«Ούτε λεπτό παραπάνω»: Γιατί όλοι πρέπει να γνωρίζουμε για τον καρκίνο στο πάγκρεας

«Ούτε λεπτό παραπάνω»: Γιατί όλοι πρέπει να γνωρίζουμε για τον καρκίνο στο πάγκρεας

Με το σύνθημα «Ούτε λεπτό παραπάνω» η Αλθέα – ΠΑΣΥΚΑΦ διεξάγει εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού για την έγκαιρη διάγνωση του παγκρεατικού καρκίνου.

Σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΚΑΦ, που αναμεταδίδεται από το ΓΤΠ, το 2018 καταγράφηκαν στην Κύπρο 108 περιστατικά με καρκίνο στο πάγκρεας.

Όπως αναφέρεται, ο παγκρεατικός καρκίνος αποτελεί έναν από τους πιο «ύπουλους» καρκίνους, αφού είναι δύσκολο να ανιχνευθεί σε πρώιμο στάδιο καθώς δεν εμφανίζει συμπτώματα.

Η Αλθέα – ΠΑΣΥΚΑΦ μαζί με 99 οργανισμούς ασθενών απ’ όλον τον κόσμο ηγούνται αυτής της προσπάθειας και με το μωβ χρώμα – σύμβολο του παγκρεατικού καρκίνου, φωταγωγήθηκαν το βράδυ της 18ης Νοεμβρίου κτίρια ορόσημα παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας, μέγας χορηγός της οποίας είναι η Universal Life, φωταγωγήθηκαν στην Κύπρο το Προεδρικό Μέγαρο, η Βουλή των Αντιπροσώπων, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Άμυνας, το Υπουργείο Εξωτερικών, τα κεντρικά γραφεία Universal Life, το κτίριο του ΘΟΚ (Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου), το Κυπριακό Μουσείο, η Λεβέντειος Πινακοθήκη, η Πλατεία Ελευθερίας, το Δημαρχείο Στροβόλου, το Δημαρχείο Λακατάμιας, το Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού και το Μεσαιωνικό Κάστρο Λάρνακας.

Όπως αναφέρει ο ΠΑΣΥΚΑΦ, ο κίνδυνος για ανάπτυξη παγκρεατικού καρκίνου αυξάνεται με την ηλικία, αν και επηρεάζει πιο συχνά άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω.

Το 90% των νέων περιστατικών διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο, αλλά οι πιθανότητες επιβίωσης αυξάνονται σημαντικά εάν η διάγνωση γίνει σε αρχικό στάδιο, ιδιαίτερα δε αν είναι δυνατή η χειρουργική αφαίρεση όγκου, σημειώνεται.

Η απουσία συμπτωμάτων καθυστερεί τη διάγνωση

Στα πρώιμα στάδια του παγκρεατικού καρκίνου δεν προκαλούνται συμπτώματα, γεγονός που δυσχεραίνει την πρώιμη διάγνωση, σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΚΑΦ. Ωστόσο, καθώς ο καρκίνος αναπτύσσεται υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν κάποια συμπτώματα, τα οποία δεν θα πρέπει να αγνοηθούν.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι:

  • πόνοι στη μέση της πλάτης
  • ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • δυσφορία κατά τη διάρκεια του φαγητού
  • δυσφορία στην άνω κοιλιακή χώρα που πιθανόν να επεκτείνεται στην πλάτη
  • δυσπεψία που δεν ανταποκρίνεται σε θεραπευτική αγωγή
  • έναρξη διαβήτη που δεν σχετίζεται με αύξηση βάρους
  • ίκτερος δηλαδή κιτρίνισμα της επιδερμίδας και του λευκού των ματιών
  • σκουρόχρωμα ούρα και αλλαγές στις κενώσεις

Εάν κάποιος έχει εμφανίσει τα πιο πάνω συμπτώματα καλείται να ενημερώσει το γιατρό του για περαιτέρω διερεύνηση.

Σημειώνεται πως στους παράγοντες κινδύνου οι οποίοι μπορεί να ευνοήσουν την ανάπτυξη του παγκρεατικού καρκίνου ανήκει το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης, η κατανάλωση αλκοόλ, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η χρόνια παγκρεατίτιδα, η γονιδιακή προδιάθεση, το οικογενειακό ιστορικό του ατόμου και κάποια γενετικά σύνδρομα.

Διαβάστε επίσης:

«Ο καρκίνος δεν τον σταμάτησε από το να είναι ο καλύτερος μπαμπάς»

«Μία ωτίτιδα που έγινε καρκίνος. 8 μέρες άντεξε το κοριτσάκι μου»

Το στραβό χαμόγελο του γιου τους ήταν τελικά θανάσιμος καρκίνος