»Εγώ πότε θα γίνω μάνα;»: Η απάντηση βρίσκεται στα γονίδια

Εμείς αποφασίζουμε για τον εαυτό μας; Η επιστήμη έρχεται να μας δώσει καινούργια δεδομένα, ότι τελικά οι αποφάσεις μας είναι λιγότερο δικές μας από όσο νομίζουμε και περισσότερο θέμα των γονιδίων μας.  Από τα γονίδιά μας φαίνεται πως μπορεί να επηρεαστεί και η απόφαση του πότε κάνουμε για πρώτη φορά σεξ ή το πρώτο μας παιδί σύμφωνα μια νέα μεγάλη επιστημονική έρευνα, που εξέτασε περισσότερους από 380.000 ανθρώπους προκειμένου να βγάλει αυτό το πόρισμα.

Καμία μελέτη δεν έχει αποδείξει μέχρι σήμερα ότι μια γενετική παραλλαγή μπορεί να επηρεάσει εντελώς τη συμπεριφορά χωρίς να λάβουμε υπόψη τους διάφορους κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και συμπεριφορικούς παράγοντες.

Αυτό εξακολουθεί να ισχύει. Όμως το νέο εύρημα των επιστημόνων είναι ότι το γονιδιακό μας μοτίβο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το πότε θα επιλέξουμε να έχουμε την πρώτη μας σεξουαλική επαφή. Πρόκειται για τα ίδια γονίδια που σχετίζονται με την πιο ριψοκίνδυνη συμπεριφορά μας ή με το πόσο γκρινιάρηδες είμαστε, επισημαίνουν οι επιστήμονες στην έρευνα που δημοσιεύεται στην Nature Genetics.

Συνολικά, 38 διαφορετικά γονίδια συνδέονται με την απόφασή μας να ξεκινήσουμε τη σεξουαλική μας ζωή. Όπως η παραλλαγή στο CADM2, ένα γονίδιο που ελέγχει τις συνδέσεις των κυττάρων του εγκεφάλου και τη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Αυτό το γονίδιο συσχετίζεται και με μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουμε μια ριψοκίνδυνη προσωπικότητα, να κάνουμε νωρίτερα σεξ αλλά και να αποκτήσουμε πιο νωρίς παιδιά αλλά και περισσότερα σε αριθμό κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Για να ολοκληρώσουν την έρευνα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τρεις διαφορετικές βάσεις δεδομένων από Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ και Ισλανδία. Να σημειωθεί ότι όλοι οι ερευνητές συγκλίνουν στο ότι σίγουρα η ηλικία στην οποία θα κάνουμε σεξ βασίζεται σε «πολλά περισσότερα από τα γονίδιά μας όπως και το πότε είναι ώριμο το σώμα και το μυαλό».