Πώς θα υπολογίσω τις γόνιμες ημέρες σε περίπτωση που δεν έχω φυσιολογικό κύκλο;

Πώς θα υπολογίσω τις γόνιμες ημέρες σε περίπτωση που δεν έχω φυσιολογικό κύκλο;

«Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τα τεστ ωορρηξίας. Τον προηγούμενο μήνα πήγα στον γυναικολόγο και μου τα βρήκε όλα καλά, είχα μάλιστα και ένα καλό ωάριο. Μου είπε να κάνω τεστ ωορρηξίας την επόμενη μέρα η οποία θα ήταν και η 19η μέρα του κύκλου μου το οποίο βγήκε θετικό. Το πρόβλημα είναι ότι, επειδή έχω πολυκυστικές στην δεξιά μου ωοθήκη, δεν έχω και σταθερή περίοδο. Πότε πρέπει να ξανακάνω το τεστ; Πώς μπορώ να υπολογίσω τις γόνιμες μέρες μου; Καμιά φορά έχω μέχρι και 52 ημέρες καθυστέρησης, αλλά ο μέσος όρος είναι 38 μέρες του κύκλου. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!»

Απαντά η Χριστίνα Π. Βάντζου, Μαιευτήρας, Χειρουργός Γυναικολόγος

Για να υπολογίσετε τις γόνιμες μέρες, ειδικά αν δεν έχετε σταθερό κύκλο, θα πρέπει να πάρετε τον μικρότερο και τον μεγαλύτερο κύκλο και να αφαιρέσετε και στις δύο περιπτώσεις 14 μέρες από το τέλος. Οι δύο αριθμοί που θα προκύψουν θα σας δώσουν το εύρος των πιθανών γόνιμων ημερών σας, π.χ. αν ο μικρότερός σας κύκλος είναι 24 μέρες και ο μεγαλύτερος 40 μέρες, η πιθανή μέρα ωορρηξίας σας μπορεί να είναι από τη 10η (24 μείον 14) μέχρι και την 26η (40 μείον 14) μέρα. Μια μέθοδος για να βρείτε τις γόνιμες μέρες σας είναι να θερμομετρείσθε κάθε πρωί, πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι. Κατά τις γόνιμες μέρες (και ειδικότερα, μετά την ωορρηξία) η θερμοκρασία αυξάνεται έως και 5 δέκατα.

Μπορείτε, επίσης, να παρακολουθείτε την τραχηλική βλέννη, η οποία κατά τις γόνιμες μέρες είναι πιο διαυγής και πιο λεπτόρρευστη. Φυσικά, μπορείτε να επισκέπτεστε τον γυναικολόγο σας για υπερηχογράφημα ωορρηξίας. Επίσης, μπορείτε να κάνετε το τεστ ωορρηξίας, το οποίο, όμως, σε κάθε κύκλο θα πρέπει να το ξεκινάτε μία με δύο ημέρες πριν από την αναμενόμενη ημέρα ωορρηξίας. Στη δική σας περίπτωση, επειδή περιγράφετε σημαντική ανωμαλία του κύκλου, καλό θα είναι να συμβουλευθείτε γυναικολόγο για τις δικές σας πιθανές γόνιμες μέρες.

Διαβάστε επίσης

Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών

«Η ποδιά της αγάπης»: Ένα παραμύθι στο Δημοτικό Σχολείο Τριμίκλινης