Ο πλανήτης γιορτάζει την Σελήνη: Μαζί και ο δικός μας CSEO!

Καθώς ο δορυφόρος του πλανήτη μας εισέρχεται σύντομα σε μια νέα εποχή εξερεύνησης, η ανθρωπότητα γιορτάζει το φεγγάρι με εκδηλώσεις και εκθέσεις τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Σελήνης που κήρυξε ο ΟΗΕ μετά από ενεργή εμπλοκή και του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO), αφού η ανακοίνωση της διακήρυξης της παγκόσμιας αυτής ημέρας έγινε από τη Λευκωσία σε διάσκεψη Τύπου πριν δύο χρόνια.

Η Παγκόσμια Ημέρα Σελήνης γιοράζεται στις 20 Ιουλίου. Στόχος της είναι  να αναδείξει τη σημασία της ειρηνικής συνεργασίας της ανθρωπότητας για μια παγκόσμια προσπάθεια για την εξερεύνηση της Σελήνης και τη δημιουργία μόνιμων επιστημονικών βάσεων στην επιφάνειά της. Η επίσημη ημερομηνία, επιλέχθηκε για να σηματοδοτήσει την ημέρα που η ανθρωπότητα πάτησε για πρώτη φορά στη Σελήνη, με τον Νιλ Άρμστρονγκ το 1969.

γιορτη για ολους

Την Παρασκευή 21 Ιουλίου θα εορταστεί η Παγκόσμια Ημέρα Σελήνης στην Κύπρο, στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας.  Ο CSEO και το Κέντρο Αριστείας CYENS θα ανοίξουν τα ερευνητικά τους κέντρα στο κοινό για μια βραδιά με συναρπαστικές επιστημονικές εκθέσεις και ένα υπαίθριο πάρτι για όλους.

Ακόμα θα πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Σελήνης 2023 στα ερευνητικά τους κέντρα στην Παλιά Λευκωσία.
Η μέρα θα περιλαμβάνει διαστημική έκθεση, διαδραστικές εκθέσεις, παρουσιάσεις, ντοκιμαντέρ και εορτασμούς.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το μεσημέρι όταν ο CSEO θα ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό για την έκθεση «Apollo to Artemis» που ετοιμάστηκε με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ και εξερευνά τις αποστολές της NASA στη Σελήνη. Η έκθεση ξεκινά με την αποστολή Apollo και τον πρώτο άνθρωπο στη Σελήνη και στη συνέχεια ρίχνει μια λεπτομερή ματιά στο Apollo 17, την τελευταία αποστολή με πλήρωμα στη Σελήνη. Η έκθεση δίνει επίσης την ευκαιρία στο κοινό να αγγίξει ένα κομμάτι της Σελήνης καθώς περιλαμβάνει έναν σεληνιακό μετεωρίτη, και μια ματιά σε έναν μικρό Αρειανό βράχο.

TIPS

Η πλατεία μπροστά από τα Ερευνητικά Κέντρα CYENS και CSEO – Πλατεία Δημάρχου Λέλλου Δημητριάδη (πρώην Πλατεία Δημαρχίας) – θα είναι το επίκεντρο των εορτασμών στην ύπαιθρο με μουσική και τηλεσκόπια για θέαση της Σελήνης.
Οι τοπικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στους εορτασμούς της βραδιάς θα προσφέρουν αναψυκτικά και σνακ όλη τη νύχτα.

  • Η βραδιά θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. και θα περιλαμβάνει διαδραστικές εκδηλώσεις και ντοκιμαντέρ από το CSEO και το CYENS.
  • Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση εδώ 
Διαβάστε επίσης:

Μαρία Κωνσταντάκη: «Η οικογένεια είναι ένας πάρα πολύ ωραίος τρόπος ζωής, αλλά δεν τον θέλω για μένα»

Προσοχή στις υψηλές θερμοκρασίες: Ο ΟΚΥπΥ ενημερώνει για τη θερμοπληξία

Επικίνδυνα παιδικά προϊόντα στην κυπριακή αγορά