Εμβόλιο κατά του κορωνοϊού: Μπορείς να το κάνεις αν θηλάζεις – Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα παιδιά

Διευκρινιστικές απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα αναφορικά με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού COMIRNATY της Pfizer δόθηκαν από το Υπουργείο Υγείας.

Αναλυτικά, απαντήθηκαν 46 ερωτήσεις οι οποίες αφορούν τόσο τους επαγγελματίες υγείας, όσο και τους απλούς πολίτες.

Μπορεί άτομο που εμβολιάζεται να νοσήσει και τι συμβαίνει με τις θηλάζουσες; Αν μία γυναίκα επιθυμεί να κυοφορήσει ενδείκνυται ο εμβολιασμός της ή όχι;

Διαβάστε παρακάτω τις απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα:

Είναι το εμβόλιο αποτελεσματικό σε παιδιά;

Η εκπροσώπηση των παιδιατρικών συμμετεχόντων στον πληθυσμό της μελέτης είναι πολύ περιορισμένη για να αξιολογηθεί επαρκώς η αποτελεσματικότητα σε παιδιατρικές ηλικιακές ομάδες κάτω των 16 ετών.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα αποτελεσματικότητας από συμμετέχοντες ηλικίας 15 ετών και κάτω. Αν και οι έφηβοι ηλικίας 16 έως 17 ετών συμπεριλήφθηκαν στη συνολική ανάλυση αποτελεσματικότητας, μόνο μία επιβεβαιωμένη περίπτωση COVID-19 αναφέρθηκε σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Ωστόσο, είναι βιολογικά λογικό να υποθέσουμε ότι η αποτελεσματικότητα σε ηλικίες 16 έως 17 ετών θα ήταν παρόμοια με την αποτελεσματικότητα σε νεότερους ενήλικες. Ο EMA συμφώνησε με την εταιρεία για τη διεξαγωγή σχεδίου δοκιμής του εμβολίου σε παιδιά σε μεταγενέστερο στάδιο.

Σκοπεύω να μείνω έγκυος. Μπορώ να εμβολιαστώ;

Μελέτες σε ζώα δεν δείχνουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην εγκυμοσύνη, ωστόσο τα δεδομένα σχετικά με τη χρήση του εμβολίου Comirnaty κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ περιορισμένα.

Αν και δεν υπάρχουν μελέτες για τον θηλασμό, δεν αναμένεται κίνδυνος κατά τον θηλασμό.

Η απόφαση σχετικά με το εάν θα χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο σε έγκυες γυναίκες θα πρέπει να ληφθεί σε στενή συνεννόηση με τον επαγγελματία υγείας αφού ληφθούν υπόψη τα οφέλη και οι κίνδυνοι.

Γυναίκα που θηλάζει μπορεί να εμβολιαστεί;

Μελέτες σε ζώα δεν δείχνουν καμία επιβλαβή επίδραση στην εγκυμοσύνη, ωστόσο τα δεδομένα για τη χρήση του Comirnaty κατά τη διάρκεια της κύησης είναι πολύ περιορισμένα. Αν και δεν υπάρχουν μελέτες για τον θηλασμό, δεν αναμένεται να υπάρχει κίνδυνος.

Γενικές πληροφορίες για το εμβόλιο

Άτομο το οποίο εμβολιάζεται, μπορεί να κολλήσει με κορωνοϊό; Μπορεί επίσης να μεταδώσει τον κορωνοϊό;

Ως προς το πρωταρχικό καταληκτικό σημείο οι Κλινικές Δοκιμές σχεδιάστηκαν να καταγράφουν το ποσοστό των εθελοντών που εκδηλώνουν συμπτώματα της νόσου. Αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιοι εθελοντές να μολύνονται χωρίς να εκδηλώνουν συμπτώματα και να διασπείρουν έτσι τον ιό εν αγνοία τους. Μέχρι να συγκεντρωθούν επαρκή δεδομένα, οι μάσκες πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους.

Έχω ήδη νοσήσει με κορωνοϊό, έχει νόημα να εμβολιαστώ σε αυτή τη φάση; 

Λόγω των σοβαρών κινδύνων για την υγεία που σχετίζονται με το COVID-19 και του γεγονότος ότι είναι πιθανή η νέα μόλυνση με COVID-19, θα πρέπει να γίνεται εμβολιασμός, ανεξάρτητα από το εάν είχατε ήδη λοίμωξη με τον ιό.

Προς το παρόν, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πόσο καιρό κάποιος προστατεύεται από το να αρρωστήσει ξανά μετά την ανάρρωση από το COVID-19. Ο βαθμός ανοσίας που αποκτά κάποιος από μόλυνση, που ονομάζεται φυσική ανοσία, ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Μερικά πρώιμα στοιχεία δείχνουν ότι η φυσική ανοσία μπορεί να μην διαρκέσει πολύ.

Θα ήταν καλύτερα να ελέγξω τα αντισώματα μου με τεστ αντισωμάτων προηγουμένως; 

Τόσο η φυσική ανοσία όσο και η ανοσία που προκαλείται από εμβόλια είναι σημαντικές πτυχές του COVID-19 για τις οποίες οι ειδικοί προσπαθούν να μάθουν περισσότερα μέσα από συνεχιζόμενες και νέες μελέτες.

