Οικογένεια και Ανάσταση πάνε μαζί: Απολαύστε τα πιο όμορφα πασχαλινά έθιμα με τα παιδιά σας

Οικογένεια και Ανάσταση πάνε μαζί: Απολαύστε τα πιο όμορφα πασχαλινά έθιμα με τα παιδιά σας

Της Κικής Περικλέους

Όλη η Κύπρος έβαλε τα πασχαλινά της για να γιορτάσει το Πάσχα των χριστιανών.Οι οικογένειες άρχισαν να σχεδιάζουν που θα περάσουν τις πασχαλινές εορτές εξορμώντας στην ύπαιθρο και στις αγαπημένες κοινότητες της.

Ήδη σε πολλά σπίτια ξεκίνησε ο καθαρισμός πριν την Λαμπρή, ενώ οι κοινότητες προγραμματίζουν τις Πασχαλινές τους εκδηλώσεις.

Εκστρατεία για την προώθηση της Πασχαλινής Πάφου

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου, επενδύοντας ακόμη περισσότερο στον εγχώριο τουρισμό, άρχισε ήδη την υλοποίηση παγκύπριας διαφημιστικής εκστρατείας για προώθηση της Πασχαλινής Πάφου στην αγορά της Κύπρου.

Όπως αναφέρει στο infokids.cy ο Διευθυντής της ΕΤΑΠ Νάσος Χατζηγεωργίου η Πάφος συνεχίζει να βρίσκεται στις πρώτες επιλογές και προτιμήσεις των Κυπρίων παραθεριστών ιδιαίτερα κατά την περίοδο του Πάσχα, των θερινών διακοπών, των διακοπών των Χριστουγέννων αλλά και κατά την διάρκεια του έτους, για εξορμήσεις τα Σαββατοκυρίακα και τις αργίες.

Οι πλείστες τουριστικές μονάδες της επαρχίας Πάφου, έχουν προσθέτει αναβαθμιστεί και προσφέρουν και φέτος ελκυστικές τιμές. Ακόμη, οι εστιάτορες και οι άλλοι επαγγελματίες του τουρισμού είναι πανέτοιμοι να υποδεχθούν τους επισκέπτες και να τους παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και φιλοξενία.

Η παγκύπρια εκστρατεία περιλαμβάνει κυρίως χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης FB και Instagram ενώ με τις παράλληλες προσπάθειες των επαγγελματιών του τουρισμού, η Πάφος προσδοκεί να περάσει το μήνυμα σε όλους τους μόνιμους κατοίκους Κύπρου για εσωτερικό τουρισμό και να δώσει την ευκαιρία σε χιλιάδες εγχώριους επισκέπτες να επισκεφτούν την Πάφο το Πάσχα και να ζήσουν μοναδικές στιγμές.

Ο κ. Χατζηγεωργίου σημείωσε πως με ειδικά πακέτα διακοπών για όλες τις κατηγορίες τουριστικών καταλυμάτων, πλούσια αυθεντικά εδέσματα, δραστηριότητες για όλη την οικογένεια, υπηρεσίες ευεξίας και χαλάρωσης, ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά, πανέμορφη φύση και το άρωμα των λουλουδιών, η Πάφος ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού 2023 υπόσχεται και φέτος ποιοτικές διακοπές και καλωσορίζει όλους τους κατοίκους της Κύπρου.

ΠΑ.ΣΥ.ΞΕ.

Εξάλλου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης ανέφερε στο infokinds.cy πως υπάρχουν εκκλησίες πανέμορφες τόσο στον Δήμο Πάφου όσο και στον Δήμο Γεροσκήπου αλλά και διάφορα ξενοδοχειακά καταλύματα διαθέτουν μικρά εκκλησάκια όπου τελείται η θεία λειτουργία της Αναστάσεως. Πρόσθεσε επίσης πως η Επαρχία Πάφου προσφέρεται για εκδρομές , με όμορφη ενδοχώρα , αγροτουρισμό τα χωριά της Λαόνας , τα ξενοδοχεία στην πόλη της Πάφου και της Γεροσκήπου που είναι μεγάλα και παρέχουν πολλές υπηρεσίες.

