Τι είναι το parent coaching; Η ειδική, Xριστίνα Αλεξάνδρου απαντά

Ο δημοσιογράφος Λουκάς Χριστοδουλίδης είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με την επικοινωνιολόγο-parent coach Xριστίνα Αλεξάνδρου για το τι είναι parent coaching, σε ποιους απευθύνεται και αν η συμβουλευτική γονέων λειτουργεί και ως ψυχοθεραπεία…

Τι είναι το parent coaching κυρία Αλεξάνδρου και σε ποιους απευθύνεται;

«Το Parent Coaching είναι η δυναμική υποστήριξη που χρειάζεται και που αναζητά κάθε γονιός για να βρει τις ισορροπίες του στην οικογένεια του. Μέσα από εβδομαδιαίες βιωματικές συνεδριάσεις οι γονείς λαμβάνουν στήριξη, εκπαίδευση και ενδυνάμωση έτσι ώστε να αποκτήσουν όλες τις απαραίτητες δεξιότητες και τα εργαλεία που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τις προσωπικές και οικογενειακές προκλήσεις που έρχονται με την άφιξη ενός ή περισσότερων παιδιών μέσα στην οικογένεια.

To parent coaching απευθύνεται σε όλους τους γονείς, ανεξαρτήτως της ηλικίας των παιδιών τους αλλά και σε όσους πρόκειται να γίνουν γονείς. Είναι αποδεδειγμένο βέβαια ότι όσο πιο νωρίς αναζητήσει ο γονιός καθοδήγηση από έναν εγκεκριμένο Parent Coach τόσο τo καλύτερο για τον ίδιο μιας και θα αποκτήσει γνώσεις, μεθόδους και τεχνικές χρήσιμες για τον ίδιο αλλά και τα παιδιά του από την αρχή και θα αποφύγει τυχόν λάθη που θα καλεστεί να διορθώσει αργότερα».

νέα δυναμική, ιδέες και ικανότητες

Η συμβουλευτική γονέων (parent coaching) λειτουργεί και ως ψυχοθεραπεία;

«Τις πλείστες φορές οι γονείς βάζουμε τα πάντα και τους πάντες πάνω από εμάς και δεν φροντίζουμε τον εαυτό μας όσο θα έπρεπε. Έτσι πολλές φορές συναντώ γονείς απελπισμένους, κουρασμένους, εξαντλημένους που χρειάζονται στήριξη, φροντίδα και αγάπη. Μέσα από τις συνεδριάσεις μας οι γονείς αποκτούν μια νέα δυναμική, ιδέες και ικανότητες για να επανέλθουν στη ζωή τους ανανεωμένοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά κάθε νέα πρόκληση.

Το Parent Coaching όμως σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά την ψυχοθεραπεία. Όταν υπάρχει η ιατρική ανάγκη μπορεί να συνδυαστεί με την ψυχοθεραπεία και να διευθετηθεί η παράλληλη παρέμβαση και θεραπεία από άλλους ειδικούς».

Ποιος είναι ο ρόλος του coach στη διαδικασία αυτοπαρατήρησης του γονιού;

«Μέσα από τις συνεδριάσεις οι γονείς έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, να δουν κατάματα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε προσωπικό αλλά και οικογενειακό επίπεδο και να επιλύσουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο τα θέματα που τους απασχολούν. Η καθοδήγηση ενός έμπειρου Parent Coach έχει καταλυτικό ρόλο στην ενδυνάμωση αλλά και υποστήριξη του γονιού. Μέσα σε ένα περιβάλλον αμοιβαίας εμπιστοσύνης, με ανοικτή συζήτηση και στοχευμένες ερωτήσεις οι γονείς ανακαλύπτουν δυνάμεις και ικανότητες που δεν πίστευαν ότι έχουν μέσα τους. Ανακαλύπτουν τι λειτουργεί καλύτερα στην οικογένεια τους και τι όχι και πως θα επιτύχουν τους προσωπικούς και οικογενειακούς τους στόχους όπως οι ίδιοι επιθυμούν».

κάθε οικογένεια είναι μοναδική

Η στρατηγική που εφαρμόζεται στο parent coaching διαφέρει από οικογένεια σε οικογένεια, προσαρμόζεται αναλόγως;

«Η κάθε οικογένεια είναι μοναδική! Το ίδιο και οι συνεδριάσεις μας. Κάποιες οικογένειες μπορεί να δυσκολεύονται με την οριοθέτηση ή την άφιξη ενός νέους μέλους, άλλες με την εφηβεία ή την επιθετική συμπεριφορά, πολλές φορές γονείς χρειάζονται στήριξη κατά τη διάρκεια ενός διαζυγίου ή ακόμα και πως να αντιμετωπίσουν προβλήματα με εξαρτήσεις των παιδιών τους και την υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών. Με κάθε ζευγάρι αγγίζουμε τα θέματα που απασχολούν και προβληματίζουν την δική τους ξεχωριστή οικογένεια.

Η στρατηγική και η μέθοδος που χρησιμοποιούνται στο parent coaching έχουν την ίδια φιλοσοφία αλλά προσαρμόζονται ξεχωριστά στην κάθε οικογένεια και τις ιδιαιτερότητες της».

Kυρία Αλεξάνδρου θα μπορούσαμε να πούμε τελικά ότι δεν υπάρχει «τέλειος γονιός»; Ποια η δικιά σας άποψη;

«Υπάρχει άραγε ο τέλειος Άνθρωπος; Δεν νομίζω. Αυτό είναι τελείως υποκειμενικό.

Σαφώς και υπάρχουν κάποιοι γονείς που είναι πιο ήρεμοι ή πιο χαρούμενοι ή ακόμα και πιο ευτυχισμένοι. Αν επιδοθούμε όμως στην αναζήτηση «του αψεγάδιαστου» ή «του τέλειου» το πιο πιθανό είναι να χάσουμε τις πιο όμορφες, αγνές, χαρούμενες μικρές και μεγάλες στιγμές των παιδιών μας. Το σημαντικό είναι να μάθουμε να κάνουμε το καλύτερο για εμάς και την οικογένεια μας.

Ας μην προσπαθούμε λοιπόν να γίνουμε οι «τέλειοι γονείς» αλλά να γίνουμε οι γονείς που πάντα ονειρευόμασταν, να είμαστε για την οικογένεια μας, και οι γονείς που θέλουν να έχουν τα παιδιά μας!».

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι η πρώτη πόλη στον κόσμο που απαγορεύει στα παιδιά να έχουν κινητό τηλέφωνο;

Χάθηκαν τα ίχνη 14χρονου στη Λευκωσία: Τον έχετε δει; (ΦΩΤΟ)