6 σημαντικοί τρόποι για να συνδεθείτε με το έφηβο παιδί σας, σύμφωνα με τον ψυχολόγο

6 σημαντικοί τρόποι για να συνδεθείς με τους εφήβους, σύμφωνα με τον ψυχολόγο

Αν ρωτήσουμε τους γονείς ποια ηλικία θεωρούν ότι τους δυσκόλεψε περισσότερο με τα παιδιά τους, τότε σίγουρα η απάντηση θα είναι μία: η εφηβεία.

Τα παιδιά συνήθως εισέρχονται σε αυτήν λιγάκι απότομα και οι γονείς προσγειώνονται στην πραγματικότητά της επίσης απότομα.

Η ζωή με έναν έφηβο τις περισσότερες φορές έχει κάποιες δυσκολίες, κυρίως σε θέματα επικοινωνίας και συμπεριφοράς, καθώς πρόκειται για ένα στάδιο μετάβασης από παιδί σε ενήλικα.

Ο εκπαιδευτικός/σχολικός ψυχολόγος, Ανδρέας Δημητρίου, προτείνει 6 τρόπους για να συνδεθείτε με το εφηβάκι σας και να επικοινωνήσετε καλύτερα σε αυτήν την «ζόρικη» χρονική περίοδο της ζωής του παιδιού.

1. Οικογενειακά γεύματα

Εάν δεν μπορείτε να τρώτε μαζί κάθε νύχτα, προγραμματίστε ένα εβδομαδιαίο οικογενειακό δείπνο, το οποίο να ταιριάζει με το πρόγραμμα του εφήβου.

2. Να περνάτε χρόνο μαζί του

Εάν είναι υπεύθυνο το εφηβάκι για να πάρει βόλτα τον σκύλο, τότα μοιραστείτε αυτόν τον χρόνο μαζί του. Αυτός ο χρόνος ίσως προσφέρει ευκαιρίες στον έφηβο να μιλήσει για αυτό που τον απασχολεί.

3. Να εμπλακείτε

Πηγαίνετε σε αθλητικά γεγονότα, ρωτήστε για τις σχολικές επιδόσεις, μάθετε τι του αρέσει να κάνει στον ελεύθερό του χρόνο. Ψάξτε για ευκαιρίες να συμμετέχετε στα ενδιαφέροντά του.

4. Να μάθετε τους φίλους του

Γνωρίζοντας τους φίλους του εφήβου είναι ένας σημαντικός τρόπος να συνδεθείτε. Κάντε το σπίτι σας έναν καλοδεχούμενο χώρο για τον έφηβο/η και τους φίλους του/της.

5. Να ενδιαφέρεστε

Δείξτε με τις πράξεις σας, ότι νοιάζεσται για τις σκέψεις, τις ιδέες, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες του. Πραγματικά ακούστε τι λέει ο/η έφηβος/η σας.

6. Να βάζετε σαφή, ξεκάθαρα όρια

Συζητήστε με το εφηβάκι σας τους κανόνες του σπιτιού και τις πιθανές συνέπειες σε περίπτωση παραβίασης των ορίων. Επιλέξτε ποιες μάχες θα δώσετε και προσπαθήστε να παρέχετε ευκαιρίες σε περίπτωση που αυτές οι μαχες δεν είναι σημαντικές.

Ανδρέας Δημητρίου – Σχολικός Ψυχολόγος

Διαβάστε επίσης:

«Μαμά, έχω κάνει βλακεία»: Τι κάνεις όταν το έφηβο παιδί σου σού τηλεφωνεί μεθυσμένο και μαστουρωμένο;

Έφηβος με σπάνιο έκζεμα ζητά να μπει σε τεχνητό κώμα γιατί δεν αντέχει τους πόνους

«Σε μισώ, μαμά»: Όταν το έφηβο παιδί σας ξεστομίζει αυτό που δεν θα θέλατε να ακούσετε ποτέ