Πάσχα στον Πεδουλά

Θεωρείται ένα από τα ωραιότερα χωριά της Κύπρου με την όμορφη και ιστορική εκκλησία του Αρχάγελλου Μιχαήλ. Η εκκλησία χρονολογείται στο 1474 και περιλαμβάνεται στην λίστα των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Εστιατόρια και ξενοδοχειακά καταλύματα έχουν την τιμητική τους αυτές τις μέρες. Ανάμεσα σ’ αυτό το πέτρινο εστιατόριο Aristotelio που αποτελεί μέρος του Aristotelio Boutique Hotel ( 99635584) . Προσφέρει φαγητά με αγνά υλικά και παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα.

Τα έθιμα βιώνουν στην ύπαιθρο και στον Κάθηκα

Αναπαράσταση της Σταύρωσης στον Κάθηκα

Η ορεινή κοινότητα του Κάθηκα αναμένεται να αναβιώσει και φέτος την αναπαράσταση της μεταφοράς του Τιμίου Σταυρού από τον Ιησού Χριστό από το Πραιτόριο στον Γολγοθά .

Ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες καθώς και κάτοικοι του Κάθηκα συγκεντρώνονται κάθε Μεγάλη Παρασκευή στην κοινότητα για να παρακολουθήσουν το έθιμο της κοινότητας, την αναπαράσταση του θείου δράματος που τηρείται με ευλάβεια για πέρα από 40 χρόνια.Το Σταυρό μεταφέρει ο Κοινοτάρχης του Κάθηκα Μενέλαος Τούρβας . Aρχικά το Σταυρό μετέφερε ο αείμνηστος ιερέας της κοινότητας Σάββας Παπασάββας, ο οποίος είχε μεταφέρει το έθιμο από τους Άγιους Τόπους τους οποίους επισκέφτηκε ένα Πάσχα.

Ο κ. Τούρβας περιστοιχιζόμενος από μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής αλλά και κατοίκων της κοινότητας διανύει πορεία μήκους μισού χιλιομέτρου περίπου, από το παρεκκλήσι του Αγίου Ονουφρίου μέχρι και την Παναγία την Ευαγγελίστρια. “Συνεχίζουμε και φέτος την παράδοση της μεταφοράς του Σταυρού από τον Ιησού Χριστό προς τον Γολγοθά. Μια παράδοση που ξεκίνησε εδώ και σαράντα περίπου χρόνια από τον τότε αείμνηστο ιερέα της κοινότητάς μας Παπάσαββα ”,είπε ο Κοινοτάρχης .

Ο Παπασάββας συνέχισε ο κ. Τούρβας , “επισκέφθηκε τα Ιεροσόλυμα την τότε εποχή και είδε την αναπαράσταση που γινόταν στα Ιεροσόλυμα και ήρθε εδώ και από τότε μετέφερε ο ίδιος τον Σταυρό μέχρι τον θάνατό του”. Μετά πρόσθεσε , “ανέλαβε ο εκάστοτε Kοινοτάρχης και μεταφέρει αυτό τον Σταυρό από το εκκλησάκι του Αγίου Ονουφρίου στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας”. Το έθιμο είπε “τηρείται ευλαβικά από τους κατοίκους της Κοινότητας κάθε Μεγάλη Παρασκευή και το συνεχίζουμε κάθε χρόνο”.

Ο κ. Τούρβας ανέφερε πως πρόκειται για μια παράδοση την οποία η κοινότητα παρέλαβε, την συνεχίζει και θα την παραδώσει στις νεότερες γενιές, σημειώνοντας πως ο κόσμος συμμετέχει σ’ αυτό το έθιμο, το οποίο παρακολουθούν επισκέπτες από τις άλλες πόλεις του τόπου μας, αλλά και από το εξωτερικό. Σημειώνεται πως ο Κάθηκας φημίζεται φημίζεται και για τα παραδοσιακά του προϊόντα εκτός από τα έθιμα κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα.

