Επιλόχειος θυρεοειδίτιδα: Όταν το σώμα σου στρέφεται κυριολεκτικά εναντίον σου

Επιλόχειος θυρεοειδίτιδα: Όταν το σώμα σου στρέφεται κυριολεκτικά εναντίον σου

Η περίοδος μετά τον τοκετό περιλαμβάνει διάφορους αστάθμητους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη νέα μαμά, αλλά και το μωρό. Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που έχουν βιώσει επιλόχειο κατάθλιψη ή άλλες καταστάσεις που τις καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτες.

Μία από αυτές είναι και η επιλόχειος θυρεοειδίτιδα, μία «άγνωστη» κατάσταση που επηρεάζει μία στις 20 μαμάδες. Μία μητέρα περιγράφει τη συγκλονιστική εμπειρία που έζησε μετά τη γέννηση του πρώτου της παιδιού, εκφράζοντας τους φόβους της για τις πιθανότητες να ξαναπεράσει τα ίδια μετά τη δεύτερη γέννα της.

«Σε λίγες εβδομάδες περιμένω το δεύτερο παιδί μου και αυτό που τρέμω πιο πολύ απ’ όλα είναι μη μου συμβεί αυτό που έζησα την πρώτη φορά. Ανησυχώ, με λίγα λόγια, πώς θα αντιδράσει ο θυρεοειδής μου μετά τη γέννα γιατί αν ξαναπεράσω τα ίδια δεν ξέρω τι θα κάνω.

Το 2018 έφερα στη ζωή τον πρωτότοκό μου. Αν και πρωτάρηδες, ξεκινήσαμε πολύ καλά με τον άντρα μου και προσαρμοστήκαμε γρήγορα στις ανάγκες και την αϋπνία. Μετά από λίγους μήνες, όμως, όλα άλλαξαν. Άρχισα να νιώθω περίεργα και σύντομα το σώμα μου στράφηκε κυριολεκτικά εναντίον μου.

Αϋπνία και υπερδιέγερση, απίστευτη κυκλοθυμία και άγχος τρομερό – λες και έβγαινα έξω απ’ το σώμα μου και έβλεπα την επικείμενη καταστροφή μου. Μια απλή βόλτα στο σούπερ μάρκετ ήταν πλέον κανονική περιπέτεια. Κι ενώ με το μωρό τα πήγαινα περίφημα, μου ήταν αδύνατο να εξηγήσω αυτό που συνέβαινε μέσα μου.

Ευτυχώς, μια γυναικολόγος άκουσε τα συμπτώματα και το μυαλό της πήγε εκεί που έπρεπε, στον θυρεοειδή μου.

Εκείνη τη στιγμή μου ακούστηκε απίθανο, αλλά οι εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι έπασχα από κάτι που δεν είχα ακούσει καν, αν και προσβάλλει 1 στις 20 μαμάδες: επιλόχειο θυρεοειδίτιδα. Για τους επόμενους μήνες πέρασα από διάφορα στάδια. Τη μία ήμουν σε υπερένταση και την άλλη υποτονική, μετά μου βρήκαν υψηλές τιμές αντισωμάτων (ένδειξη για Χασιμότο), έχασα πολύ βάρος, θόλωνα συχνά στη μέση μιας κουβέντας και, στα ξαφνικά, γέμιζα κοκκινίλες στο δέρμα.

Με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, σταθεροποίησα τον θυρεοειδή μου, αλλά μου πήρε σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο για να νιώσω ξανά όπως πριν – ο εαυτός μου.

Απ’ ότι φαίνεται, η επιλόχειος θυρεοειδίτιδα υποτιμάται συχνά επειδή τα συμπτώματά της μπορεί να είναι ήπια. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που υποφέρουν και δεν μπορούν να καταλάβουν τι τους συμβαίνει.

Ξέρω πια από πρώτο χέρι ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνεται ο σχετικός προγεννητικός και μεταγεννητικός έλεγχος, έτσι ώστε να μην αιφνιδιαζόμαστε και να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα πριν γιγαντωθεί ή επηρεάσει αρνητικά τη ζωή μας με το παιδί».

