Μελομακάρονα, κουραμπιέδες ή δίπλες;

Γράφει η Μαίρη Σελανικλή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή

Καταρχάς θα ήθελα να καταρρίψω το μύθο ότι ο κουραμπιές παχαίνει, ενώ τα μελομακάρονα όχι! Και τα τρία αυτά γλυκά παχαίνουν, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Άλλωστε είναι γνωστό το ρητό “Παν μέτρον άριστον”.

Δίπλες

Οι δίπλες περιέχουν λιγότερες θερμίδες, διότι περιέχουν μόνο αλεύρι, αυγό και το λάδι στο οποίο τηγανίζονται. Αντίθετα, για την παρασκευή των κουραμπιέδων χρησιμοποιείται βούτυρο, το οποίο εκτός του ότι είναι θερμιδογόνο, περιέχει και πολλά κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι βλαβερά για την υγεία μας! Επίσης ο κουραμπιές περιέχει ζάχαρη και ζάχαρη άχνη. Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται το μελομακάρονο, το οποίο περιέχει ελαιόλαδο που είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, καθώς επίσης και ζάχαρη και μέλι. Συμπερασματικά, παρόλο που οι δίπλες έχουν λιγότερες θερμίδες τα μελομακάρονα είναι πιο υγιεινά, λόγω του ελαιολάδου. Φυσικά, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι τα πάντα εξαρτώνται και από τον τρόπο παρασκευής τους. Εάν δηλαδή κατά την παρασκευή τους οι ποσότητες της ζάχαρης, του λαδιού και του βούτυρου μειωθούν έστω και λίγο, το θερμιδικό περιεχόμενο αυτόματα μειώνεται.

Θερμίδες

Μελομακάρονα 150 Kcal
Κουραμπιέδες με αμύγδαλα και ζάχαρη 210 Kcal
Δίπλες (1 μέτρια με μέλι και καρύδια) 130 Kcal

Διαβάστε επίσης:

Θρεπτικά κρακεράκια μόνο με 2 υλικά – πλούσια σε ασβέστιο!

Το άγχος από τραυματικές εμπειρίες στην παιδική ηλικία επηρεάζει τον εγκέφαλο