«Θα πεθάνουμε αργά μέσα στην ιστορία»: Τα δάκρυα ενός κοριτσιού για το αβέβαιο αύριο στο Αφγανιστάν (video)

«Θα πεθάνουμε αργά μέσα στην ιστορία»: Τα δάκρυα ενός κοριτσιού για το αβέβαιο αύριο στο Αφγανιστάν

Εδώ και αρκετές ημέρες η υφήλιος παρακολουθεί την πτώση του Αφγανιστάν στα χέρια των Ταλιμπάν, μία εξέλιξη που αναμένεται να πυροδοτήσει πολύπλευρες εξελίξεις, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στη διεθνή σκακιέρα.

Η μεταβίβαση της εξουσίας στους Ταλιμπάν έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία για το αύριο των κοριτσιών και των γυναικών στην χώρα, για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους.

Μιλώντας ζωντανά στο BBC, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Σουχάιλ Σαχίν είπε ότι οι γυναίκες «θα έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και την εργασία» και θα μπορούν να φεύγουν μόνες τους από τα σπίτια τους χωρίς ανδρική συνοδεία.

Παρόλα αυτά ήδη ακούγονται «ιστορίες τρόμου» από περιοχές που έχουν ήδη πέσει στα χέρια των μαχητών των Ταλιμπάν τις τελευταίες ημέρες.

Ένα κορίτσι από το Αφγανιστάν μέσα από ένα σπαρακτικό βίντεο εκφράζει τους δικούς της φόβους για το μέλλον του και των άλλων κοριτσιών στη χώρα.

«ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΑΡΓΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ»

«Δεν μας υπολογίζουν, επειδή γεννηθήκαμε στο Αφγανιστάν», λέει το κορίτσι, αγνώστων στοιχείων, στο 45 δευτερολέπτων βίντεο που έχει γίνει viral στο Twitter.

«Δεν βοηθάω με το να κλαίω. Πρέπει να σκουπίσω τα δάκρυά μου και να γράψω αυτό το βίντεο. Κανείς δεν νοιάζεται για μας. Θα πεθάνουμε αργά μέσα στην ιστορία. Δεν έχει πλάκα;», προσθέτει με διάχυτη ειρωνεία.

Το συγκινητικό αυτό βίντεο που ξεπέρασε τα 440.000 views, αναρτήθηκε από την ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων Masih Alinejad.

«Η καρδιά μου σκίζεται για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν. Ο κόσμος απέτυχε για εκείνες», ανέφερε στο μήνυμά της που συνοδεύει το βίντεο.

Οι Ταλιμπάν θέλουν να επιβάλουν με αυστηρά γράμματα τον ισλαμικό νόμο και για όσο βρίσκονταν στην εξουσία δεν επέτρεπαν στις γυναίκες να βγαίνουν από το σπίτι χωρίς την παρουσία αρσενικού και χωρίς να φοράνε μπούρκα.

Δεν επέτρεπαν επίσης στα κορίτσια να παρακολουθούν μαθήματα στο σχολείο και τιμωρούσαν με αυστηρές ποινές, πολλές φορές και με θάνατο, όσες παραβίαζαν τους κανόνες.

Μετά την εκδίωξή τους το 2001, η διεθνής κοινότητα άνοιξε τα σχολεία για τα κορίτσια και επέτρεψε στις γυναίκες να επιστρέψουν στις εργασίες τους.

«σκοτεινο και αβεβαιο το μελλον μασ»

Η Νασρίν Σουλτανί, διευθύντρια του Λυκείου Θηλέων Sardar -e- Kabuli της Καμπούλ εδώ και πολλά χρόνια δίνει μάχες για τα δικαιώματα των κοριτσιών στο Αφγανιστάν, όμως τώρα λέει ότι ζει με το φόβο για την ασφάλεια τ ων μαθητριών της.