Όμοδος

Όμορφο Πάσχα προσφέρει για όλη την οικογένεια και το χωριό Όμοδος που είναι ιδανικό για αγροτουρισμό. Φιλοξενεί το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού με ξυλόγλυπτα κομμάτια ιστορικής σημασίας. Στην πλατεία διοργανώνονται για το Πάσχα διάφορες δραστηριότητες . Το Omodos Village Houses προσφέρει τηνκαλύτερη φιλοξενία για τους επισκέπτες της κοινότητας. Τα πετρόκτιστα σπίτια αλλά και τα στενά δρομάκια δίνουν ένα άλλο χαρακτήρα στο χωριό.

Κοντά στην παράδοση και στα έθιμα του τόπου μας βρίσκεται και αυτό το Πάσχα η κοινότητα της Λέμπας.

Στην κοινότητα της Λέμπας μετά το πέρας της λειτουργίας τα έθιμα του Πάσχα αναβιώνουν στην κοινότητα με την αναπαράσταση της Ανάστασης του Λαζάρου. Η αναπαράσταση γίνεται στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Στεφάνου Λέμπας , σύμφωνα με τον πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου Λέμπας Θουκυδίδη Χρυσοστόμου, μια εκδήλωση που τείνει ,όπως είπε, να καταστεί θεσμός.

Σε δηλώσεις του ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε πως τα παιδιά της κοινότητας τραγουδούν το τραγούδι του Λαζάρου αναβιώνοντας ένα από τα παλαιότερα έθιμα της εκκλησιαστικής και λαϊκής παράδοσης. Επιπρόσθετα στόχος της κοινοτικής αρχής είναι η αναβίωση των παραδόσεων του τόπου μας και όπως η αναπαράσταση της ανάστασης του Λαζάρου καταστεί θεσμός για τα επόμενα χρόνια.

Στην αναπαράσταση συμμετέχουν τα παιδιά των Κοινοτήτων Χλώρακας και Λέμπας, η εκκλησιαστική επιτροπή της εκκλησιάς Αγίου Στεφάνου Λέμπας και μέλη της Πολιτιστικής Κίνησης της κοινότητας

Σύμφωνα με το έθιμο, τα κοριτσάκια της κοινότητας, ξεχύνονται στα χωράφια και μάζεψαν λουλούδια που με αυτά στολίζουν τα καλαθάκια τους και γυρίζουν τραγουδώντας τα κάλαντα και εισπράττοντας ένα μικρό φιλοδώρημα. Ακολούθως το σώμα του Λαζάρου σκεπάζεται από κίτρινα λουλούδια και κλαδιά φοινικιάς που μαζεύουν από τους αγρούς τα παιδιά της κοινότητας.

Κυριακή των Βαϊων στο Προδρόμι

Η αναπαράσταση της εισόδου του Ιησού στην Ιερουσαλήμ έχει καταστεί θεσμός για την κοινότητα Προδρομίου. Την πρωτοβουλία αναλαμβάνει κάθε χρόνο ο Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων Προδρομίου. Ντόπιοι και ξένοι επισκέπτονται το Προδρόμι την Κυριακή των Βαϊων και αυτό θα πράξουν και φέτος στις 9 Απριλίου στις 09:00 το πρωί, μετά βαϊων και κλάδων για να λάβουν μέρος στην εκδήλωση.

Επιπρόσθετα σύμφωνα μετους διοργανωτές η εκδήλωση γίνεται εις ανάμνηση της Λαμπράς και της ενδόξου πανήγυρις της εις Ιερουσαλήμ εισόδου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Ακόμη σημειώνεται πως η εκκίνηση της πομπής προς την Εκκλησία θα γίνει μπροστά απότην είσοδο του Συνδέσμου.

Κύκκος

Μια ξεχωριστή περιοχή όπου φιλοξενεί και την Μονή του Κύκκου . Οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφτούν το Πάσχα και το Θρονί της Παναγίας που είναι άμεσα συνδεδεμένο με το Μοναστήρι στο οποίο υπηρέτησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος ο Γ του οποίου ο τάφος και το άγαλμα βρίσκονται λίγα μέτρα μακριά.

