Ανθεστήρια: Δεκάδες άρματα και ομάδες στη μεγάλη Γιορτή των Λουλουδιών που έρχεται στη Λάρνακα!

Ανθεστήρια: Δεκάδες άρματα και ομάδες στη μεγάλη Γιορτή των Λουλουδιών που έρχεται στη Λάρνακα!

Συνολικά 35 άρματα και ομάδες θα συμμετάσχουν στη Γιορτή των Λουλουδιών, τα γνωστά Ανθεστήρια, που θα πραγματοποιηθούν στις 6 το απόγευμα της Κυριακής 15 Μαΐου, κατά μήκος του παραλιακού μετώπου των Φοινικούδων στη Λεωφόρο Αθηνών.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Ελενα Ανδρέου, Λειτουργός στο Πολιτιστικό Τμήμα του Δήμου Λάρνακας, «μετά από διακοπή δύο χρόνων, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, θα πραγματοποιηθούν φέτος τα «Ανθεστήρια» με τη συμμετοχή 8 αρμάτων και 27 ομάδων. Η τελευταία φορά, που πραγματοποιήθηκε η Γιορτή των Λουλουδιών ήταν τον Μάϊο του 2019 στην οποία συμμετείχαν 28 άρματα και ομάδες».

Πρόσθεσε ότι «οι ομάδες αφορούν μεταξύ άλλων σχολεία, νηπιαγωγεία και χορευτικά σύνολα. Ουσιαστικά για να δικαιούται μία ομάδα να λάβει μέρος στα Ανθεστήρια πρέπει να αποτελείται από 40 άτομα ή και περισσότερα, προκειμένου να λάβουν την επιχορήγηση, που δίνει ο Δήμος Λάρνακας για τον σκοπό αυτό, που ανέρχεται στα 200 ευρώ».

Δεν είναι καρναβάλι -Είναι μια μεγάλη Γιορτή της φύσης

Εξήγησε ακόμα ότι «μεταξύ των κριτηρίων για τη συμμετοχή μιας ομάδας στα Ανθεστήρια είναι πως τα μέλη της θα πρέπει να είναι ντυμένα με τρόπο, που να συνάδει με το πνεύμα της γιορτής και όχι καρναβαλίστικες στολές, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση λουλουδιών για τη συμμετοχή τους. Για τις ομάδες θα δοθούν δύο χρηματικά βραβεία ύψους 150 και 80 ευρώ και τρεις έπαινοι».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κα. Ανδρέου είπε πως «η επιχορήγηση για τα άρματα από το Δήμο Λάρνακας ανέρχεται στα 400 ευρώ. Τα άρματα κατασκευάζονται μεταξύ άλλων από σχολεία, Πολιτιστικούς Ομίλους και χορευτικά συγκροτήματα, ενώ η Κριτική Επιτροπή θα δώσει τρία βραβεία, χρηματικής αξίας 500, 300 και 150 ευρώ, ενώ θα παραχωρηθούν τρεις έπαινοι».

Ανέφερε επίσης ότι «οι κατασκευές των αρμάτων δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 4,5 μέτρα από το έδαφος και όχι μικρότερο από 3 μέτρα ύψος, ενώ το μεγαλύτερο μέρος τους θα πρέπει να είναι καλυμμένο με λουλούδια και άλλου είδους πρασινάδα. Ακόμα τα οχήματα που θα σύρουν τα άρματα πρέπει να είναι στολισμένα και θα ληφθούν σοβαρά υπόψη από την Κριτική Επιτροπή».

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι συμμετέχοντες

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι φέτος, με την αύξηση στις τιμές των λουλουδιών, δήλωσαν συμμετοχή στα Ανθεστήρια οκτώ άρματα, αφού αναμέναμε πως θα ήταν πολύ λιγότερα. Οι ομάδες που θα κατασκευάσουν τα άρματα αγοράζουν μόνες τους τα λουλούδια, που σύμφωνα με τα κριτήρια μπορούν να είναι γαρύφαλλα και άλλου είδους», σημειώνοντας πως «απαγορεύονται τα πλαστικά, χάρτινα και άλλου είδους ψεύτικα λουλούδια, κυρίως στο άρμα».

Σε ερώτηση για την Κριτική Επιτροπή η κα. Ανδρέου είπε πως «τα μέλη της θα βαθμολογήσουν στα άρματα την ιδέα, πρωτοτυπία, εκτέλεση, παρουσίαση, κατασκευή και λεπτομέρεια. Συνολικά θα δοθούν για τα άρματα τρία βραβεία, χρηματικής αξίας 500, 300 και 150 ευρώ, ενώ θα απονεμηθούν και τρεις έπαινοι».

Σημειώνεται ότι μετά την παρέλαση θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα στην εξέδρα της παραλίας των Φοινικούδων στο οποίο θα χορέψουν ορισμένες από τις ομάδες που έλαβαν μέρος στα Ανθεστήρια.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Δήμο Λάρνακας

Εν τω μεταξύ με ανακοίνωση του ο Δήμος Λάρνακας αναφέρει ότι λόγω της παρέλασης θα ισχύσουν συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι οποίες αφορούν το κλείσιμο συγκεκριμένων δρόμων. Συγκεκριμένα «η Λεωφόρος Αθηνών θα παραμείνει κλειστή την Κυριακή, 15 Μαΐου από τις 7.00 το πρωί μέχρι τις 10.00 το βράδυ. Τις ίδιες ώρες θα παραμείνουν κλειστοί και οι παρόδιοι δρόμοι που οδηγούν στην Λεωφόρο Αθηνών».

Επίσης «μέρος της Λεωφόρου Μακαρίου Γ’ από την οδό Φίλιου Τσιγαρίδη, έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας και η Πλατεία Βασιλέως Παύλου θα παραμείνουν κλειστές από τις 3.00 το μεσημέρι μέχρι τις  8.00 το βράδυ. Κατά την διάρκεια των συγκεκριμένων ρυθμίσεων θα τοποθετηθούν κατάλληλα σήματα τροχαίας, απαγορευτικές και κατευθυντήριες πινακίδες παράκαμψης, ενώ θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την απρόσκοπτη διακίνηση των οχημάτων έκτακτης ανάγκης».

Κατά τη διάρκεια των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων “η πρόσβαση και η στάθμευση στη Λεωφόρο Αθηνών από τις 7.00 το πρωί μέχρι τις 10.00 το βράδυ, δεν θα επιτρέπεται. Όσα οχήματα παραμείνουν σταθμευμένα, θα μετακινηθούν με ρυμουλκό».

Ο Δήμος Λάρνακας καλεί το κοινό όπως συμμορφώνεται στις υποδείξεις της Αστυνομίας και της Τροχονομίας του Δήμου.

Διαβάστε ακόμα:

Θλίψη για τον θάνατο 43χρονου πατέρα δύο παιδιών – Η συγκινητική επιθυμία της οικογένειας

Αγωνία για μωρό που εμφάνισε σοβαρότατο έκζεμα λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών

Σκότωσε τα 3 μικρά παιδια της με συνεργό τον μεγαλύτερο γιο της ανήμερα της Ημέρας της Μητέρας