Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν κατακόρυφα και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ήδη κάνει τις πρώτες βουτιές σε θάλασσες και πισίνες. Τι γίνεται, όμως, με τα μωρά μας; Αν αυτό είναι το πρώτο τους καλοκαίρι, είναι σοφό να τα βάλουμε να κολυμπήσουν μαζί μας στην πισίνα του ξενοδοχείου; Ο παιδίατρος κ. Ηλίας Χαραμαράς απαντά σε αυτήν και μερικές ακόμα πολύ ουσιαστικές απορίες σας σχετικά με τα πρώτα μπάνια του μωρού.
«ΝΑΙ στην πισίνα αν οι συνθήκες το επιτρέπουν αλλά ΟΧΙ στα νεογέννητα»
Όπως ο κ. Χαραμαράς μας λέει, οι πισίνες καθαρίζονται είτε με ιονισμό είτε με χλωρίωση -συνηθέστερα, ωστόσο με χλωρίωση. Και ενώ ο ιονισμός, ο οποίος σκοτώνει τα βακτήρια χωρίς χημική απολύμανση παρά με ηλεκτρόλυση, δεν αποτελεί κάποιον κίνδυνο για τα μωρά άνω των 18 μηνών, το χλώριο ενέχει τον κίνδυνο να ξηράνει υπερβολικά το δέρμα.
Έτσι, «ενώ τα μωρά μας είναι θεμιτό να απολαμβάνουν το υγρό στοιχείο, από το οποίο άλλωστε προήλθαν, προσωπικά δεν θα σύστηνα τις πισίνες του ξενοδοχείου σε μωρά κάτω των 2 ετών. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο σωστά απολυμασμένη είναι μια πισίνα μέσα στην οποία μπαίνει πλήθος λουόμενων. Είναι, λοιπόν, προτιμότερο, αν αυτά πρόκειται να είναι τα πρώτα μπάνια του μωρού μας, να επιλέξουμε τη θάλασσα.»
Ο παιδίατρος τονίζει, ότι αν πρόκειται για πισίνα αποκλειστικά για χρήση βρεφών (π.χ. στο πλαίσιο του baby swimming) και οι συνθήκες δεν εγκυμονούν κίνδυνο στο να επηρεάσουν το ευαίσθητο βρεφικό δέρμα, τότε δεν υπάρχει λόγος να την αποφύγουμε.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, υπογραμμίζει ο ίδιος, «είτε μετά την πισίνα είτε μετά τη θάλασσα (στην οποία θα μπει το μωρό μας μετά τους 6 μήνες) πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να ξεπλένουμε το παιδί με γλυκό νερό. Η πρώτη αιτία εισαγωγής παιδιών σε κλινικές παγκοσμίως είναι οι ουρολοιμώξεις -ας το αποφύγουμε!».
Γενικοί κανόνες ασφαλείας για παιδιά στη πισίνα
Ο Παιδίατρος Δρ. Αδάμος Χατζηπαναγής αναφερόμενος σε κάποιους γενικούς κανόνες ασφαλείας που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τυχόν ατυχήματα, τονίζει:
Η πισίνα θα πρέπει να περιβάλλεται από κάποιο κιγκλίδωμα (φράκτη) έτσι ώστε να μην μπορεί ένα παιδί να πλησιάζει τη πισίνα χωρίς να συνοδεύεται από ένα ενήλικα.
Βασικά χαρακτηριστικά ενός τέτοιου φράκτη είναι:
– Να έχει ύψος τουλάχιστον ένα μέτρο
– Να μην έχει έπιπλα κοντά του, τα οποία να μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα παιδί για να σκαρφαλώσει.
– Η μέγιστη απόσταση μεταξύ των κάθετων ραγών να είναι 10 εκατοστά έτσι ώστε να μην μπορεί ένα παιδί να περάσει μέσα από αυτές.
– Η πόρτα που οδηγεί στη πισίνα πρέπει να ανοίγει πάντα προς τα έξω και να κλείνει αυτόματα.
Κανένα παιδί δεν μένει μόνο στη πισίνα χωρίς την παρακολούθηση ενός ενήλικα που βέβαια θα ξέρει να κολυμπά.
Αν το παιδί είναι πολύ μικρό (βρέφη και παιδιά μέχρι την ηλικία των 5 χρονών) εξυπακούεται ότι ο ενήλικας πρέπει να είναι μαζί με το μωρό μέσα στη πισίνα.
Μην βασίζεστε ποτέ σε «μπρατσάκια», γιλέκα για κολύμπι ή σχεδίες ως υποκατάστατο για την συνεχή επίβλεψη. Επίσης να έχετε στο μυαλό σας ότι ένα παιδί μπορεί να πνιγεί ακόμα και σε μια πολύ μικρή πισίνα με ελάχιστο νερό.
Είναι σημαντικό να ξέρει ο ενήλικας ότι παρακολούθηση παιδιού στη πισίνα σημαίνει ότι δεν κάνει οτιδήποτε άλλο, όπως να μιλά στο τηλέφωνο, σε φίλους ή να πίνει αλκοόλ.
Μην αφήνετε τα παιδιά να μασούν τσίχλα καθώς κολυμπούν. Μπορεί να πνιγούν.
Βασικοί κανόνες ασφαλείας για όσους έχουν πισίνα στο σπίτι:
Αν η πισίνα είναι φουσκωτή τότε μετά από κάθε χρήση θα πρέπει να την αδειάζετε και να την ξεφουσκώνετε.
Μην έχετε ηλεκτρικές συσκευές κοντά στην πισίνα.
Μην αφήνετε κανένα να κάνει βουτιές στη πισίνα γιατί συνήθως είναι πολύ ρηχές και είναι πάρα πολύ επικίνδυνο.
Μην αφήνετε τα παιδιά να χρησιμοποιούν ποδήλατο γύρω από τη πισίνα.
Μην αφήνετε κανένα να τρέχει γύρω από τη πισίνα γιατί εύκολα μπορεί να γλιστρήσει και να πέσει.
Να έχετε κοντά στη πισίνα εξοπλισμό διάσωσης (ένα μακρύ κοντάρι με ένα γάντζο στο τέλος – και σωσίβιο.
Διαβάστε ακόμα:
«Ασφυξία» στα σχολεία της Λάρνακας – Κραυγή αγωνίας για τις συνθήκες μάθησης και υγιεινής
Διδυμάκια παραλίγο να γεννηθούν σε αυτοκινητόδρομο – Η «σωτήρια» παρέμβαση της Αστυνομίας
Συγκινεί ιδρυτής πασίγνωστης πλατφόρμας social media που ξεχρέωσε δάνεια φοιτητών (video)