5 ζεστές σούπες για να αντιμετωπίσετε το τσουχτερό κρύο

σούπες θεωρούνται ένα χειμωνιάτικο πιάτο, αφού σερβίρονται και τρώγονται συχνά καυτές, με σκοπό να μας θερμάνουν μετά από μία κουραστική και κρύα μέρα.

Έτσι λοιπόν, το Infokids.cy, συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 5 λαχταριστές συνταγές για ζεστές σούπες που θα σας είναι πολύτιμες τον χειμώνα.

Κλασική κοτόσουπα αυγολέμονο

Υλικά:

  • 1 κοτόπουλο καθαρισμένο
  • 1/2 κούπα ρύζι
  • 3 αυγά
  • 2 λεμόνια, στυμμένα
  • αλάτι και φρέσκο πιπέρι
Εκτέλεση

Τοποθετήστε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα και καλύψτε το με νερό. Αφήστε το να βράσει και κατά διαστήματα με ένα κουτάλι αφαιρέστε τον αφρό που θα βγαίνει στην επιφάνεια του νερού. Όταν πια δεν θα υπάρχει άλλος αφρός, τότε ρίξτε λίγο αλάτι και πιπέρι και αφήστε το να βράσει για περίπου 40 λεπτά. Βγάζετε το κοτόπουλο από το νερό και το αφήνετε σε κάποιο άλλο σκεύος.

Στη συνέχεια σουρώνετε το ζουμί από το κοτόπουλο και το ανεβάζετε πάλι στη φωτιά. Προσθέστε το ρύζι και ανάλογα με το πόσο πηχτή θέλετε τη σούπα σας προσθέτετε και νερό. Αφήνετε να βράσει και στο μεταξύ χτυπάτε τα αυγά με τον χυμο από τα λεμόνια.

Για να ρίξετε το αυγολέμονο θα πάρετε μια κουταλιά από την ζεστή σούπα  και θα την ρίξετε μέσα στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας γρήγορα και καλά! Συνεχίζετε έτσι κουταλιά κουταλιά: στόχος είναι να «ζεστάνετε» σταδιακά το αυγολέμονο, μειώνοντας όσο το δυνατόν τη διαφορά θερμοκρασίας που έχει από τη σούπα, έτσι ώστε όταν το ρίξετε μέσα να μην «κόψει». Στη συνέχεια ρίχνετε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα με τη σούπα, ανακατεύοντάς τη συνεχώς. Σερβίρετε την σούπα με φρέσκο πιπέρι και κομματάκια από το κοτόπουλο!

Πατατόσουπα Βελουτέ

Τι θα χρειαστείτε
  • 4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες
  • 1/2 κουταλάκι πιπέρι
  • μια δόση πιπέρι καγιέν (προεραιτικά)
  • 3 γλυκοπατάτες
  • 4 κούπες ζωμός κοτόπουλο
  • Χυμός από ένα λάιμ
Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίστε το μπέικον. Όταν είναι έτοιμο αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το σε μια απορροφήτική πετσέτα. Στην ίδια κατσαρόλα και με το λίπος που έχει περισσέψει τσιγαρίστε το κρεμμύδι και όταν είναι έτοιμο προσθέστε το σκόρδο για να πάρει άρωμα! Αλατοπιπερώστε και προσθέστε και το καγιέν (αν χρησιμοποιείτε).

Προσθέστε τις πατάτες που έχετε κόψει σε κυβάκια και τον ζωμό και αφήστε τα να πάρουν μια βράση. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσουν για περίπου μισή ώρα. Στη συνέχεια λιώστε τα υλικά στο μπλέντερ. Προσθέστε τον χυμό λάιμ, ανακατέψτε καλά, σερβίρετε και γαρνίρετε με το μπέικον!

