Αφροδίτη Γεωργίου: «Σχεδόν 300 ενέσεις χρειάστηκαν για να φτάσω σε αυτά τα πατουσάκια»

Η δεύτερη κόρη της Αφροδίτης Γεωργίου και του Στέφανου Στυλιανού, γεννήθηκε στις 28 Ιουνίου. Το δεύτερο παιδάκι της οικογένειάς τους, ήρθε νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια ανέβασε στο Instagram μια ιδιαίτερη φωτογραφία, ενέσεις που σχηματίζουν μια καρδιά, με τη λεζάντα:«Σχεδόν 300 ενέσεις χρειάστηκαν για να φτάσω σε αυτά τα πατουσάκια». Οι ενέσεις χρειάστηκαν για να έχει μία ομαλή εγκυμοσύνη, λόγω θρομβοφιλίας.

Οι δυσκολίες στην εγκυμοσύνη

«Γιατί αγαπώ τις ενέσεις μου, λοιπόν; Γιατί όχι μόνο δεν με ενοχλούν, αλλά τους είμαι ευγνώμων; Επειδή, μπροστά στο θαύμα της ζωής, ένα μικρό τσίμπημα, (οκ, πάνω από 270 τσιμπήματα αλλά ποιος μέτρα;)  δεν είναι ικανά να μας ρίξουν!
Μαμά μου, που καλείσαι να ακολουθήσεις αυτή τη διαδικασία είτε λόγω θρομβοφιλίας όπως εγώ, είτε επειδή η εγκυμοσύνη σου απαιτεί κάποιες ενέσεις, δεν είσαι μόνη. Αισθάνθηκα ότι μας κάνει καλό να μιλάμε ανοιχτά και επιτέλους να σταματήσουμε να προσπαθούμε να δείχνουμε τέλειες».

Τι είναι η θρομβοφιλία

Η γυναικολόγος Κατερίνα Γεωργαντοπούλου  εξηγεί ότι θρομβοφιλία και εγκυμοσύνη είναι ένας σχετικά συχνός συνδυασμός. Η θρομβοφιλία είναι μία κατάσταση υπερπηκτικότητος (το αίμα πήζει ευκολότερα από όσο πρέπει).

Η πήξη του αίματος αφορά 2 παράγοντες: τα αιμοπετάλια (που είναι κύτταρα του αίματος) και το σύστημα πήξης (πρόκειται για πρωτεΐνες του αίματος που ονομάζονται παράγοντες πήξης). Στην θρομβοφιλία είναι υπερλειτουργικοί οι παράγοντες πήξης.

Η Θρομβοφιλία μπορεί να είναι

Κληρονομική: να οφείλεται δηλαδή σε κάποιο/α γονίδιο/α που κληρονομήσατε από τους γονείς σας.
Επίκτητη: να οφείλεται σε κάποιο νόσημα πχ Ερυθηματώδης Λύκος, αυτοάνοσα νοσήματα κλπ.

Η θρομβοφιλία μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις

Αυτές είναι: Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση στο πόδι, πνευμονική εμβολή, θρόμβωση σε εγκεφαλικές φλέβες ή σπάνιες θρομβώσεις στα χέρια, στα μάτια και αλλού.

Συχνά υπάρχει ένα γεγονός που οδηγεί στην θρόμβωση, αποκαλύπτοντας την θρομβοφιλία.  Ένα κάταγμα του ποδιού μπορεί, εάν έχετε θρομβοφιλία, να οδηγήσει σε θρόμβωση και πνευμονική εμβολή.

Η εγκυμοσύνη είναι εκ των πραγμάτων θρομβογενής. Η φύση έχει προνοήσει ώστε το αίμα της εγκύου να πήζει ευκολότερα ώστε να μην κινδυνέψει η ζωή της στο τοκετό (παρακαλώ σημειώστε ότι η μέση απώλεια αίματος σε ένα φυσιολογικό τοκετό είναι 500ml).

Όταν λοιπόν συνυπάρχουν θρομβοφιλία και εγκυμοσύνη η υπερπηκτικότητα του αίματος μπορεί να γίνει απειλητική, τόσο για την μητέρα όσο και για το μωρό.

Η θρομβοφιλία στην έγκυο μπορεί να οδηγήσει στις παρακάτω επιπλοκές:

  • Καθ’εξιν Αποβολές (πάνω από 3 αποβολές)
  • Αποβολές 2ου Τριμήνου
  • Υπολλειπόμενη Ανάπτυξη του Εμβρύου (το μωρό δεν μεγαλώνει αρκετά)
  • Πρόωρη Αποκόλληση του Πλακούντα
  • Ενδομήτριο Θάνατο σε οποιοδήποτε τρίμηνο της εγκυμοσύνης
  • Υπέρταση της Κυήσεως/Προεκλαμψία

τα καλά νέα

Εάν ξέρουμε ότι έχετε θρομβοφιλία μπορούμε να σας δώσουμε αντιπηκτική αγωγή αμέσως όταν μείνετε έγκυος. Η αντιπηκτική αγωγή (συνήθως ενέσεις ηπαρίνης και Salospir) προλαμβάνει τις επιπλοκές. Έτσι επιτυγχάνουμε μια καλή εγκυμοσύνη, μια γερή μητέρα και ένα γερό μωρό.

Για να βρείτε εάν έχετε θρομβοφιλία, πρέπει να δείτε έναν/μιαν αιματολόγο που θα σας πάρει το ιστορικό, θα σας εξετάσει και θα σας κάνει εξειδικευμένες εξετάσεις αίματος, ανάλογα με το πρόβλημα που παρουσιάζετε. Υπάρχουν πολύ καλοί αιματολόγοι που ειδικεύονται στην αντιμετώπιση των εγκύων γυναικών. Ο/ή αιματολόγος θα σας δώσει την αντιπηκτική αγωγή και θα σας παρακολουθεί παράλληλα με εμένα. Μαζί οργανώνουμε το τοκετό σας ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με την πήξη του αίματος. Έτσι επιτυγχάνουμε ένα εξαίρετο αποτέλεσμα.

Διαβάζουμε επίσης:

Προσοχή στις υψηλές θερμοκρασίες: Ο ΟΚΥπΥ ενημερώνει για τη θερμοπληξία

Ο πλανήτης γιορτάζει την Σελήνη: Μαζί και ο δικός μας CSEO!

Επικίνδυνα παιδικά προϊόντα στην κυπριακή αγορά