Σε έξαρση η οξεία γαστρεντερίτιδα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε (βίντεο)

Έξαρση της γαστρεντερίτιδας παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο, με τον παιδίατρο, Παναγιώτη Γιάγκου να επισημαίνει στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να γίνετε η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

«Είναι η έξαρση της γαστρεντερίτιδας που έχουμε πάντοτε στην αρχή του καλοκαιριού, απλώς αυτή την φορά ήρθε λίγο πιο έντονη διότι βλέπουμε μια μεγάλη επέκταση από παιδιά και σε ενήλικες»

Ο κ. Γιάγκου, υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που ένα παιδάκι παρουσιάζει συμπτώματα, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι γονείς να τα πηγαίνουν στο σχολείο.

Επιπλέον, όταν αρχίσει να κάνει εμετούς δεν πρέπει να πιέζεται να πιεί νερό, καθώς για τουλάχιστον μια ώρα δεν πρέπει να καταναλώσει το οτιδήποτε, ώστε το στομάχι να πάρει τον χρόνο του να ηρεμήσει.

«Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ούτε αυτοσχέδια διαλλείματα με νερό και ζάχαρη, ούτε αναψυκτικά τα οποία έχουμε ανοίξει για λίγη ώρα. Υπάρχουν ειδικά σκευάσματα στα φαρμακεία, τα οποία ονομάζονται ηλεκτρολύτες και πρέπει να δίνονται στα παιδιά γουλιά – γουλιά ώστε να δούμε ότι μπορούν να τα κρατήσουν»

Ακόμη, όταν το παιδιά κάνει εμετούς και πυρετούς μαζί, δεν πρέπει να τους δίνονται σιρόπια από το στόμα, αντιθέτως πρέπει να προτιμώνται τα υπόθετα ώστε να μην ερεθιστεί περαιτέρω το στομάχι.

Σε σχέση με τις διαρροϊκές κενώσεις, υπάρχουν ειδικά σκευάσματα τα οποία σε συνεννόηση με τον παιδίατρο, μπορούν να βοηθήσουν ώστε να μειωθούν.

«Εάν αντιμετωπίσουμε σωστά τα συμπτώματα, οι πιθανότητες να χρειαστούμε εισαγωγή λόγω αφυδάτωσης είναι πολύ μικρές. Άρα δεν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος πανικού και ανησυχίας»

Σύμφωνα με τον κ. Γιάγκου, τα ίδια ισχύουν και για τους ενήλικες, με μόνη διαφορά το ότι υπάρχουν πιο αποτελεσματικά φάρμακα για την αντιμετώπιση των εμετών.

Διαβάστε επίσης:

Οι εορτασμοί του Ιωβηλαίου ολοκληρώθηκαν με την Βασίλισσα να πίνει τσάι με τον Paddington!

12 τραγούδια που «μυρίζουν» καλοκαίρι και μας φτιάχνουν τη διάθεση

«Καφεζουζουνίσματα»: Μαθητές έφτιαξαν το πιο όμορφο καφέ και σέρβιραν για καλό σκοπό (εικόνες)