Μήπως να αφήσουμε τα baby shower και να κάνουμε ένα «πάρτι» για τις μαμάδες μετά τον τοκετό;

Μήπως να αφήσουμε τα baby shower και να κάνουμε ένα «πάρτι» για τις μαμάδες μετά τον τοκετό;

Αν έχετε αποκτήσει παιδάκι ή περιμένετε, σίγουρα γνωρίζετε πώς είναι να κάνετε τις προετοιμασίες για τον ερχομό του. Ατελείωτα ψώνια για ρουχαλάκια, καρότσια, κούνιες και ό,τι άλλο χρειάζεται το μωράκι σας.

Και φυσικά έχει γίνει πλέον παράδοση, το baby shower, όπου μαζεύονται φίλες της μέλλουσας μαμάς και φέρνουν δωράκια για το μωρό, διοργανώνοντας ένα πάρτι πριν από τον τοκετό.

Μία μαμά που το baby shower που της διοργάνωσαν οι φίλες της είναι πάντα ευγνώμων για αυτό. Όμως, όπως εξομολογείτα η ίδια, αυτό το πάρτι ήταν εστιασμένο στην γέννηση, στο μωρό και σε όλα τα υλικά αντικείμενα που χρειάζεται μία μαμά. Και υποστηρίζει, ότι σε αυτό που θα έπρεπε να κοντά στη μαμά είναι το μετά τον τοκετό.

«Κανείς -και το εννοώ- κανείς δεν με προετοίμασε για τις πρώτες, πολύ δύσκολες εβδομάδες με το μωρό. Ήμουν τόσο επικεντρωμένη στον ερχομό του που δεν είχα ιδέα τι σημαίνει το να το φροντίσω στη συνέχεια. Η μητρότητα είναι ένα εύκολο κομμάτι; Υποτίθεται, ότι είναι κάτι που ξεδιπλώνεται εκ φύσεως. ΛΑΘΟΣ.

Διαβάστε επίσης: Αυτή είναι μια πολύ περίεργη περίοδος για να είσαι έγκυος

Μήπως να το σκεφτούμε λίγο αλλιώς;

Και ενώ είμαι ευγνώμων που είχα αρκετά ρουχαλάκια για να ντύσω το μωρό μου, πρακτικά αυτό που χρειαζόμουν ήταν η στήριξη σε αυτές τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Χρειαζόμουν όλες εκείνες τις φίλες που μου έδειξαν την αγάπη τους στο baby shower και ήταν κοντά μου, να είναι εδώ δίπλα μου τις φορές που το μωρό κλαίει ασταμάτητητα. Τις χρειάζομαι όταν προσπαθώ να το θηλάσω στο σκοτάδι κι εκείνο με σπρώχνει ουρλιάζοντας.

Έπειτα από αυτήν την εμπειρία, πάντα ένιωθα ότι όλοι θα πρέπει να περάσουμε λίγο χρόνο εστιάζοντας στις νέες μαμάδες αυτές τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Και για αυτό ξετρελάθηκα με ένα άρθρο που διάβασα σε ένα περιοδικό και περιέγραφε ένα εξαιρετικά χρήσιμο concept: αντί να κάνουμε baby shower στις μέλλουσες μαμάδες, να τους διοργανώνουμε ένα πάρτι μετά τον τοκετό.

Αντί να ξοδεύουμε ενέργεια, χρόνο και χρήμα σε φανφάρες πριν από τη γέννα, να μπορούμε να δίνουμε στις νέες μαμάδες αυτό που χρειάζονται περισσότερο: μία συναισθηματική και σωματική ξεκούραση τις πρώτες έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό. Ναι, δεν είναι υπέροχο αυτό; Και δεν το είχα σκεφτεί ούτε καν για τον εαυτό μου.

Διαβάστε επίσης: «Μαμά, πώς γίνονται τα παιδιά;»: 5 βιβλία για τη σεξουαλικη διαπαιδαγώγηση

Αυτό το «πάρτι» δεν θα μοιάζει με εκείνα που έχουμε συνηθίσει, αλλά πολύ περισσότερο σαν μία μάζωξη στενών φίλων και μελών της οικογένειας για να βοηθούν τις πρώτες έξι -τουλάχιστον- εβδομάδες μετά τη γέννα. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να χωριστούν σε ομάδες και να προσφέρουν βοήθεια στο μαγείρεμα, στις δουλειές τοτυ σπιτιού, να κρατήσουν λίγο το μωρό για να κοιμηθεί η μαμά ή να κάνει μπάνιο ή να φάει…

Μπορείτε να φιξάρετε ώρες επισκέψεων, για το ποιος και πότε μπορεί να επισκεφτεί τη μαμά. Εγώ αν θα διάλεγα δουλειές για αυτό το «πάρτι», θα ήταν τα ψώνια, να μου προσέχουν το μεγαλύτερο παιδί μου, ένα μασάζ ή postnatal γιόγκα ή πιλάτες.

Διαβάστε επίσης: «Μαμάδες, κάνετε υπέροχη δουλειά»: Μια νέα μητέρα στέλνει μήνυμα σε όλες μας

Το cool με αυτήν την ιδέα είναι ότι μπορείς να είσαι ακριβής στο τι θέλεις και να το ζητήσεις, καθώς οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε τι αντιμετωπίζει η μαμά μετά την γέννα».

Πηγή: Scary Mommy