“Να σας ζήσει!”: Συμβουλές και μέθοδοι ανακούφισης που πρέπει να ακολουθεί κάθε μαμά μετά τον τοκετό

Μετά το τοκετό, το σώμα σας πρέπει να περάσει μια περίοδο επούλωσης ώστε να καταφέρει να επανέλθει στην κατάσταση που ήταν πριν την εγκυμοσύνη. Αν και υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ της επούλωσης μετά από ένα φυσιολογικό τοκετό και μετά από μια καισαρική, γενικά, η διαδικασία επούλωσης υφίσταται και για τους δύο τύπους γέννας.

Τι είναι τα λοχεία

Είναι υγρά που ρέουν από την μήτρα μέσω του κόλπου μετά τον τοκετό. Όταν ο πλακούντας αποχωρίζεται από το τοίχωμα της μήτρας και αποβάλλεται, αφήνει πίσω του ανοικτά κάποια αιμοφόρα αγγεία, τα οποία κλείνουν από μόνα τους. Η περιοχή αυτή μοιάζει με ανοικτό τραύμα από το οποίο ρέει καθημερινά μια συγκεκριμένη ποσότητα αίματος. Στην αρχή το αίμα αυτό έχει ανοικτό κόκκινο χρώμα. Μέσα σε μερικές ημέρες το χρώμα αρχίζει να σκουραίνει και μοιάζει με πηκτό υγρό. Από την 10η ημέρα της λοχείας τα υγρά αρχίζουν να μειώνονται σε ποσότητα και έχουν κιτρινωπό χρώμα. Εάν το αίμα εξακολουθεί να ρέει και αυξάνει σε ποσότητα, ή αντιληφθείτε πως υπάρχει έντονη δυσοσμία, τότε πρέπει να μας ενημερώσετε γιατί είναι σύμπτωμα κάποιου προβλήματος.

Πώς να ανακουφιστείτε από τους πόνους μετά τον τοκετό

Το Infokids.com.cy συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει πολύτιμες συμβουλές που θα βοηθήσουν ώστε να ανακουφιστείτε μετά το τοκετό:

-Αν ο πόνος στο κόλπο είναι έντονος, μπορούμε να λαμβάνουμε παυσίπονα, πάντα με τις υποδείξεις του γιατρού ή της μαίας σας, ειδικά εφόσον θηλάζουμε.

-Πλένουμε τον κόλπο με άφθονο χλιαρό νερό μετά την ούρηση και με ειδικό αντισηπτικό οπωσδήποτε μετά την τουαλέτα.

-Για ανακούφιση από το πρήξιμο και τον πόνο, θαυματουργές είναι οι πλύσεις με αλατόνερο που είναι άριστο αντισηπτικό.

-Μετά από καισαρική ενδεχομένως να σας τραβάνε τα ράμματα.  Το σκέτο ντους με ζέστο νερό θα βοηθήσει στην επούλωσή τους. Εάν νιώθετε τα ράμματα ερεθισμένα και σας ενοχλούν, πείτε το στον γιατρό σας και θα σας προτείνει κάποια θεραπεία. Τα παυσίπονα θα σας βοηθήσουν επίσης. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, να θυμάστε να κάθεστε με αργές κινήσεις και να ξαπλώνετε στο πλάι παρά ανάσκελα.

Πόνοι στην κάτω κοιλιακή χώρα

Οι πόνοι στη κάτω κοιλιακή χώρα οφείλονται στο ότι η μήτρα επανέρχεται στο κανονικό της σχήμα και μέγεθος. Η μήτρα μας χρειάζεται περίπου 6 εβδομάδες για να γυρίσει στην αρχική της θέση. Οι πόνοι από τις συσπάσεις είναι έντονοι τις πρώτες ημέρες, όμως σύντομα υποχωρούν. Οι υστερόπονοι, όπως λέγονται, είναι ήπιοι στο πρώτο παιδί, εντονότεροι από το δεύτερο και μετά.  Για την αντιμετώπισή τους προμηθευόμαστε παυσίπονα.

Πότε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα:

Πυρετός πάνω από 37,7 που επιμένει για πάνω από μία ημέρα.

Έντονο κόκκινο χρώμα ή βαριά αιμορραγία μετά την τέταρτη ημέρα μετά τη γέννα ή μεγάλοι θρόμβοι αίματος στα λόχεια.

Λόχεια με δυσάρεστη μυρωδιά. Τα κανονικά λόχεια θα πρέπει να έχουν μια ήπια μυρωδιά πολυκαιρίας, όπως περίπου το αίμα της κανονικής εμμήνου ρήσης.

Σημάδια μόλυνσης (ερυθρότητα, κάψιμο, πρήξιμο, έκκριση) στην περιοχή της περινεοτομής ή την καισαρική τομή.