Εσπερινός της αγάπης, πατροπαράδοτο τραπέζι και λαμπριάτικα παιχνίδια

Εσπερινός της αγάπης, πατροπαράδοτο τραπέζι και λαμπριάτικα παιχνίδια

Η κορύφωση των εορτών του Πάσχα βρίσκεται στην Αναστάσιμη μέρα της Λαμπρής που τηρείται παραδοσιακά στην επαρχία Πάφου με τον εσπερινό της αγάπης, το πατροπαράδοτο τραπέζι αλλά και τα λαμπριάτικα παιχνίδια

Η μελετητής της παράδοσης Άννα Τσέλεπου ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως γύρω στις 11 το πρωί της Λαμπρής στις εκκλησίες του τόπου μας γίνεται ο εσπερινός της αγάπης όπου το Ιερό Ευαγγέλιο θα διαβαστεί σε πολλές γλώσσες και με τον τρόπο αυτό θα αποδεικνύεται παγκοσμίως η ελπίδα και η αγάπη που φέρνει πρώτα η σταύρωση και μετά η ανάσταση του Χριστού.

Το μεσημέρι της Λαμπρής σε κάθε σπιτικό της Κύπρου, θα στρωθεί το πατροπαράδοτο τραπέζι του Πάσχα με τα κρέατα, στις σούβλες συνήθως αρνί, τα ψητά στους ξυλοφούρνους τα κουπέπια και τα μακαρόνια του φούρνου. Τα ζυμωτά ψωμιά οι φλαούνες οι πασκιές. Τα κόκκινα αυγά.

Εξάλλου όπως συνηθίζεται είπε η κ. Τσέλεπου το απόγευμα της Κυριακής στις αυλές των εκκλησιών και στις πλατείες των χωριών της Πάφου και της Κύπρου γενικότερα, θα στηθούν τα ” Λαμπριάτικα παιχνίδια ” και θα περιμένουν τους χωριανούς να παρευρεθούν και να διασκεδάσουν. Την τιμητική τους έχουν οι νεαροί και νεαρές με τα γιορτινά τους ενδύματα.

Όσο για το χαρακτηριστικότερο παιχνίδι της Λαμπρής σε πολλά χωριά της επαρχίας Πάφου σημείωσε είναι το ” διτζίμιν” που προέρχεται από την λέξη “δοκιμάζω”.

Είναι μια μεγάλη βαριά πέτρα που προσπαθούν με την σειρά οι νεαροί να σηκώσουν ψηλά και να την κρατήσουν όσο πιο πολύ ώρα γίνεται ψηλά. Εδώ ακριβώς είναι που θα αναδειχθεί ο δυνατότερος του χωριού, συμπλήρωσε.

Αλλά γνωστά παιχνίδια είναι, συνέχισε η κ. Τσέλεπου, ο ζύζιρος, τα τριάππηθκια, η βασιλιτζιά, η συτζιά, οι σακκουλοδρομίες, οι γαιδουροδρομίες και φυσικά οι σούσες με το γνωστό τραγούδι ” θεέ μου νάρταν οι Λαμπρές να κρεμαστούν οι σούσες τζιαι να γεμίσουν τα στενά ούλλων μαυροματούσες”.

Όπως ανέφερε η κ. Τσέλεπου σήμερα Κυριακή του Πάσχα και ο Παφιακός αλλά και γενικά ο Κυπριακός λαός γιορτάζει με λαμπρότητα, αφού η ημέρα της Λαμπρής στην Κύπρο είναι μέρα χαράς και συμφιλίωσης, ειρήνης και αγάπης. Είναι η νίκη της ζωής πάνω στον θάνατο μέσα από το πρόσωπο του Θεανθρώπου. Είναι ακριβώς αυτό που περιμένουν να γίνει στην πατρίδα μας και να έρθει η απελευθέρωση των σκλαβωμένων εδαφών μας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η μελετητής της παράδοσης Άννα Τσέλεπου.

«Το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών»

Ένα από τα έθιμα της Γεροσκήπου στην Επαρχία Πάφου είναι το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών. Το έθιμο έχει καταστεί θεσμός και επαναλαμβάνεται το μεσημέρι της Κυριακής της Λαμπρής σήμερα, έξω από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στην Γεροσκήπου. Δημότες της Γεροσκήπου ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες συγκεντρώνονται έξω από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και τσουγκρίζουν κόκκινα που προσφέρονται από την Τοπική Αρχή ενώ ανταλλάσουν ευχές.

Στην Γεροσκήπου όπως και σε άλλες περιοχές ακολουθούν τα Πασχαλινά παιχνίδια οι αυγοδρομίες, οι Σακουλοδρομίες και το Διτζίμιν. Οι εκδηλώσεις στην Γεροσκήπου την ημέρα της Λαμπρής περιλαμβάνουν και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή της χορωδίας και του χορευτικού συγκροτήματος του Λαογραφικού Ομίλου «Αφροδίτη» καθώς και του «θεατρικού εργαστηρίου Γεροσκήπου» με το μονόπρακτο, «Ο Δάσκαλος» στην Πλατεία της Γεροσκήπου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης

Το κάψιμο του Ιούδα το Μεγάλο Σάββατο

Μεγάλο Σάββατο: Η τελευταία ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Μεγάλης Σαρακοστής