Επιστροφή της υποχρεωτικής χρήσης προστατευτικής μάσκας: Δείτε σε ποιες περιπτώσεις!

Επιστροφή της υποχρεωτικής χρήσης προστατευτικής μάσκας: Δείτε σε ποιες περιπτώσεις!

Tην υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες σε φαρμακεία, κλινικά εργαστήρια, καθώς επίσης και σε άτομα που επισκέπτονται σημεία δειγματοληψίας, για διενέργεια εξέτασης για τη νόσο COVID-19, αποφάσισε την Τρίτη το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αύξηση σε όλους τους επιδημιολογικούς δείκτες, όπως και στον αριθμό των νοσηλευόμενων στα νοσηλευτήρια.

Αύξηση των επιμολύνσεων στις παραλλαγές ΒΑ.4, ΒΑ.5

Σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο, η αύξηση των επιμολύνσεων οφείλεται στις παραλλαγές ΒΑ.4, ΒΑ.5. και των εξελικτικών τους υποστελεχών και απευθύνει εκ νέου έκκληση για τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας (μάσκα, απόσταση, υγιεινή χεριών), προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας.

«Η συλλογική και ατομική ευθύνη έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της πανδημίας», σημειώνεται.

«Το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής αξιολογεί καθημερινά τα δεδομένα και εάν κριθεί αναγκαίο θα ληφθούν μέτρα για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας», προστίθεται.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, αναφέρεται, «λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα αποφάσισε από τις 30 Ιουνίου του 2022 την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες σε φαρμακεία, κλινικά εργαστήρια, καθώς επίσης και σε άτομα που επισκέπτονται σημεία δειγματοληψίας, για διενέργεια εξέτασης για τη νόσο COVID-19».

Ποιοι άλλοι πρεπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκα

Υπενθυμίζεται ότι προστατευτική μάσκα φέρουν υποχρεωτικά οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες άνω των 12 ετών σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, κλειστές δομές ευπαθών ομάδων, εξωτερικά ιατρεία νοσηλευτηρίων, ιατρεία, ιατρικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Εξάλλου, συστήνεται τη χρήση προστατευτικής μάσκας σε χώρους συγχρωτισμού (εσωτερικοί χώροι, χώροι κοινωνικών εκδηλώσεων) σε άτομα που εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και σε άτομα που συναναστρέφονται με άτομα υψηλού κινδύνου.

Μοριακό τεστ στα 30 ευρώ – Self-test στο 1,70 ευρώ

Στο μεταξύ, το Υπουργικό αποφάσισε από τις 30 Ιουνίου 2022, τη μείωση της ανώτατης τιμής χρέωσης (πλαφόν) για μοριακή εξέταση για τη νόσο SARS-COV- 2 από 50 σε 30 ευρώ, ενώ από τις 4 Ιουλίου 2022, αποφάσισε όπως η ανώτατη τιμή χρέωσης για τα τεστ αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), για την νόσο COVID-19, καθορίζεται σε €1,70 ανά τεμάχιο.

Υπενθυμίζεται ότι η ανώτατη τιμή χρέωσης της συσκευασίας των 5 τεστ αυτοδιάγνωσης είναι στα 6 ευρώ.

Το Υπουργικό αποφάσισε επίσης την παράταση όλων των υφιστάμενων μέτρων μέχρι και τις 31 Ιουλίου 2022.

Διαβάστε ακόμα:

Λεύκη στα παιδιά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νόσο που αποχρωματίζει το δέρμα

Αυτή η άνω τελεία στο πράσινο πουλόβερ της μαμάς κρύβει μία δύσκολη αλήθεια

Ένα υπέροχο εργαστήρι για να γνωρίσουν τα παιδιά τη μαγεία του βυθού