Αν ο δάσκαλος σού πει ότι το παιδί σου «είναι ανεπαρκές», γίνε η μαμά του Τόμας Έντισον

Υπάρχει μια συναρπαστική ιστορία που κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο για τον Τόμας Έντισον και τα παιδικά του χρόνια στο σχολείο.

Βασισμένη σε έναν συνδυασμό πραγματικών γεγονότων και… λίγης φαντασίας αυτές οι ιστορίες που αφορούν τον Έντισον και τις μαθητικές του επιδόσεις κυκλοφορούν συχνά στο διαδίκτυο για να προβάλλουν τη δύναμη της μητρικής αγάπης, αλλά και το πηγαίο ταλέντο, την «κρυμμένη» ιδιοφυΐα, την αξία της ευκαιρίας και της ενθάρρυνσης.

Η ιστορία που κυκλοφορεί είναι η εξής:

«Ο Τόμας Έντισον, μια μέρα, γύρισε από το σχολείο του κουβαλώντας ένα γράμμα από τον δάσκαλό του. Όταν έφτασε στο σπίτι του, η μητέρα του τον ρώτησε τι ήταν αυτό και εκείνος της το παρέδωσε. Όταν η μητέρα του το άνοιξε, άρχισε να κλαίει. Ο Τόμας την ρώτησε τι έγραφε κι εκείνη του διάβασε με δάκρυα στα μάτια:

“Κυρία, ο γιος σας είναι ιδιοφυής. Αυτό το σχολείο είναι πολύ μικρό για εκείνον και δεν διαθέτει τους ανάλογους δασκάλους για να τον εκπαιδεύσουν. Παρακαλώ πολύ μορφώστε τον μόνη σας.”

Και έτσι, ο Τόμας μορφώθηκε από τη μητέρα του. Κάποια χρόνια αργότερα, εκείνη πέθανε και ψάχνοντας σε κάποια αντικείμενά της σε μια παλιά ντουλάπα, βρήκε το γράμμα του δασκάλου του. Έκπληκτος, διάβασε τα παρακάτω: «Ο γιος σας είναι διανοητικά ανεπαρκής και δεν μπορούμε να του επιτρέψουμε να παρακολουθεί πλέον τα μαθήματα μας. Αποβάλλεται!»

Τότε εκείνος συγκινήθηκε και έγραψε στο ημερολόγιό του: «Ο Τόμας Α. Έντισον ήταν ένα διανοητικά ανεπαρκές παιδί, το οποίο η μητέρα του μετέτρεψε στην ιδιοφυΐα του αιώνα».

ποια ηταν η αλήθεια;

Ωστόσο τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι.

Σύμφωνα με βιογραφία του που φιλοξενείται στην Αμερικανική Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, πράγματι ο Έντισον είχε χαρακτηριστεί «ανεπαρκής» (addled) από τον δάσκαλο του σχολείου του, κάτι που οδήγησε τη μητέρα του, Νάνσι, να τον πάρει από αυτό και να τον μορφώσει στο σπίτι η ίδια, η οποία ήταν δασκάλα.

Και φυσικά, δεν έλαβε ποτέ γράμμα, ούτε η πληροφορία αυτή ήταν άγνωστη στον μικρό Τόμας. Ο δάσκαλος του το είχε πει κατάμουτρα απλά.

Ο Έντισον ήταν ένας φτωχός μαθητής και είχε δυσλεξία. Και όταν ο δάσκαλος τον αποκάλεσε έτσι, η μητέρα του εξοργίστηκε και και τον πήρε στο σπίτι και άρχισε να του διδάσκει εκείνη τα μαθήματα.

Η Νάνσι Έντισον ήταν εκείνη που του δίδαξε γραφή, ανάγνωση, μαθηματικά, αλλά κι εκείνος από μόνος του είχε αγάπη για το διάβασμα.

Όπως, ο ίδιος είχε πει πολλά χρόνια αργότερα, «η μητέρα μου με έκανε ό,τι έγινα. Ήταν τόσο αληθινή, τόσο σίγουρη για μένα και ένιωσα ότι είχα κάποιον για τον οποιο ζούσα, κάποιον που δεν έπρεπε να απογοητεύσω». Από πολύ μικρή ηλικία εκείνος είχε δείξει τη ροπή και τον ενθουσιασμό του για τις μηχανές και τα χημικά πειράματα.

Είναι αλήθεια ότι ο Τόμας Έντισον είχε κάνει πάνω από 1.000 εφευρέσεις, όπως επίσης ότι ήταν μια ιδιοφυΐα. Αν και αυτοδίδακτος και με κώφωση δραστηριοποιήθηκε σε πολλούς τομείς της τεχνικής. Από τις γνωστότερες εφευρέσεις του είναι το μικρόφωνο, ο φωνόγραφος και ο ηλεκτρικός λαμπτήρας.

Πολλές από τις κατασκευές του ήταν, βέβαια, είτε βελτιώσεις άλλων υπαρχουσών με κακή απόδοση είτε πρότυπα, τα οποία τελειοποιήθηκαν στη συνέχεια από άλλους τεχνικούς.

Και στην αληθινή ιστορία και στην ψεύτικη ωστόσο, υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός:

Ότι η μητέρα του τα κατάφερε πολύ καλύτερα από το σχολείο του. Και εδώ είναι ίσως το πιο σημαντικό που μας διδάσκει αυτή η ιστορία.

Αφενός, ότι η αγάπη θα πρέπει να είναι ο πυρήνας της εκπαίδευσης και αφετέρου, ότι υπάρχουν πολλοί μικροπρεπείς και στενόμυαλοι στον κόσμο που θα σπεύσουν να κατακρίνουν οτιδήποτε δεν μπορούν να κατανοήσουν.

Διαβάστε επίσης:

Στα «λευκά» η Κύπρος: Εντυπωσιακά χιονισμένα τοπία – Παγώνουν οι καταρράκτες (εικόνες+video)

Τραγωδία στη Λεμεσό: Πνίγηκε μωρό την ώρα που το τάιζαν!

4χρονος έγινε δωρητής για να σωθούν τα δίδυμα αδερφάκια του: «Θα τους σώσει; Θα το κάνω!»