Αυτές είναι οι κλινικές του ΓεΣΥ που προσφέρουν δωρεάν τοκετούς

τοκετός

Από την Δευτέρα 1η Ιουνίου οι πολίτες στην Κύπρο λαμβάνουν πλέον και ενδονοσοκομειακή φροντίδα από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που εντάχθηκαν στο ΓεΣΥ.

Μια εξαιρετικά σημαντική παράμετρος είναι και οι τοκετοί οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στις υπηρεσίες που προσφέρει η ενδονοσοκομειακή φροντίδα του ΓεΣΥ. 

Στην περίπτωση της γέννας ισχύει το ίδιο όπως και και σε άλλες επεμβάσεις και εγχειρήσεις, δηλαδή αν ο γιατρός και το νοσηλευτήριο είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ, τότε οι υπηρεσίες είναι δωρεάν.

Δ/ντης ΟΑΥ: Δωρεάν είτε φυσική γέννα είτε καισαρική

Ο διευθυντής του ΟΑΥ κ. Αντρέα Παπακωνσταντίνου ανέφερε σε δηλώσεις του πως ο τοκετός είναι δωρεάν, νοουμένου πως ο γιατρός που ανήκει στην εν λόγω κλινική που θα γεννήσει μια γυναίκα είναι στο ΓεΣΥ.

Καισαρική ή φυσιολογική γέννα για τον δικαιούχο του γενικού συστήματος υγείας είναι το ίδιο, θα πάει να λάβει την υπηρεσία και είναι εντελώς δωρεάν, είπε συγκεκριμένα.

Τι ισχύει για τα νοσήλια

Αν κάποια γυναίκα επιλέξει μονόκλινο δωμάτιο, τότε το νοσηλευτήριο δικαιούται να χρεώσει την διαφορά μεταξύ μονόκλινου και δίκλινου αλλά τους έχει ζητηθεί η τιμή να είναι σε λογικά πλαίσια, ανέφερε για τα νοσήλεια ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Επιπλέον, στις καλύψεις συμπεριλαμβάνεται και ότι άλλο χρειαστεί κατά την γέννα, όπως κάποια βοήθεια για ανώδυνο τοκετό (π.χ. επισκληρίδιος)

Επίσης σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, εάν κάποιο βρέφος χρειαστεί για οποιονδήποτε λόγω να κρατηθεί για περισσότερη νοσηλεία, δεν θα υπάρξει κάποια χρέωση, θα είναι δωρεάν.

Τεστ εγκύου

Για τα καθορισμένα τεστ που πρέπει να κάνουν οι εγκυμονούσες, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο που γνωρίζουν οι γυναικολόγοι στο τι καλύπτεται και ποιες εξετάσεις πρέπει να λάβουν οι έγκυες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τι γίνεται σε περίπτωση κάποιας επιπλοκής

Στην περίπτωση που υπάρξει κάποια επιπλοκή, το περιστατικό θα το αναλάβουν οι γιατροί να το θεραπεύσουν και ο ασθενής θα επιστρέψει στο σπίτι του, χωρίς να του γίνει κάποια χρέωση – να πληρώσει επιπλέον.

Καθώς στην περίπτωση των τοκετών, όπως έχει αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό πράξεων, δηλαδή θα παραμένει σταθερή η τιμή μονάδας όπως την έχουμε καθορίσει και όσες γέννες κάνει το νοσηλευτήριο – η τιμή μονάδας του παραμένει η ίδια.

Αναλυτικά τα νοσοκομεία και οι κλινικές για τοκετούς:

Λευκωσία

 1.  Αρεταίειο
 2. Απολλώνειο
 3. Μητέρα και Παιδί
 4. Πολυκλινική Λευκωσίας
 5. EUROPEAN MEDICAL CLINIC

Λεμεσός 

 1. Mediterranean Hospital
 2. Ιατρικό Κέντρο Λεμεσού
 3. Κλινική Ζωοδόχου Πηγής
 4. Γυναικολογική κλινική Νίκος Γεωργιάδης (σε κατοπινό στάδιο)

Λάρνακα

 1. Τίμιος Σταυρός
 2. Ιδιωτικό Νοσοκομείο Άγιος Ραφαήλ
 3. Κλινική Σωτήρος
 4. Γυναικολογική-Μαιευτική κλινική Λεοντίδης-Άγιος Γεώργιος
 5. Γυναικολογική-Μαιευτική κλινική Χριστοφόρου

Πάφος

 1. Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
 2. Iasis Hospital

Ελ. Αμμόχωστος

 1. Πολυκλινική Λητώ

με πληροφορίες από offsite.com