Οι 4 πιο τοξικές τροφές για το αγέννητο μωρό σου

Οι εγκυμονούσες γυναίκες χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με τη διατροφή τους, τόσο για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου όσο και για την υγεία τους.

Και ενώ είναι προφανές ότι στην εγκυμοσύνη απαγορεύεται το κάπνισμα και το αλκοόλ, υπάρχουν ορισμένες τροφές που καλό είναι να αποφεύγονται, καθώς μπορεί να αποδειχθούν επιβλαβείς για το έμβρυο.

Μία πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, υποστηρίζει ότι συγκεκριμένες ουσίες στις 4 παρακάτω τροφές υπάρχει ενδεχόμενο να προκαλέσουν διάφορες επιπλοκές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή αργότερα στην ανάπτυξη του μωρού.

Φαγητά σε κονσέρβες

Αν ανήκετε σε αυτούς που καταναλώνουν συχνά τρόφιμα από κονσέρβες, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ένα χημικό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή της κονσέρβας μπορεί να διαφύγει στο φαγητό και να καταλήξει στο σώμα σας. Η χημική ουσία αυτή ονομάζεται διφαινόλη-Α και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα, όπως η υπερκινητικότητα ή η επιθετικότητα .

Το ψάρι σε κονσέρβα, ειδικότερα, περιέχει και μεθυλυδράγυρο, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε μαθησιακές δυσκολίες ή προβλήματα διάσπασης προσοχής. Το ίδιο επικίνδυνα βέβαια, μπορεί να είναι και τα λαχανικά σε κονσέρβα, όπως τα μανιτάρια.

Καφεΐνη

Είναι αποδεδειγμένο ότι η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει επιζήμια επίδραση στο έμβρυο και να οδηγήσει σε επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού. Ενώ εσείς μπορεί να λατρεύετε μια μεγάλη κούπα καφέ κάθε πρωί, προσπαθήστε να μειώσετε όσο γίνεται αυτή σας τη συνήθεια, τουλάχιστον μέχρι να γεννήσετε και να σταματήσετε να θηλάζετε το μωράκι σας.

Ημι-ψημένο κρέας

Ενώ το κρέας είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, το μισομαγειρεμένο είναι πλούσιο σε βακτήρια και παράσιτα, όπως σαλμονέλα ή λιστέρια. Οι μικροοργανισμοί αυτοί έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να βλάψουν την μητέρα, προκαλώντας κοιλιακούς πόνους και εμετό, αλλά και το μωρό μέσω του πλακούντα.

Με την ίδια προσοχή πρέπει να καταναλώνεται και το κρέας που ξαπαγώνει από την κατάψυξη, το οποίο θα πρέπει να μαγειρεύεται στη σωστή θερμοκρασία και ώρα.

Μαλακά τυριά και μη παστεριωμένο γάλα

Το μικρόβιο της λιστέριας μπορεί να εντοπιστεί και σε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τα μαλακά τυριά. Προτιμήστε τα τυριά που έχουν ως βάση τους το παστεριωμένο γάλα, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες στη διαδικασία βρασμού του σκοτώνουν τους επικίνδυνους μικροοργανισμούς.

Σε κάθε περίπτωση αν δεν είστε σίγουροι για την προέλευση των προϊόντων που καταναλώνετε, εξετάστε πολύ προσεκτικά τα στοιχεία που αναφέρουν στη συσκευασία τους και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το διατροφολόγιό σας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Πηγή: www.momjunction.com