Τι είναι η θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό;

H θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό (post partum thyroiditis) είναι μια φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα που προκαλείται από τις έντονες ορμονικές αλλαγές της εγκυμοσύνης και της λοχείας. Συνήθως εμφανίζεται μέσα σε ένα χρόνο από τον τοκετό.

Γνωρίζατε ότι 5-10 % των γυναικών μετά από την γέννηση του μωρού τους θα πάθουν θυρεοειδίτιδα, ακόμα κι αν δεν είχαν ποτέ πρόβλημα με τον θυρεοειδή τους;
Υπάρχουν συνήθως δύο φάσεις -ο υπερθυρεοειδισμός (υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικής ορμόνης) και ο υποθυρεοειδισμός (πολύ λίγη ποσότητα ορμόνης). Στην πρώτη φάση – τον υπερθυρεοειδισμό- ο φλεγμαίνων θυρεοειδής αδένας εκκρίνει τις αποθηκευμένες θυρεοειδικές ορμόνες ( Τ3 και Τ4) στο αίμα. Αυτή η φάση ξεκινά συνήθως 6-8 εβδομάδες μετά τον τοκετό και διαρκεί περίπου 2 με 4 μήνες. Υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικής ορμόνης στην κυκλοφορία προκαλεί επιτάχυνση του μεταβολισμού. Ο μεταβολισμός είναι το πώς το σώμα μας χρησιμοποιεί και αποθηκεύει ενέργεια. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι: -απότομη απώλεια βάρους -ταχυκαρδία -εύκολη κόπωση -ευερεθιστότητα -εφίδρωση -ευαισθησία στην ζέστη

Η φλεγμονή μπορεί να βλάψει τον θυρεοειδή, μειώνοντας την ικανότητα του να παράγει θυρεοειδική ορμόνη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην δεύτερη φάση-τον υποθυρεοειδισμό. Αυτή η φάση συνήθως ξεκινά 3-6 μήνες μετά τον τοκετό, μπορεί να κρατήσει έως και έναν χρόνο ή να οδηγήσει σε μόνιμο υποθυρεοειδισμό. Η πολύ λίγη ποσότητα ορμόνης στο αίμα μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό.

Πολλές γυναίκες με υποθυρεοειδισμό έχουν βρογχοκήλη- μια αύξηση στο μέγεθος του αδένα που προκαλεί μια διόγκωση στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Άλλα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού μπορεί να είναι: -ανεξήγητη αύξηση βάρους ή αδυναμία απώλειας βάρους -κόπωση ή κακουχία -κατάθλιψη -ξηρό δέρμα και εύθρυπτα νύχια -απώλεια μαλλιών -ευαισθησία στο κρύο.

Ποιές είναι οι πιθανότητες να εμφανιστεί θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό;

Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανιστεί θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό εάν υπάρχει μια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1, οικογενειακό ιστορικό νόσων του θυρεοειδούς (όπως η νόσος του Graves ή η θυρεοειδίτιδα Hashimoto) ή ατομικό ιστορικό θυρεοειδίτιδας μετά τον τοκετό. Μερικές γυναίκες που αναπτύσσουν θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό, επανέρχονται στο φυσιολογικό μέσα σε λίγους μήνες χωρίς να περάσουν στη δεύτερη φάση (υποθυρεοειδισμό).

Όμως οι περισσότερες γυναίκες περνάνε στην δεύτερη φάση. Από αυτές τις γυναίκες, περίπου 1 στις 5 αναπτύσσουν μόνιμο υποθυρεοειδισμό μέσα σε 3 με 4 χρόνια. Αν αναπτυχθεί μόνιμος υποθυρεοειδισμός, τότε απαιτείται θεραπεία εφ’όρου ζωής με θυρεοειδική ορμόνη. Αν δεν ακολουθηθεί θεραπευτική αγωγή, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη νέα γυναίκα.

Πηγή ιστορίας: honey.nine.com.au

Διαβάστε επίσης:

«Αυτό είναι μητρότητα»: Το συγκλονιστικό κείμενο μιας μαμάς μετά την κρίση πανικού

«Έσπαγα παράθυρα με το μωρό μου αγκαλιά, είχα επιλόχειο κατάθλιψη, αλλά με αγνόησαν»

Επιλόχεια ψύχωση: Μαμά περιγράφει πώς τη βίωσε και μας ζητά να την ακούσουμε