Ο δημοσιογράφος Λουκάς Χριστοδουλίδης στη συνέντευξη που ακολουθεί έμαθε -ανάμεσα σε άλλα- πως είναι να μαγειρεύουμε με τα παιδιά μας και εάν τελικά η μαγειρική μπορεί να μετατραπεί σε ένα δημιουργικό παιχνίδι…
Τις απαντήσεις έδωσε η αγαπημένη δημοσιογράφος και τηλεμαγείρισσα Χρύσω Λέφου!
Κυρία Λέφου, η μαγειρική θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια διαδικασία που ενθουσιάζει τα περισσότερα παιδιά;
«Η μαγειρική που γίνεται με αγάπη σίγουρα ενθουσιάζει όλα τα παιδιά. Ειδικά, αν βρίσκονται δίπλα από τη γιαγιά. Ποιος δεν θέλει ζυμαράκι όταν ζυμώνει η γιαγιά για να φτιάξει μαζί της ψωμί ή πίτα; Και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μεταδώσουμε τη γαστρονομία της Κύπρου στη νέα γενιά.
Αυτές θα είναι οι εικόνες που θα νοσταλγούν μεγαλώνοντας και θα τις επαναλαμβάνουν στα δικά τους παιδιά. Και η μαγειρική στο σπίτι με τους γονείς όμως, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας, τα οποία πάντα ενθουσιάζονται για να φτιάξουν τα αγαπημένα τους πιάτα ή γλυκά.
Προσωπικά, είμαι πάντα πολύ ενθουσιασμένη και συγκινημένη όταν μαγειρεύω με τα παιδιά. Όπως για παράδειγμα, πέρσι το Πάσχα που πήγα στον Άγιο Αθανάσιο στη Λεμεσό για να ζυμώσουμε με τα παιδιά και μετά από 50 χρόνια είχε ανάψει ξανά ο ξυλόφουρνος σε ένα παραδοσιακό σπίτι για να ψήσουμε φλαούνες, λαζαράκια και άλλες πασχαλινές δημιουργίες. Τη χαρά όλων μας, μικρών και μεγάλων δεν μπορώ να σας την περιγράψω».
Ποια είναι τελικά τα οφέλη της μαγειρικής με τα παιδιά; Μπορεί η μαγειρική να μετατραπεί σε ένα δημιουργικό παιχνίδι;
«Τα οφέλη της μαγειρικής στα παιδιά είναι τεράστια. Καταρχάς, περνούν ποιοτικό, δημιουργικό χρόνο με τους γονείς τους. Επίσης, μαθαίνουν να δημιουργούν, να δοκιμάζουν, να πρωτοτυπούν, να βγάζουν τα συναισθήματα τους. Γιατί η μαγειρική είναι δημιουργία. Και ναι, μπορεί να μετατραπεί σε ένα δημιουργικό και επιμορφωτικό παιχνίδι. Μπορεί να πούμε στα παιδιά να ξεχωρίσουν τα φρούτα, να μετρήσουν τα υλικά κ.λ.π.».
Η μαγειρική θα λέγατε ότι διδάσκει στα παιδιά τη σημασία του να ακολουθεί κάποιος οδηγίες;
«Αν και δεν το είχα σκεφτεί αυτό, θα έλεγα ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθει κάποιος να ακολουθεί οδηγίες. Έχω βρεθεί πρόσφατα σε σχολείο με 100 μαθητές και δεν άκουγες τίποτα. Περίμεναν όλοι με απόλυτη ησυχία να ακούσουν τις οδηγίες μου για να εκτελέσουν τη συνταγή. Στη συνέχεια, έκαναν βήμα – βήμα όσα είπαμε με απόλυτη επιτυχία. Η μαγειρική είναι ένας καλός τρόπος, να βρίσκονται δίπλα μας ήρεμα και να εκτελούν τις οδηγίες που τους λέμε».
Γιατί είναι σημαντικό να ξέρουν τα παιδιά μας να μαγειρεύουν;
«Θα έλεγα ότι στις μέρες που ζούμε είναι εξαιρετικά σημαντικό τα παιδιά μας να γνωρίζουν να μαγειρεύουν. Και είναι ακόμα πιο σημαντικό να γνωρίζουν τις παραδοσιακές μας συνταγές. Αυτές που μεγάλωσαν γενιές και γενιές. Αν αγαπάς τη γαστρονομία του τόπου σου, νιώθεις και βαθιά σύνδεση με τη χώρα σου και τους ανθρώπους της. Είναι ευλογία να γνωρίζουν τα παιδιά μας να μαγειρεύουν, αλλά και να ετοιμάζουν το γεύμα τους με υγιεινό τρόπο. Είναι σημαντικό να ενημερώνονται για το τι περιέχει το κάθε υλικό και το τι τρώνε».
