Κι όμως το μεγαλύτερο bullying για το σωματικό βάρος γίνεται μέσα στην οικογένεια

Περισσότεροι από τους μισούς ενήλικους έχουν πέσει θύματα κοινωνικού στιγματισμού για το βάρος τους, όπως αποκαλύπτει μία νέα δειγματοληπτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε έξι χώρες. Μάλιστα, σε συντριπτικό ποσοστό, αυτό έχει συμβεί εντός της οικογένειάς τους.

Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Διατροφικής Πολιτικής και Παχυσαρκίας Rudd του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν δύο σχετικές δημοσιεύσεις στο διεθνές περιοδικό για θέματα παχυσαρκίας «International Journal of Obesity» και στο PLoS One, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 14.000 ανθρώπους σε Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι:

Τουλάχιστον οι μισοί άνθρωποι σε κάθε χώρα (το 56% έως 61%) έχουν βιώσει στίγμα για το βάρος τους.

Ένα υψηλό ποσοστό ανθρώπων σε όλες τις χώρες βίωσαν στίγμα από μέλη των οικογενειών τους (76% – 88%), συμμαθητές τους (72% – 81%), γιατρούς (63% – 74%), συναδέλφους (54% – 62%) και φίλους τους (49% – 66%).

Σε όλες τις χώρες, οι εμπειρίες στιγματισμού ήταν συχνότερες στην παιδική και εφηβική ηλικία, όταν και προκάλεσαν μεγαλύτερο στρες.

Και στις έξι χώρες όσοι νιώθουν τα υψηλότερα επίπεδα αυτο-ενοχοποίησης για το βάρος τους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να λαμβάνουν χαμηλότερης ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες λόγω αποφυγής των γιατρών.

«Το γεγονός ότι τα μέλη της οικογένειας είναι τόσο συχνή πηγή στιγματισμού για το βάρος σε τόσες χώρες δείχνει ότι υπάρχει συλλογική ανάγκη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον», επεσήμανε η επικεφαλής ερευνήτρια Ρεμπέκα Πουλ.