«Είμαι πολύ θλιμμένη. Όταν βλέπω όλα αυτά τα κορίτσια, πραγματικά στεναχωριέμαι πολύ», ανέφερε με δάκρυα στα μάτια σε συνέντευξή της πριν από λίγες ημέρες στο NBC.

«Προσπάθησα, αλλά δεν μπορώ να είμαι σίγουρη ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια θα βγουν από αυτήν την δυσάρεστη θέση», πρόσθεσε η Σουλτανί, η οποία διευθύνει το σχολείο για μία δεκαετία σχεδόν, αφότου επετράπη το εκ νέου άνοιγμά του.

Η απόγνωσή της κορυφώθηκε χθες, όταν ο Αφγανός πρόεδρος, Ασράφ Γάνι, εγκατέλειψε τη χώρα και οι Ταλιμπάν ανέκτησαν τον έλεγχο της.

Η Σουλτανί θυμήθηκε τον καιρό που είχε δεχθεί απειλές από τους Ταλιμπάν κατά το παρελθόν. Μέλη του σκληροπυρηνικών Ισλαμιστών της είχαν πει για το χρώμα του αυτοκινήτου που θα εκραγεί. «Θα πεθάνετε όλες», μας είχαν απειλήσει.

Πρόσθεσε ακόμη ότι είχε προσπαθήσει όλα αυτά τα χρόνια να δίνει κίνητρα στις μαθήτριές της για να μορφωθούν.

Η Σουλτανί είναι μία από τις πολλές γυναίκες με ηγετική θέση – μέχρι στιγμής- στη χώρα, η οποία λέει τώρα πως φοβάται τον ζυγό των Ταλιμπάν και την επιστροφή στον σκοταδισμό του σκληρού Ισλάμ, το οποίο είχε περιορίσει σε τεράστιο βαθμό τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των γυναικών, πριν από την εκδίωξή τους το 2001 από τα αμερικανικά στρατεύματα.

tο «φαντασμα» τησ σεξουαλικησ σκλαβιασ

Στις αρχές Ιουλίου, αφού ανέλαβαν τον έλεγχο των επαρχιών Μπανταχσάν και Ταχάρ, ηγέτες των Ταλιμπάν έδωσαν εντολή στους τοπικούς θρησκευτικούς ηγέτες να τους παράσχουν μια λίστα με κορίτσια άνω των 15 ετών και χήρες κάτω των 45 ετών για  «γάμο» με μαχητές Ταλιμπάν.

Στην περιοχή του Faryab, οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν την πώληση προϊόντων σε ασυνόδευτες γυναίκες. Οι νέοι τοπικοί ηγέτες αναρτούν αφίσες στις πόλεις που καταλαμβάνουν που καταγράφουν τους κανόνες ένδυσης για τις γυναίκες, και τους κανόνες «ορθής» συμπεριφοράς. Παράλληλα καλύπτονται τα «δυτικού τύπου» μπάνερ.

Όπως αναφέρει το conversation, οι γυναίκες αυτές εξαναγκάζονται παρά τη θέλησή τους σε γάμο, και μεταφέρονται στο Πακιστάν, στην περιοχή του Waziristan για να ασπαστούν το «αυθεντικό Ισλάμ», έτσι όπως το ερμηνεύουν δηλαδή οι φονταμενταλιστές τζιχαντιστές.

Η εξέλιξη αυτή έχει κάνει ήδη χιλιάδες γυναίκες να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς.

Πηγές: Insider, NBC, The Conversation

Διαβάστε επίσης:

Δολοφόνησαν τον πατέρα της, όταν ήταν 11. Το μόνο που ήθελε ήταν να μείνει ζωντανή…

Λουλούδια στα θρανία… αυτών των κοριτσιών που απλά ήθελαν να μορφωθούν

Αφγανιστάν: Σοκάρουν οι εικόνες κοριτσιών που δίνουν εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο κάτω από τον καυτό ήλιο