Ο εμβολιασμός σίγουρα είναι πιο ασφαλής πρακτική από την επανανόσηση. Δεν διαπιστώθηκαν πρόσθετες ανεπιθύμητες ενέργειες στα 545 άτομα που έλαβαν Comirnaty στη δοκιμή και είχαν προηγουμένως νοσήσει με COVID-19.

Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα από τη μελέτη που να επιτρέπουν την εξαγωγή συμπεράσματος σχετικά με το πόσο καλά δρα το Comirnaty σε άτομα που έχουν ήδη προσβληθεί από COVID-19.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για να πούμε εάν ή για πόσο καιρό μετά τη μόλυνση κάποιος προστατεύεται από το να πάρει ξανά το COVID-19 και χρειάζονται περισσότερες μελέτες. Συνιστάται ο εμβολιασμός ανεξάρτητα από το ιστορικό νόσου COVID.

Οι δοκιμές αντισωμάτων δείχνουν ότι είχατε προηγούμενη λοίμωξη και ότι ενδέχεται να έχετε κάποιο επίπεδο προστασίας από τον ιό.

Πώς θα λειτουργούν τα Πιστοποιητικά Εμβολιασμού;

Μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά τη φαρμακοεπαγρύπνηση και την έκδοση αξιόπιστων και επαληθεύσιμων Πιστοποιητικών Εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ θα μπορέσει να ενισχύσει την επιτυχία των προγραμμάτων εμβολιασμού στα κράτη μέλη, καθώς και την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Η καταγραφή δεδομένων σχετικά με τον εμβολιασμό είναι σημαντική τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο πληθυσμού. Σε επίπεδο ατόμου, αποτελεί ένα μέσο ώστε να είναι γνωστή και να αποδεικνύεται η εμβολιαστική του κατάσταση. Από τη στιγμή του εμβολιασμού θα παρέχεται στον εμβολιαζόμενο Κάρτα Εμβολιασμού, ενώ σχετικό πιστοποιητικό θα εκδίδεται από την πλατφόρμα εμβολιασμών. Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να φανούν χρήσιμα στα ταξίδια, καθώς θα αποδεικνύουν ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί και ότι, ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται ενδεχομένως να υποβληθεί σε εξέταση και καραντίνα όταν φτάνει σε άλλη χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη εργάζονται από κοινού με τον ΠΟΥ για την έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού. Οι εργασίες αυτές περιλαμβάνουν ένα ελάχιστο σύνολο δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου ενός αποκλειστικού αναγνωριστικού κωδικού, για κάθε επιμέρους εμβολιασμό, κάτι που θα διευκολύνει την έκδοση πιστοποιητικών και την παρακολούθηση του εμβολιασμού σε πανευρωπαϊκή βάση από τη στιγμή της έγκρισης των εμβολίων κατά της COVID-19.

Πότε θα μπορέσει το εμβόλιο να θέσει υπό έλεγχο την πανδημία;

Για ορισμένες γνωστές μεταδοτικές νόσους θεωρείται ότι, για να επιτευχθεί η ανοσία αγέλης που επιτρέπει τον έλεγχο μιας πανδημίας και, εντέλει, την εξάλειψη της νόσου, πρέπει περίπου το 70 % του πληθυσμού να διαθέτει προστασία από τη νόσο είτε μέσω εμβολιασμού είτε λόγω προηγούμενης λοίμωξης. Ανάλογα με τον ρυθμό του εμβολιασμού και των φυσικών λοιμώξεων, η πανδημία ενδέχεται να τεθεί υπό έλεγχο στην Ευρώπη έως το τέλος του 2021.

Ποιοι κίνδυνοι συνδέονται με το Comirnaty;

Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες του Comirnaty κατά τη διάρκεια της δοκιμής ήταν συνήθως ήπιας έως μέτριας μορφής και παρουσίασαν βελτίωση μέσα σε λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Περιλάμβαναν πόνο και εξοίδηση στη σημείο της ένεσης, κόπωση, κεφαλαλγία, πόνο στους μυς και στις αρθρώσεις, ρίγη και πυρετό. Εμφανίστηκαν σε περισσότερα από 1 στα 10 άτομα.

Ερύθημα στο σημείο της ένεσης και ναυτία εμφανίστηκαν σε λιγότερα από 1 στα 10 άτομα. Οι μη συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες (εμφανίστηκαν σε λιγότερα από 1 στα 100 άτομα) περιλάμβαναν κνησμό στο σημείο της ένεσης, πόνο στα άκρα, διογκωμένους λεμφαδένες, δυσκολία στον ύπνο και αίσθημα αδιαθεσίας. Η αδυναμία μυών στη μία πλευρά του προσώπου (οξεία περιφερική παράλυση του προσώπου ή προσωποπληγία) εμφανίστηκε σπάνια σε λιγότερα από 1 στα 1 000 άτομα.

Με το Comirnaty έχουν εμφανιστεί αλλεργικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένου πολύ μικρού αριθμού περιστατικών σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων (αναφυλαξία) που παρατηρήθηκαν όταν το Comirnaty χρησιμοποιήθηκε σε εκστρατείες εμβολιασμού. Όπως για όλα τα εμβόλια, το Comirnaty θα πρέπει να χορηγείται υπό στενή παρακολούθηση και με την κατάλληλη διαθέσιμη ιατρική αγωγή.

Διαβάστε αναλυτικά τις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα για το εμβόλιο εδώ.