4 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον φυσιολογικό τοκετό μετά την καισαρική

Οι γυναίκες είναι απίστευτες! Οργανώνουν την καθημερινότητα όλων, τα καταφέρνουν στις δουλειές τους, κάνουν ταυτόχρονα χιλιάδες πράγματα και – κυρίως – δίνουν ζωή! Γεννούν μωράκια και αναθρέφουν τη συνέχεια του κόσμου μας.

Όποιο τρόπο, λοιπόν, κι αν επιλέξει μία γυναίκα για να φέρει στον κόσμο το μωράκι της μας αφήνει αδιάφορους. Εκείνο που πρέπει να ξέρει, είναι, ότι είναι μια γυναίκα δυνατή που κατάφερε κάτι πολύ δύσκολο!

Οπότε όπως και αν αποφασίσατε να γεννήσετε εμείς σας υπενθυμίζουμε, ότι είστε απίστευτες, δυνατές και όμορφες. Δυστυχώς, όμως, ο τοκετός δεν είναι μια πολύ ευχάριστη διαδικασία, είτε μιλάμε για φυσιολογικό τοκετό είτε για τοκετό με καισαρική. Αν, μάλιστα, μία μαμά αποφασίσει να γεννήσει ένα μωράκι με φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική (VBAC -Vaginal Birth After C-Section) τα πράγματα γίνονται λιγάκι πιο περίπλοκα. Δεν είναι, όμως, και ακατόρθωτα.

Αν, λοιπόν, αποφασίσετε να φέρετε στον κόσμο το μωράκι σας με φυσιολογικό τοκετό αφού ήδη έχετε γεννήσει ένα παιδάκι με καισαρική, διαβάστε μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε.

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν επιτυχημένους VBAC

Πολλές μαμάδες ανησυχούν για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματός τους, αλλά τα τελευταία στοιχεία δείχνουν, ότι η επιτυχία τέτοιων τοκετών αγγίζει το 60-80%. Με αυτά τα δεδομένα μπορείτε, φυσικά, να αρχίσετε να σκέφτεστε περισσότερο το ενδεχόμενο ενός κολπικού τοκετού μετά από καισαρική.

Οι πιθανότητες για ρήξη της μήτρας είναι ελάχιστες

Είναι κατανοητό να φοβάστε και να αχγώνεστε για κάτι τέτοιο, αλλά αν ο γιατρός σας και η ομάδα του γνωρίζουν καλά τι να κάνουν, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πολύ. Μια έρευνα του 2012, βρήκε, ότι η ρήξη της μήτρας είναι ένα σπάνιο γεγονός, το οποίο συμβαίνει μόνο στο 0,2% των κολπικών τοκετών μετά από καισαρική. Τα ρίσκα ενός πιθανού VBAC, επομένως, δεν είναι και τόσο μεγάλα – ή τουλάχιστον δεν είναι πολύ μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα ρίσκα μιας επαναληπτικής καισαρικής.

Διαβάστε, ενημερωθείτε και μάθετε τα πάντα γύρω από τους VBAC

Όταν βρείτε την κατάλληλη ιατρική ομάδα – κάτι που ίσως δεν θα είναι πολύ εύκολο, αφού αρκετοί γιατροί δεν αναλαμβάνουν αυτή την ευθύνη – η οποία θα στηρίξει την απόφασή σας, ρωτήστε όσα θέλετε να μάθετε. Ό,τι σας φοβίζει, ό,τι σας ανησυχεί. Σε όλη τη διαδικασία, φυσικά, παρών πρέπει να είναι και ο σύντροφός σας, ενώ προσπαθήστε να πληροφορηθείτε όσο καλύτερα μπορείτε και από άλλες πηγές, όπως έγκυρα on line sites.

Όπως και αν αποφασίσετε να γεννήσετε είστε τρομερες!

Το αναφέραμε και στην εισαγωγή και το ξανατονίζουμε. Δεν κάνουν όλες οι γυναίκες VBAC. Δεν κάνουν όλες οι γυναίκες καισαρική, δεν κάνουν όλες οι γυναίκες κολπικούς τοκετούς. Δεν υπάρχει κάτι το ντροπιαστικό σε αυτό. Σημασία έχει να αγαπάτε το σώμα σας, όποια μέθοδο τοκετού και αν επιλέξετε να ακολουθήσετε, γιατί εκείνο θα φέρει κοντά σας το παιδάκι σας. Και σε κάθε περίπτωση πριν οποιαδήποτε απόφαση σας για το μωρό και την υγεία σας συμβουλευτείτε έναν γιατρό τον οποίο εμπιστεύεστε πραγματικά!

Πηγή: scarymommy.com