3 συνταγές για να αξιοποιήσετε τα γλυκά των Χριστουγέννων που σας περίσσεψαν

Οι γιορτινές ημέρες σιγά σιγά τελειώνουν και το πιθανότερο είναι το τραπέζι σας να είναι γεμάτο από μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες που περίσσεψαν.

Το Infokids.com.cy σάς παρουσιάζει 3 συνταγές με τις οποίες θα αξιοποιήσετε στο έπακρο τα περισσεύματα από τα χριστουγεννιάτικα γλυκά σας.

Tιραμισού με βάση από τριμμένα μελομακάρονα

Υλικά:

450 γρ. μελομακάρονα

180 γρ. βούτυρο αγελάδος

1½ κουτ. σούπας σκόνη στιγμιαίου καφέ

Για την κρέμα

500 γρ. τυρί μασκαρπόνε

160 γρ. ζάχαρη άχνη

50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

4 κρόκοι

4 ασπράδια

κακάο για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Αλέθουμε τα μελομακάρονα στο μούλτι λίγα-λίγα μέχρι να γίνουν σκόνη και τα αδειάζουμε σε ένα μπολ. Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, για να μην καεί, και διαλύουμε μέσα σε αυτό την σκόνη καφέ. Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα μελομακάρονα, και τα ανακατεύουμε όλα μαζί πολύ καλά, μέχρι να βραχεί το τρίμμα μελομακάρονου.

Το αδειάζουμε σε μια φόρμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Αφήνουμε στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα. Για να φτιάξουμε την κρέμα ανακατεύουμε με το μίξερ το μασκαρπόνε με την άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα μείγμα μαλακό σαν κρέμα. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

Χτυπάμε τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη σε μαρέγκα. Προσθέτουμε τη μαρέγκα στο προηγούμενο μείγμα και ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα. Αδειάζουμε την κρέμα στη φόρμα, πάνω από τη βάση του τριμμένου μελομακάρονου και βάζουμε το τιραμισού στο ψυγείο για αρκετές ώρες, μέχρι να σφίξει η κρέμα. Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με κακάο.

Μιλφέιγ σοκολάτας από δίπλες

Yλικά:

300 γρ. δίπλες

Άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

Για την κρέμα σοκολάτας:

1 λίτρο γάλα φρέσκο, πλήρες, απευθείας από το ψυγείο

125 γρ. ζάχαρη

2 αυγά μεσαίου μεγέθους

40 γρ. κορν φλάουρ

30 γρ. κακάο, κοσκινισμένο

50 γρ. κουβερτούρα, τριμμένη, για γαρνίρισμα (προαρετικά)

Για τα καραμελωμένα φουντούκια

50 γρ. ζάχαρη

1 κ.σ. νερό

1 κ.σ. βούτυρο

100 γρ. φουντούκια

Εκτέλεση:

Για τη κρέμα σοκολάτας

Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα σε αυτό τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από την τριμμένη κουβερτούρα. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με αυγοδάρτη, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, με λιγότερη ένταση, μέχρι να πήξει η κρέμα – θα πάρει λιγότερο από 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη σοκολάτα στο κατσαρολάκι.

Για τα καραμελωμένα φουντούκια

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγη από τη ζάχαρη, προσθέτουμε το νερό και όταν λιώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε την επόμενη. Μόλις φτιάξουμε την καραμέλα, προσθέτουμε τα φουντούκια, εκτός φωτιάς και ανακατεύουμε καλά. Επιστρέφουμε το τηγάνι στη φωτιά, προσθέτουμε βούτυρο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τα φουντούκια να κρυώσουν επάνω σε λαδόκολλα και μετά τα θρυμματίζουμε στο multi.

Για τη συναρμολόγηση

Αφρατεύουμε την κρέμα με ένα σύρμα, κόβουμε το κάθε κομμάτι της δίπλας στη μέση και το γεμίζουμε με κρέμα. Στη συνέχεια, καλύπτουμε με κρέμα σοκολάτα το κάθε κομμάτι εξωτερικά, τοποθετούμε εκ νέου δίπλα και πασπαλίζουμε με τα φουντούκια.

Κορμός σοκολάτας με  κουραμπιέδες

Yλικά:
400 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
250 γρ. κρέμα γάλακτος με 36% λιπαρά
1 κουτ. σούπας μέλι
½ φλιτζ. τσαγιού βερίκοκα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
1 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
1 φλιτζ. τσαγιού φουντούκια καβουρδισμένα, χοντροσπασμένα
250 γρ.κουραμπιέδες θρυμματισμένους
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο και ζεσταίνουμε μέχρι να ξεκινήσει ο βρασμός. Βάζουμε την κουβερτούρα σε ένα μπολ και ρίχνουμε την καυτή κρέμα γάλακτος. Αφήνουμε για 1-2 λεπτά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή, γυαλιστερή κρέμα. Προσθέτουμε το μέλι, την κανέλα, τα βερίκοκα, τα φουντούκια. Κρατάμε 2-3 κουταλιές από τους θρυμματισμένους κουραμπιέδες και ρίχνουμε το υπόλοιπο στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να «βραχούν» όλα τα υλικά με την σοκολάτα. Απλώνουμε στον πάγκο της κουζίνας ένα μεγάλο κομμάτι μεμβράνη και πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια τους θρυμματισμένους κουραμπιέδες που έχουμε κρατήσει.
Αδειάζουμε το μείγμα της σοκολάτας στο κέντρο της μεμβράνης και πλάθουμε σε ρολό. Τυλίγουμε με την μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες. Βγάζουμε το ρολό από το ψυγείο, ξετυλίγουμε τον κορμό και στολίζουμε με λίγους σπόρους ροδιού.