Επιλόχεια ψύχωση: Μαμά περιγράφει πώς τη βίωσε και μας ζητά να την ακούσουμε

Επιλόχεια ψύχωση: Μαμά περιγράφει πώς τη βίωσε και μας ζητά να την ακούσουμε

Όπως πολλές άλλες μέλλουσες μαμάδες, μία νέα μαμά ήταν ενθυοσιασμένη και χαρούμενη που θα έφερνε στον κόσμο το πρώτο της παιδί. Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός πήγαν εξαιρετικά και γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι.

Μετά τη γέννα, δυσκολεύτηκε με τον θηλασμό, αλλά απευθύνθηκε σε ειδικούς κι έτσι συνέχισε να προσπαθεί. Ωστόσο, ποτέ δεν το ξεπέρασε και ένιωσε συντετριμμένη, ότι είχε αποτύχει με το παιδί της.

«Ήταν τρομερά στρεσογόνο και απογοητευτικό», λέει η 48χρονη Τζούλι Σαπίρο, από το Λονγκ Άιλαντ των ΗΠΑ.

Τότε ήταν που η Τζούλι άρχισε να βιώνει ενοχλητικές ψευδαισθήσεις, βλέποντας το άψυχο σώμα του μωρού της και ανησυχούσε μήπως το έχει δηλητηριάσει με το «ξένο» γάλα.

«Ανησυχούσα τόσο πολύ μήπως κάποιος την πάρει από μένα ή ότι δεν θα μπορούσα να τι φροντίσω ή ότι κάτι θα της συνέβαινε. Άρχισα να έχω αυτές τις εικόνες, να βλέπω ότι είναι νεκρή στο πάτωμα ή να κρέμεται στην άκρη της καρέκλας», εξομολογείται.

Αργότερα, έμαθε ότι έχει μία διαταραχή που ονομάζεται επιλόχεια ψύχωση, μία σπάνια ψυχική ασθένεια που εμφανίζεται μετά τον τοκετό. Ενώ είναι ασυνήθιστη, η επιλόχειος ψύχωση αποτελεί μία κατάσταση που σημαίνει συναγερμό για όσες γυναίκες τη βιώνουν.

Τι ειναι η επιλοχειος ψυχωση

Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή ψυχική νόσο που εκδηλώνεται στις μητέρες μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων μετά τον τοκετό.

Αν και δεν πρόκειται για μια συχνή ψυχική διαταραχή, αφού υπολογίζεται ότι «χτυπάει» 2 στις 1000 γυναίκες, μπορεί να εξελιχθεί και να επιδεινωθεί πολύ γρήγορα, γι’ αυτό είναι αναγκαία η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση.

Τα συμπτώματα της επιλόχειας ψύχωσης είναι ποικίλα και μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα.

Όσον αφορά τη διάθεση, η γυναίκα με επιλόχεια ψύχωση μπορεί είτε να είναι ανεξήγητα χαρούμενη και ενθουσιασμένη ή να εμφανίζει σημάδια κατάθλιψης και μελαγχολίας. Η ευερεθιστότητα και οι απότομες διακυμάνσεις στη διάθεση είναι επίσης χαρακτηριστικά της νόσου.

Παράλληλα, βιώνουν παραισθήσεις, κατά τις οποίες οι ασθενείς ακούν, βλέπουν ή νιώθουν πράγματα που δεν υπάρχουν ή αυταπάτες ότι κάτι έχει συμβεί.

Οι παράγοντες κινδύνου:

  • Όταν υπάρχει λανθάνουσα διαταραχή διάθεσης, όπως κατάθλιψη ή άγχος
  • Όταν έχει διπολική διαταραχή ή σχιζοφρένεια
  • Όταν δεν λαμβάνει τη συνταγογραφούμενη αγωγή για τις διαταραχές της διάθεσης
  • Όταν κάνει χρήση ουσιών

Τα αίτια της επιλόχειας ψύχωσης δεν είναι γνωστά, ωστόσο οι ειδικοί θεωρούν ότι οι ορμονικές αλλαγές στο σώμα της γυναίκας μετά τη γέννα μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική της υγεία.

Η εξάντληση που προκαλείται από την έλλειψη ύπνου, η συνεχής φροντίδα του νεογέννητου αλλά και η πίεση που ασκεί η νέα μαμά στον εαυτό της είναι πιθανό να έχουν ένα μερίδιο ευθύνης στην εμφάνιση αυτής της ψύχωσης.