Burger από φακές που θα λατρέψουν και τα πιο «δύσκολα» παιδάκια

Τα όσπρια ομολογουμένως δεν είναι και το πιο αγαπημένο φαγητό των παιδιών. Αν έχετε όμως φαντασία και μεράκι, όλα μπορείτε να τα καταφέρετε.

Ακόμη, όμως, κι αν έχετε στερέψει από ιδέες, εμείς έχουμε μία υπέροχη συνταγή που θα αγαπήσουν και τα πιο δύσκολα παιδάκια. Φακές σε… burger και θα γλείφουν και τα δάχτυλά τους.

Και σήμερα που είναι και Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων… τι καλύτερο!

Υλικά για 4 άτομα
  • 225 g φακές (κόκκινες κατά προτίμηση)
  • 50 g τυρί παρμεζάνα, τριμμένο
  • Αλάτι κατά βούληση
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο, κατά βούληση
  • 2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως, φρέσκο
  • 1 αυγό
  • Τριμμένη φρυγανιά
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση

Βράζετε τις φακές σε άφθονο νερό, μέχρι να γίνουν τρυφερές. Σουρώστε τις καλά και, ακόμη ζεστές, περάστε τες από τον πολυκόφτη, μαζί με την τριμμένη παρμεζάνα. Κανονίστε το αλάτι που επιθυμείτε.

Όταν η αλεσμένη φακή χλιαρίνει, προσθέστε τριμμένη την ψίχα από τις φέτες το ψωμί –που θα έχετε προηγουμένως μουλιάσει σε νερό και στη συνέχεια σουρώσει καλά να απομακρυνθεί όλο το νερό- καθώς τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και πλάστε κεφτεδάκια τύπου burger.

Περάστε τα από το αυγό το οποίο θα έχετε κτυπήσει προηγουμένως., και στη συνέχεια από την τριμμένη φρυγανιά.

Τηγανίστε τα σε ελαιόλαδο, μέχρι που θα αρχίσουν να ροδίζουν.

Σερβίρετε αμέσως, όσο είναι ακόμη πολύ ζεστά.

Γιατί σήμερα «γιορτάζουν» τα όσπρια;

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ ανακήρυξε την 10η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων (World Pulses Day), με στόχο την ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τα διατροφικά οφέλη των οσπρίων στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της επισιτιστικής ασφάλειας.

Κυριότερα όσπρια είναι η φακή, τα φασόλια, τα κουκιά, τα μπιζέλια, ο αρακάς, τα ρεβίθια, η σόγια, το λαθούρι, τα λούπινα και η αραχίδα (αράπικο φιστίκι). Αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών συστατικών, τα οποία μπορούν να συμπληρώσουν το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Επιπλέον, λόγω των ιδιοτήτων αζώτου που παράγουν τα όσπρια, η καλλιέργειά τους μειώνει την εξάρτηση από τα συνθετικά λιπάσματα και παράλληλα βελτιώνει τη γονιμότητα του εδάφους.

Τα όσπρια είναι πλούσια σε αζωτούχες ενώσεις, υδατάνθρακες, βιταμίνες Β, ενώ πολλά από αυτά περιέχουν και λιποειδή. Αποτελούν κατά συνέπεια τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας.