Λαχταριστή μανιταρόσουπα για να αντιμετωπίσουμε το κρύο

Με τον καιρό να μην βελτιώνεται σήμερα και τις βροχές να παραμένουν στο σκηνικό, ας δοκιμάσουμε μία χορταστική και θρεπτική σούπα με κύριο συστατικό της τα πεντανόστιμα μανιτάρια.

Υλικά: 

1 κιλό μανιτάρια της αρεσκείας μας (μπορεί να είναι μόνο λευκά ή -για μεγαλύτερη νοστιμιά- ποικιλία φρέσκων μανιταριών)

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο

1 μικρή σελινόριζα, σε μέτριους κύβους

2 μέτριες πατάτες, σε μέτριους κύβους

80 ml ελαιόλαδο

1 λίτρο ζεστός ζωμός (ή νερό)

100 ml κρέμα γάλακτος

2 κουτ. σούπας πέστο βασιλικού

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση: Σε μία φαρδιά και βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και την σελινόριζα μέχρι να γυαλίσουν. Στο μεταξύ χοντροκόβουμε τα μανιτάρια. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα μανιτάρια και μαγειρεύουμε για ακόμη 5 λεπτά. Ρίχνουμε το ζωμό (ή το νερό), τις πατάτες και αλατοπίπερο και μόλις πάρει βράση το υγρό χαμηλώνουμε τη φωτιά, καπακώνουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά. Πολτοποιούμε τη σούπα και αν είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και τη βάζουμε να πάρει μια-δυο βράσεις. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακατος, αν θέλουμε, και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε κάθε μερίδα με λίγο από το έτοιμο πέστο βασιλικού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.