Απλές πρακτικές, για σωστή ενυδάτωση: Όχι ζεστό νερό, όχι σαπούνι σε όλο το σώμα και λίγη ώρα!

Πολλοί είναι οι παράγοντες που «κρύβονται» πίσω από το ξηρό δέρμα, μια φαινομενικά αβλαβής συνήθεια που κάνετε στο ντους μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή του.
Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι σημαντικό να αποφεύγετε να σαπουνίζετε έντονα ολόκληρο το σώμα σας καθώς ο υπερβολικός αφρός θα μπορούσε να βλάψει το δερματικό στρώμα, αφαιρώντας την πολύτιμη και απαραίτητη υγρασία της επιδερμίδας.

Από τι επιδεινώνεται το ξηρό δέρμα;

«Ενώ η καλή υγιεινή είναι σημαντική, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πλένουμε υπερβολικά κάθε σημείο της επιδερμίδας. Είναι σημαντικό να αφαιρείτε οποιαδήποτε ορατή βρωμιά από το δέρμα και να καθαρίζετε τις περιοχές όπου συσσωρεύονται ρύποι, όπως το πρόσωπο, οι μασχάλες και η βουβωνική περιοχή» αναφέρει ο δρ Τζόσουα Ζίνγκερ, διευθυντής αισθητικής και κλινικής έρευνας στη δερματολογία στο Mount Sinai Hospital.

Ωστόσο, το νερό είναι συνήθως αρκετό όταν πλένετε τις περισσότερες άλλες περιοχές. «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα που αντιμετωπίζουν ξηροδερμία ή έκζεμα , όπου ο φραγμός του δέρματος έχει ήδη διαταραχθεί και η υπερβολική έκθεση στο σαπούνι μπορεί πραγματικά να βλάψει τη λειτουργία του» εξηγεί ο δρ Τζόσουα Ζίνγκερ. Η στρατηγική μπορεί να μην είναι επαρκής για εκείνους που είναι πιο επιρρεπείς σε δερματικές μολύνσεις ή εξάρσεις.

Τι να προσέξετε στο ντους

Μερικές απλές μέθοδοι που μπορείτε να δοκιμάσετε στο ντους για να αποφύγετε την ξηροδερμία, περιλαμβάνουν:

Μην χρησιμοποιείτε ζεστό νερό
Ενώ οι περισσότεροι θέλουμε να κάνουμε ντους με το νερό σε υψηλή θερμοκρασία, στην πραγματικότητα το δέρμα μας δεν ωφελείται. Η υπερβολική έκθεση σε ζεστό νερό μπορεί να αφαιρέσει τα πολύτιμα έλαιά του και να βλάψει το εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Επομένως, επιλέξτε πιο χλιαρό νερό.

Ντους με το… ρολόι
Μία ακόμη μέθοδος που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι να κάνετε πιο σύντομα ντους. Τα ντους με ζεστό νερό και μεγαλύτερη διάρκεια μπορεί να «στεγνώσουν» περαιτέρω την επιδερμίδα σας.

Επιλέξτε μια ενυδατική σύνθεση
«Τα σαπούνια έχουν συνήθως αλκαλικό pH, ενώ το δέρμα είναι φυσικά όξινο», λέει ο δρ Τζόσουα Ζίνγκερ. «Η αλλαγή του pH του δέρματος μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του δέρματος να προστατεύεται από το περιβάλλον, γεγονός που οδηγεί σε ξηρότητα και ερεθισμό», προσθέτει.

Για αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα σκληρά σαπούνια, με τους ειδικούς να συνιστούν τα απαλά καθαριστικά, χωρίς αρώματα και χρωστικές, με συστατικά όπως γλυκερίνη και υαλουρονικό οξύ που βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας του δέρματος. Το ίδιο επιλεκτικοί θα πρέπει να είστε και με τον καθαρισμό του προσώπου σας.

Πηγή: Vita

Διαβάστε επίσης:

Αφροδίτη Γεωργίου: «Σχεδόν 300 ενέσεις χρειάστηκαν για να φτάσω σε αυτά τα πατουσάκια»

Ο πλανήτης γιορτάζει την Σελήνη: Μαζί και ο δικός μας CSEO!

Προσοχή στις υψηλές θερμοκρασίες: Ο ΟΚΥπΥ ενημερώνει για τη θερμοπληξία