Η Κύπρος μας δεν είναι μόνο ένας προορισμός για καλοκαίρι, καθώς εκτός από φανταστικές παραλίες διαθέτει πανέμορφα σημεία για όλες τις εποχές.
Αν τα καλοκαίρια πρωταγωνιστούν οι παραλίες και τον χειμώνα τα ορεινά και τα χιονισμένα τοπία, τότε η άνοιξη είναι σίγουρα για αποδράσεις στα ανθισμένα λιβάδια.
Μάλιστα, ένα συγκεκριμένο χωριό γίνεται κάθε χρόνο viral χάρη στο ανθισμένο τοπίο του.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η Κλήρου φόρεσε τα ανοιξιάτικά της, γέμισε υπέροχα ζωντανά χρώματα, με τα λουλούδια της, συνθέτοντας ένα πολύχρωμο τοπίο, βγαλμένο από πίνακες ζωγραφικές.
Ένα χωριό με ιστορία
Το όνομα «Κλήρου» εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου στον χριστιανισμό. Γύρω στο 392 μ.Χ. η Κλήρου, μετατράπηκε σε στρατιωτική βάση και κέντρο διάδοσης του χριστιανισμού στην ευρύτερη περιοχή
Η Κλήρου ήταν αναπόσπαστο μέρος του αρχαίου βασιλείου της Ταμασσού, καθώς η περιοχή είναι διάσπαρτη με εκατοντάδες γαλαρίες και τόπους επεξεργασίας μετάλλου. Σύμφωνα με τον Στράβωνα στην Ταμασό υπήρχαν ορυχεία αργύρου στην περιοχή Αετόβρυση και Κουλουπάδες. Κατά τη Ρωμαϊκή εποχή, η μεταλλευτική βιομηχανία στην Κύπρο ήταν υπό τον τον έλεγχο Ρωμαίων αξιωματούχων (Λατινικά Procurator). Μέχρι τον 5ο αιώνα η Κλήρου δεν ήταν το χωριό που γνωρίζουμε σήμερα αλλά ένα σύνθετο άνω των 10 χωριών. Η Κλήρου ήταν το βιομηχανικό κέντρο επεξεργασίας μετάλλου στη περιοχή. Το κέντρο τροφοδοτείτο με υπόγεια παροχή νερού από τα λαγούμια του Σταυρού.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σύμφωνα με την τοπική εκδοχή του μύθου, γύρω στο (650-700 μ.χ) τμήμα στρατού των Αράβων, με αποστολή την κατάληψη της Πιτσιλιάς, επλήγη από σφοδρή χαλαζοθύελλα στην περιοχή Κλήρου – Φικάρδου. Ο στρατιωτικός διοικητής με μερικούς στρατιώτες αναζήτησαν καταφύγιο στο μικρό ξωκλήσι του Λάγνη. Ο αλλόθρησκος αξιωματικός διαισθάνθηκε τη σύνδεση της καταιγίδας με την ιερότητα του χώρου και έκανε τάμα να ανοικοδόμηση το μικρό εκκλησάκι, αν σταματήσει η τρομερή καταιγίδα, πράγμα που έγινε. Η ίδια πηγή αναφέρει πως ο στρατιωτικός αυτός, αν και μετέπειτα προήχθη σε αξιωματούχο, στο Χαλιφάτο των Ομεϋαδών, όχι μόνο επισκεύασε το εκκλησάκι, αλλά και το επισκεπτόταν συχνά.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Από το 1200 έως το 1490 Φραγκοκρατία η Κλήρου ήταν φέουδο των Μοντολίφς. Ένας από τους Μοντολίφς ο Σίμονr(1294-1310) ήταν από τους ηγέτες των Ναϊτών στην Κύπρο.Το 1308 ο Πάπας διέταξε τη σύλληψη όλων των Ναϊτών στο νησί. Ο Αμάλριχος (Αμορί) πρίγκιπας της Τύρου κυβερνούσε την Κύπρο εκείνη την εποχή και είχε ανατρέψει τον αδελφό του Ερρίκος Β΄ της Κύπρου με τη βοήθεια των Ναϊτών και τον εξόρισε στην Αρμενία. Οι Ναΐτες υποψιάστηκαν τον Αμαλρίκ για τις συλλήψεις και ανέθεσαν στον Σίμον την εξόντωση του.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο Σίμον Μοντολίφ μαζί με έμπιστους από την Κλήρου, ενέδρευσαν στην πλατεία του χωριού Πεντάγεια και ντυμένοι ως ιπποκόμοι (σταβλίτες) αφόπλισαν τους φρουρούς του Αντιβασιλιά. Ο Σίμον Μοντολίφ αφού αποκεφάλισε σε μονομαχία τον Αμάλριχο, του αφαίρεσε το βασιλικό περιδέραιο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Οι σύντροφοι του απαίτησαν και το δαχτυλίδι και τότε ο Σίμον ντε Μοντολίφ έκοψε το δεξί χέρι του Αμάλριχου και το πήραν μαζί τους. Αναγνωρίζοντας τις υπηρεσίες που πρόσφεραν στον γιο της, η μητέρα του Λάουρα Μοντολίφ, προίκισε σε επτά οικογένειες το γνωστό κτήμα στην Κλήρου Λαουρα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Διαβάστε επίσης:
Σάρον Στόουν: Πώς το «Βασικό Ένστικτο» τής στέρησε την επιμέλεια του γιου της