Σούπα με κεφτεδάκια

Τι θα χρειαστείτε

Για τα κεφτεδάκια:

  • 1/2 κιλό κιμά
  • 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 αβγό
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο

Για τη σούπα:

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα, κομμένα σε κύβους
  • 2 πατάτες, κομμένες κυβάκια
  • 4 κοτσάνια σέλινο, ψιλοκομμένα
  • 2 κούπες νερό
  • 2 κούπες ζωμό μοσχαρίσιο
  • 1 κούπα αρακά
  • 1/4 της κούπας παρμεζάνα
  • 1/2 φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • ελαιόλαδο
Εκτέλεση:

Για τα κεφτεδάκια:

Μουσκεύουμε τις φέτες το ψωμί και αφού τις στραγγίσουμε να φύγει το νερό τις ρίχνουμε μέσα στον κιμά και ανακατεύουμε. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε το αβγό. Το μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπεράκι, ρίγανη και παρθένο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για μια, περίπου, ώρα!

Για την σούπα

Ζεσταίνουμε το λάδι στην κατσαρόλα μας και ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σέλινο και τα καρότα. Τσιγαρίζουμε για λίγο και προσθέτουμε τις πατάτες, τον ζωμό, το νερό και τα κεφτεδάκια. Μειώνουμε την ένταση της φωτιάς και σιγοβράζουμε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Ρίχνουμε την παρμεζάνα και τον αρακά και βράζουμε μέχρι όλα τα υλικά να αναμειχθούν καλά. Ρίξτε τον βασιλικό λίγο πριν το σερβίρισμα!

Χορτόσουπα με μοσχαράκι

Τι θα χρειαστείτε
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κιλό κρέας μοσχαρίσιο (κατά προτίμηση από ποντίκι ή σπάλα), κομμένο σε μερίδες
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • ½ σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  • 6 μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
  • 1 πράσο, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. άσπρο λάχανο, ψιλοκομμένο
  • 1 ζωμός βοδινού
  • 1 φλ. κριθαάκι χονδρό
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • αλάτι
  • πιπέρι
Εκτέλεση: 

Σε μία καυτή κατσαρόλα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας. Στη συνέχεια, ρίχνουμε όλα τα λαχανικά και ανακατεύουμε, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Προσθέτουμε κατόπιν τον ζωμό, το κριθαράκι, τον πελτέ και 8 φλ. νερό. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 30΄ με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν το κρέας και το κριθαράκι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με πιπέρι. Για εξτρά γεύση μπορείτε να περιχύσετε πριν το σερβίρισμα τριμμένο τυρί.

Βελουτέ κολοκυθόσουπα

Τι θα χρειαστείτε
  • περίπου 1 κιλό κολοκύθα, καθαρισμένη, κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, στα 6
  • 2 μεσαία καρότα σε μέτρια κομμάτια
  • 2½ φλιτζ. τσαγιού γάλα
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας τζίντζερ τριμμένο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το τζίντζερ και το μοσχοκάρυδο. Σοτάρουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Στη συνέχεια προσθέτουμε την κολοκύθα και τα καρότα, ανακατεύουμε και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για ακόμη 2 – 3 λεπτά.

Προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύουμε και συμπληρώνουμε χλιαρό νερό μέχρι να σκεπαστούν καλά τα υλικά. Αφήνουμε τη σούπα να κοχλάσει και χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μη φουσκώσει το γάλα και χυθεί. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν εντελώς η κολοκύθα και τα καρότα. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποιούμε λίγα-λίγα τα υλικά στον κάδο του μπλέντερ, προσθέτοντας κάθε φορά και λίγο υγρό από την κατσαρόλα.

Όσο υγρό περισσέψει το κρατάμε κατά μέρος. Περνάμε τον πολτό από ψιλό σουρωτήρι και τον μεταφέρουμε στην κατσαρόλα, που έχουμε εν τω μεταξύ καθαρίσει. Αν είναι πολύ πηχτή η σούπα, προσθέτουμε λίγο από το υγρό που κρατήσαμε στην άκρη (ή βραστό νεράκι), ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σούπα να πάρει μια βράση.

Αν είναι πολύ αραιή, τη βράζουμε μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που θέλουμε. Τέλος, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και δοκιμάζουμε.

Διαβάστε επίσης:

Φτιάχνουμε κρεατόσουπα: Υγιεινή και ιδανική για τις κρύες μέρες

Μυρωδάτο κοτόπουλο με λεμόνι και δενδρολίβανο στο φούρνο

Φτιάξτε τα πιο εύκολα χριστουγεννιάτικα μακαρόν με πραλίνα