Μέσα από τη δραστηριότητα της μαγειρικής βοηθάμε τα παιδιά να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες; Θα ήθελα να μας προτείνουμε 3 φαγητά που μπορούν να φτιάξουν μόνα τους τα παιδιά μας στο σπίτι.
«Ακριβώς έτσι. Μέσα από τη μαγειρική τα παιδιά μας ενημερώνονται για τα φρέσκα υλικά, για τα λιπαρά που περιέχει μια τροφή και τι χρησιμοποιούμε για να έχουμε ένα λαχταριστό, αλλά ποιοτικό γεύμα. Θα σας γράψω 3 συνταγές από τα chrysomageiremata.com που τα παιδιά μπορούν να φτιάξουν με τους γονείς τους και φυσικά θα περιμένω εντυπώσεις».
Pancakes
ΥΛΙΚΑ
1 φλ. αλεύρι Φαρίνα
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι αλάτι
1 φακελάκι βανίλια
2 κουταλιές ζάχαρη
1 αυγό
1 φλ. γάλα
2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο
ηλιέλαιο για το τηγάνι
Εκτέλεση
Σε ένα µπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, το µπέικιν πάουντερ και προσθέτουμε το αλάτι και τη βανίλια. Βάζουμε σε ένα άλλο μπολ το αυγό, τη ζάχαρη και χτυπάμε. Μετά, ρίχνουμε το γάλα, το λιωμένο βούτυρο και λίγο – λίγο το µίγµα αλευριού. Ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε τη ζύµη να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά. Λαδώνουμε καλά ένα µικρό τηγανάκι (για κρέπες) και ρίχνουμε µέσα 1 φλιτζανάκι από το µίγµα. Το αφήνουμε σε χαµηλή φωτιά (στην πιο χαµηλή που διαθέτει η κουζίνα μας) για να ψηθεί και να βγάλει φουσκάλες, περίπου 2 λεπτά. Γυρνάμε από την άλλη και ψήνουμε για ακόµα 1-2 λεπτά. Επαναλαµβάνουμε το ίδιο µέχρι να τελειώσει το µίγµα. Βάζουμε τα πάνκεικς σε ένα πιάτο το ένα πάνω στο άλλο. Σερβίρουμε με ό,τι μας αρέσει. Μέλι, λιωμένη σοκολάτα ή πραλίνα φουντουκιού.
Κοτόπουλο παναρισμένο με δημητριακά
ΥΛΙΚΑ
3 φιλέτα (600γρ.) κοτόπουλου κομμένα σε λωρίδες
1 φλ. γάλα
1 κουταλιά μουστάρδα mild
3 φλ. νιφάδες δημητριακών (Corn Flakes) χοντροαλεσμένα
2 κουταλιές μαϊντανό
1 κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλάκι αλάτι
ελάχιστο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε το γάλα και τη μουστάρδα. Προσθέτουμε το κοτόπουλο στο μπολ, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Το σουρώνουμε και το στραγγίζουμε καλά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C. Ντύνουμε ένα ταψί με αντικολλητική λαδόκολλα. Σε ένα μπολ βάζουμε τις νιφάδες καλαμποκιού, το μαϊντανό, τη ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Παίρνουμε ένα κομμάτι κοτόπουλο, και το περνάμε από το μίγμα με τις νιφάδες καλαμποκιού για να παναριστεί.
Τοποθετούμε τα παναρισμένα φιλέτα στο ταψί και ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Ζελέ «καρπούζι»
ΥΛΙΚΑ
6 µεγάλα και σφικτά λάιµ ή πράσινα λεµόνια
1 φακελάκι ζελέ (τζέλι) κεράσι
2 φλ. νερό
1 φλ. µικροί ηλιόσποροι ξεφλουδισµένοι
Εκτέλεση
Κόβουμε τα λάιµ οριζόντια και τα στύβουμε. Φυλάσσουμε το χυµό στο ψυγείο για να τον χρησιµοποιήσουμε στα φαγητά μας. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε όλο το εσωτερικό από τα λάιµ, για να σχηµατίσουμε μικρά µπολάκια.
Τα βάζουμε στον πάγκο της κουζίνας μας και ετοιμάζουμε το ζελέ: Διαλύουμε τους κρυστάλλους από το ζελέ σε 2 φλ. ζεστό νερό και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να κρυώσει. Μοιράζουμε το ζελέ στις κούπες από τα λάιµ και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Στη συνέχεια, τα βάζουμε στο ψυγείο. Όταν πήξει κόβουμε την κάθε κούπα στη µέση. Τοποθετούμε προσεκτικά τους ηλιόσπορους για να μοιάζουν όπως τα κουκούτσια και σερβίρουμε.
Διαβάστε επίσης:
Αλλάζει και σε άλλα προϊόντα ο ΦΠΑ
Η Μαρίνα Δημητρίου βάφτισε την -8 μηνών- κορούλα της