Τα βαυαρικά κουλουράκια (πρέτσελ) τα οποία έχουν γίνει γνωστά ως γερμανικά, είναι συνήθως τραγανά και χρυσά απέξω και ζουμερά μέσα. Όταν τα φτιάχνετε στο σπίτι, όμως, μπορεί να γίνουν ακόμη πιο νόστιμα.
Δοκιμάστε τη συνταγή που σας προτείνουμε και σερβίρετε στην οικογένειά σας ένα σνακ που θα τους μείνει αξέχαστο και θα γεμίσει το “κενό” στην κοιλίτσα τους.
Υλικά:
- ½ κούπα καστανή ζάχαρη
- 2 κούπες ζεστό νερό
- 5 ½ κουταλάκι μαγιά
- ¼ της κούπας ηλιέλαιο
- 5 ¾ της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (θα χρειαστείτε επιπλέον για το ζύμωμα)
- ¾ της κούπας μαγειρική σόδα
- 1 μεγάλο αυγό και 1 κουταλιά νερό
- 1 κουταλιά βούτυρο (για να βουτυρώσετε το ταψί)
Εκτέλεση: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε τη ζάχαρη με δύο κούπες ζεστό νερό μέχρι η ζάχαρη να λιώσει. Προσθέστε την μαγιά και αφήστε τη να φουσκώσει (περίπου 5 με 7 λεπτά).
Στη συνέχεια, προσθέστε το λάδι και 3 κούπες αλεύρι. Ανακατέψτε και ζυμώστε μαζί με το υπόλοιπο αλεύρι. Η ζύμη σας θα πρέπει να κολλάει ελαφρά. Συνεχίστε το ζύμωμα μέχρι το μείγμα να γίνει μαλακό (περίπου 3 με 5 λεπτά). Αν η ζύμη σας είναι ακόμα κολλώδης, συνεχίστε το ζύμωμα με ένα ¼ της κούπας επιπλέον αλεύρι.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα μεγάλο, λαδωμένο μπολ. Καλύψτε με μεμβράνη και αφήστε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να διπλασιαστεί (περίπου 45 λεπτά).
Στρώστε 3 λαμαρίνες φούρνου με χαρτί ψησίματος και βουτυρώστε το χαρτί. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ζυμώστε ελαφρά τη ζύμη. Ανοίξτε τη και κόψτε σε 24 ίσα κομμάτια. Τυλίξτε κάθε κομμάτι σε ρολό και μεταφέρετέ τα στις λαμαρίνες, με τουλάχιστον 2 εκατοστά απόσταση μεταξύ τους. Αφήστε τα για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Ζεστάνετε μία κούπα νερό και σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ανακατέψτε τη μαγειρική σόδα μέσα στο νερό και αφήστε να πάρει μια βράση. Χαμηλώστε τη φωτιά στη μεσαία σκάλα και με προσοχή μεταφέρετε τα πρέτσελ στο τηγάνι.
Τηγανίστε για 15 δευτερόλεπτα την κάθε πλευρά. Μεταφέρετε τα πρέτσελ σε πιάτα με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει τα υγρά. Προσθέστε άλλη μία κούπα ζεστό νερό στο ενδιάμεσο. Όταν τα κουλουράκια είναι έτοιμα και στεγνώσουν μεταφέρετέ τα και πάλι στις λαμαρίνες. Με το πινέλο απλώστε το αυγό και αλατίστε με χοντρό αλάτι. Ψήστε μέχρι να χρυσίσουν, περίπου 10 λεπτά.
Σερβίρονται ζεστά συνοδεύοντάς τα με την αγαπημένη σας σος ή λιωμένο τυρί.