Είναι τελικά αξιόπιστα τα PCR τεστ στην Κύπρο;

Είναι τελικά αξιόπιστα τα PCR και τα rapid στην Κύπρο;

Σε διευκρινίσεις προχώρησε το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου πσχετικά με την αξιοπιστία των μοριακών ελέγχων που διενεργούνται στην χώρα, καθώς και το κόστος τους, μετά, όπως τονίζεται, από δηλώσεις και δημοσιεύματα αναφορικά με το θέμα.

Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, διευκρινίζει τα ακόλουθα:

1. Όλα τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται στην Κύπρο για διενέργεια εξετάσεων για τη νόσο Covid-19 πληρούν τις αυστηρότερες των προδιαγραφών που έθεσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμωδών Νοσημάτων ECDC και έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Ευρώπη, ενώ χρησιμοποιούνται στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες.

2. Για την αντικειμενική σύγκριση του κόστους διενέργειας των μοριακών ελέγχων διαφόρων χωρών, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες και παράμετροι, όπως οι ανταγωνιστικές διαδικασίες και η πολιτική που ανέπτυξε η κάθε χώρα για την προσφορά υπηρεσιών στους πολίτες, με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας.

3. Η Κύπρος κατατάσσεται στις πρωτοπόρες χώρες όσον αφορά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, καθώς έγιναν συνέργειες και συνεργασίες μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων και εμπειρογνωμοσύνης, για τη διάθεση αξιόπιστου μοριακού ελέγχου για τη νόσο COVID-19 στους πολίτες.

Αφορμή απετέλεσε το κόστος των μοριακών τεστ στην Ελλάδα που μέχρι πρότινος ήταν στα 60 ευρώ, ενώ στην Κύπρο πολύ χαμηλότερη. Ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, που χαρακτήρισε «δίκαιη» και «πολύ λογική τιμή» τα 47 ευρώ που κοστίζει πλέον ένα PCR, υποστήριξε, οτι είναι ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ το οτι στην Κύπρο τα PCR στοιχίζουν περίπου 20 ευρώ.

Απαντώντας στον δημοσιογράφο που υπογράμμισε πως η πληροφορία αυτή δεν προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Υγείας της Κύπρου, Κωνσταντίνο Αθανασίου, ο οποίος νωρίτερα είχε μιλήσει στον ίδιο ραδιοσταθμό, ο υπουργός Ανάπτυξης προσπάθησε ανεπιτυχώς να μαζέψει τα ασυμμάζευτα:

«Χθες μίλησε ο κ. Πλεύρης με τον Υπουργό Υγείας της Κύπρου και η τιμή που μας έδωσαν είναι 20€-50€. Μία τιμή υπάρχει στα 20€ στην Κύπρο σε μια εταιρεία, η οποία όπως μας είπαν οι δικοί μας γιατροί και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε συνάντηση που κάναμε, μας έφεραν τα χαρτιά ότι είναι πολύ χαμηλής αξιοπιστίας, κινέζικο και όχι παρόμοιο με αυτά που πωλούνται εδώ. Στην Κύπρο δεν έχει διατίμηση το μοριακό τεστ».

Τι απαντά το Υπουργείο Υγείας

Διαβάστε επίσης:

Το πάρκο Αγίου Δημητρίου Στροβόλου γεμίζει παιχνίδια για τα παιδιά του Μακάρειου Νοσοκομείου

9χρονος εμφάνισε μία σπάνια παρενέργεια του κορωνοϊού – Τι ανέφεραν οι γιατροί (εικόνα)

Καλοπαναγιώτης: Γνωρίστε την… Αράχωβα της Κύπρου (εικόνες)