7 βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το νεογέννητο

Αν είστε μέλλουσα μανούλα, τότε οι παρακάτω συμβουλές θα σας είναι καθ’  όλα χρήσιμες για τις πρώτες ώρες μετά τον τοκετό.

Η πρώτη επαφή μετά τον τοκετό, ο θηλασμός, η αλληλεπίδραση είναι πράγματα που μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνονται αυτονόητα, ωστόσο, υπάρχουν μυστικά που ίσως δεν τα γνωρίζουμε περισσότερο σε βάθος.

Ποια είναι αυτά τα 7 βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το νεογέννητο από την στιγμή που θα έρθει στον κόσμο;

1. Παραδίδουμε το νεογέννητο στη μητέρα αμέσως μετά τον τοκετό. Επαφή, δέρμα με δέρμα, μεταξύ μητέρας-βρέφους αμέσως μετά τον τοκετό σχετίζεται με αύξηση στη συχνότητα-διάρκεια του θηλασμού.

2. Η συνεχής παρουσία κατά τη διάρκεια του τοκετού μίας μαίας-βοηθού μητρότητας η οποία είναι εκπαιδευμένη να προσφέρει στήριξη και ενθάρρυνση, έχει ως αποτέλεσμα γρηγορότερο τοκετό, λιγότερες μαιευτικές επιπλοκές και μειωμένη παραμονή στο μαιευτήριο μετά τον τοκετό.

3. Η αυξημένη σωματική επαφή κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών συσχετίζεται με αυξημένη αλληλεπίδραση μητέρας-νεογνού και αύξηση της διάρκειας του θηλασμού.

4- Αμέσως μετά τον τοκετό το νεογνό είναι ζωηρό και θηλάζει αμέσως ΑΝ του δοθεί η ευκαιρία. Η αρχική περίοδος ζωντάνιας μπορεί να τροποποιηθεί δυσμενώς από αναλγητικά ή αναισθητικά που πήρε η μητέρα. Το παράθυρο ζωντάνιας των πρώτων 2 ωρών χάνεται από αναίτιες καθυστερήσεις στο μαιευτήριο (παραμονή σε θερμοκοιτίδα, θάλαμος βρεφών).

5. Το νεογέννητο είναι μυωπικό με εστιακή απόσταση τα 20 εκατοστά, όσο η απόσταση στήθος-πρόσωπο και έχει οπτική προτίμηση για πρόσωπα. Η ακοή είναι καλά αναπτυγμένη και τα βρέφη στρέφονται κατά προτίμηση προς γυναικεία φωνή. Όταν η μαμά κοιτάζει το νεογέννητο η ματιά είναι πιθανό να ανταποδοθεί.

6. Η αρχική περίοδος κοινωνικής αλληλεπίδρασης διαρκεί 1-2 ώρες και ακολουθείται από περίοδο υπνηλίας διάρκειας 2-3 ημερών. Κατά την παραμονή στο μαιευτήριο σύντομες περίοδοι διέγερσης εναλλάσσονται με ύπνο.

7. Συστήνεται η τοποθέτηση του νεογνού στο δωμάτιο της μητέρας (rooming in) και ΌΧΙ σε κεντρικό θάλαμο βρεφών.

Η παιδιατρική είναι τέχνη – Κυριάκος Δουλγέρης