Ευλογιά των πιθήκων: Πρώτα κρούσματα σε παιδιά – Έγκριση από ΕΕ για το πρώτο εμβόλιο

Έγκριση από την ΕΕ για το πρώτο εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε παιδιά. Πρόκειται για ένα νήπιο στην Καλιφόρνια και ένα βρέφος που δεν είναι κάτοικος ΗΠΑ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Τα δύο κρούσματα δεν σχετίζονται μεταξύ τους και – σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) – πρόκειται πιθανότατα για ενδοοικογενειακές λοιμώξεις. Όπως γνωστοποίησαν τα CDC, τα δύο παιδιά νοσηλεύονται και είναι καλά στην υγεία τους.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενής λοίμωξη της οποίας τα συμπτώματα μοιάζουν με τη γρίπη και προκαλεί δερματικά εξανθήματα. Έχει εξαπλωθεί μεταξύ ομοφυλοφίλων εκτός των χωρών της δυτικής και της κεντρικής Αφρικής, όπου είναι ενδημική. Μεταδίδεται κυρίως μέσω στενής επαφής.

Μέχρι στιγμής φέτος, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε περίπου 60 χώρες του κόσμου, ενώ πέντε θάνατοι έχουν αναφερθεί στην αφρικανική ήπειρο.

Η δρ Τζένιφερ ΜακΚίστον (CDC) δήλωσε ότι δεν αποτελεί έκπληξη ότι προέκυψαν κρούσματα σε παιδιά, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις για εξάπλωση του ιού εκτός των κοινοτήτων ομοφυλόφιλων ή αμφιφυλόφιλων. Ανέφερε ότι το 99% των 2.891 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων στις ΗΠΑ αφορούν ομοφυλόφιλους άνδρες, αλλά υπήρξαν λίγες γυναίκες και διεμφυλικά άτομα που μολύνθηκαν.

Ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, ο δρ Ασίς Τζα, ανέφερε ότι η αμερικανική Kυβέρνηση έχει εξασφαλίσει 300.000 δόσεις εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων και προσπαθεί να επισπεύσει την αποστολή επιπλέον 786.000 δόσεων από τη Δανία.

Το ποσοστό θνητότητας σε προηγούμενα ξεσπάσματα στην Αφρική κυμαινόταν γύρω στο 1%, αλλά εκτιμάται πως είναι ακόμη μικρότερο σε χώρες όπου η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι ενδημική. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς έχουν αναφέρει ότι εισήχθησαν σε νοσοκομείο με έντονους πόνους.

Ο δρ Τζα ανέφερε ότι η αμερικανική Κυβέρνηση εξακολουθεί να αξιολογεί εάν για το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων πρέπει να κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

Η ΕΕ δίνει έγκριση για το πρώτο εμβόλιο πρόληψης κατά της νόσου

Η δανέζικη εταιρεία βιοτεχνολογίας Bavarian Nordic δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την άδεια για την εμπορία του εμβολίου Imvanex για προστασία κατά της ευλογιάς των πιθήκων, όπως συνέστησε την περασμένη εβδομάδα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η έγκριση έρχεται μόλις μία ημέρα αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε συναγερμό υψηλού επιπέδου, κηρύσσοντας το ταχέως εξαπλούμενο ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων ως παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

«Η διαθεσιμότητα ενός εγκεκριμένου εμβολίου μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ετοιμότητα των κρατών να καταπολεμήσουν τις αναδυόμενες ασθένειες, αλλά μόνο μέσω επενδύσεων και δομημένου σχεδιασμού βιολογικής ετοιμότητας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Bavarian Πολ Τσάπλιν.

Το μόνο που έχει λάβει έγκριση στις ΗΠΑ ως προληπτικό μέτρο

Το εμβόλιο της Bavarian Nordic, το μόνο που έχει λάβει έγκριση για την πρόληψη της νόσου στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, έχει εγκριθεί στην ΕΕ μέχρι στιγμής μόνο για την αντιμετώπιση της απλής ευλογιάς.

Ωστόσο, η εταιρεία έχει προμηθεύσει το εμβόλιο σε αρκετές χώρες της ΕΕ κατά τη διάρκεια της τρέχουσας επιδημίας της νόσου για τη λεγόμενη off-label χρήση.

Η έγκριση ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, ανέφερε η Bavarian Nordic σε ανακοίνωσή της.

Η ανάπτυξη του Imvanex κατέστη δυνατή χάρη σε σημαντικές επενδύσεις από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, πρόσθεσε η εταιρεία.

Η τιμή της μετοχής της Bavarian έχει αυξηθεί κατά 122% τους τελευταίους τρεις μήνες, λόγω της ισχυρής ζήτησης για το εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

Διαβάστε ακόμα:

Στο ΓΝ Λευκωσίας μεταφέρθηκε 16χρονη σοβαρά τραυματισμένη

Υπ. Παιδείας: «Υποχρέωσή μας να παρέχουμε στα παιδιά με ειδικές ανάγκες ό,τι χρειάζονται»

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Ερμηνεύει ένα υπέροχο αυτοβιογραφικό τραγούδι μέσα από το άδειο πατρικό του στη Λευκωσία