Η περιοχή διαθέτει εστιατόρια και καταλύματα ενώ ξεχωριστή θέα προς το Τρόοδος προσφέρει το κατάλυμα The Love Holiday House, το οποίο απέχει περίπου 7 χιλιόμετρα από το χωριό. Οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφτούν και το Παλιό Σινεμά πουπρόκειται για παραδοσιακή ταβέρνα που βρίσκεται στον Καλοπαναγιώτη με κυπριακή κουζίνα .

Αγρός

Ο Αγρός της επαρχίας Λεμεσού είναι από τα ομορφότερα χωριά της Κύπρου με πράσινο φυσικό τοπίο. Φιλοξενεί δύο εκκλησίες για την τέλεση των μυστηρίων του Πάσχα που είναι η Παναγία της Ελεούσας με την αγία εικόνα του 1856 και η εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου. Φημίζεται για τα παραδοσιακά του προϊόντα όπως τα φρούτα, αλλαντικά και την περίφημη Ζιβανία. Το πετρόκτιστο ξενοδοχείο Rodon Hotel and Resort (τηλ 25 521201) έχει μεγάλη επισκεψιμότητα και αυτό είναι κτισμένο σε υψόμετρο 1100 μέτρων

30 Φεστιβάλ Πασχαλινών Παιχνιδιών πλατεία Δημαρχείου Πάφου

Στο μεταξύ πραγματοποιείται το 3ο Φεστιβάλ Πασχαλινών Παιχνιδιών στην Πλατεία Δημαρχείου στην Πάφο στις 18 Απριλίου στις 4 μ.μ Το φεστιβάλ, τελεί υπό την αιγίδα της Εθνικής Επιτροπής ΟΥΝΕΣΚΟ και τη στήριξη του Δήμου Πάφου. Στο φεστιβάλ θα παρευρεθεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού AEJeST που ασχολείται με την διατήρηση των παραδοσιακών παιχνιδιών και αθλημάτων και εκπροσωπείται από 7 χώρες της Ευρώπης !

Θα παρουσιαστούν 23 παραδοσιακά παιχνίδια στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν μικροί και μεγάλοι. Το φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από το Λαογραφικό Όμιλο Κτήμα Πάφου και την Εθνική Επιτροπή ΟΥΝΕΣΚΟ με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Υφυπουργείου Τουρισμού.

Αρχίζουν οι έλεγχοι της αστυνομικής ομάδας κατά των λαμπρατζιών στις πόλεις

Στο μεταξύ αρχίζουν στο μεταξύ οι έλεγχοι από την ειδική ομάδα που έχει συσταθεί από την αστυνομία για πάταξη του φαινομένου των λαμπρατζιών. Η ομάδα , θα διενεργεί ελέγχους σε λαμπρατζιές που έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους πλησίον εκκλησιών, ενόψει της γιορτής του Πάσχα.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δίνεται σε περιοχές των πόλεων, όπου εμφανίζεται μεγαλύτερο πρόβλημα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα με την ανεξέλεγκτη τοποθέτηση ξύλων, ελαστικών και άλλων εύφλεκτων και επικίνδυνων υλικών στις λαμπρατζιές, που προετοιμάζουν νεαροί στις ενορίες τους είναι μεγάλες.

Τι μέρες της Μεγάλης Παρασκευής και το Μεγάλο Σάββατο, τα μέτρα της αστυνομίας όλων των πόλεων θα κορυφωθούν καθώς θα ζητηθεί ενίσχυση από τη ΜΜΑΔ με ειδικές ομάδες, για δυναμική αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί τα περασμένα χρόνια, τα οποία ενοχλούν τους πολίτες και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Διαβάστε επίσης:

Δύο γυμνάσια της Πάφου σάρωσαν τα βραβεία στον διαγωνισμό Love Cyprus

Στα λευκά το τελευταίο αντίο στην 23χρονη Ανδρονίκη – «Έσβησε» στην άσφαλτο δίπλα στην κορούλα της

Δασκάλα που πυροβολήθηκε από 6χρονο μαθητή ζητά αποζημίωση – Τι συνέβη εντός σχολείου