10 πράγματα που οι γονείς πρέπει να διδάξουν τα παιδιά τους πριν το νηπιαγωγείο

Μπορεί να είναι δύσκολο να το πιστέψετε, αλλά ο καιρός που το παιδάκι σας θα πάει στο νηπιαγωγείο πλησιάζει. Το μικρό σας μεγάλωσε γρήγορα και -ακόμα και να έχετε ήδη στείλει ένα μεγαλύτερο παιδί στο σχολείο- η αγωνία για τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται στη ζωή του σας έχει κατακλύσει. Για να κάνετε το ταξίδι του αυτό λίγο πιο εύκολο, μία μαμά – και νηπιαγωγός – μοιράζεται μαζί μας 10 πρακτικές γνώσεις που πρέπει το παιδί να έχει πριν πάει στο νηπιαγωγείο ή τον παιδικό σταθμό, τις οποίες είναι στο χέρι σας να του μεταφέρετε.

Προσπαθήστε, λοιπόν, να διδάξετε το παιδί σας να:

Ανοίγει το δοχείο με το κολατσιό του

Αν το παιδί σας πηγαίνει σε σχολείο που το φαγητό δεν παρέχεται στα παιδιά, αλλά φέρνει από το σπίτι το κολατσιό του, τότε δείξτε του πώς να χρησιμοποιεί το ταπεράκι του. Πώς να το ανοίγει, πώς να το κλείνει και -αν χρειαστεί- πώς να το καθαρίζει. Φυσικά και οι γονείς μπορείτε να έχετε ήδη κόψει το κέικ του παιδιού σε κομματάκια, να έχετε ανοίξει τις συσκευασίες από μπάρες δημητριακών και να τις έχετε τοποθετήσει σε διάφανα τσαντάκια για ευκολότερη χρήση από τα παιδιά,να έχετε καθαρίσει τα φρούτα τους ή ό,τι άλλο πιστεύετε ότι θα έκανε την ώρα του κολατσιού ευκολότερη.

Ακολουθεί απλές οδηγίες

Σε αντίθεση με όσα πιστεύουν πολλοί, οι νηπιαγωγοί δεν περιμένουμε τα παιδιά να ξέρουν να μετρούν μέχρι το 100, να διαβάζουν ή να δένουν τα κορδόνια τους. Η μετάβαση στο νηπιαγωγείο, όμως, θα ήταν ευκολότερη αν όλοι μαθαίναμε στα παιδιά μας να ακολουθούν απλές οδηγίες, όπως: «Μπείτε στη σειρά» ή «Καθίστε στα τραπεζάκια σας».

Να ντύνεται

Το να δείξετε στα παιδιά σας πώς να κουμπώνουν το μπουφάν τους, να φορούν τα γάντια, τα σκουφάκια και τα κασκόλ τους θα κάνει τα πράγματα πιο εύκολα και για εκείνα και για εμάς, καθώς θα ετοιμάζονται πιο γρήγορα και δεν θα χάνεται πολύτιμος χρόνος από δραστηριότητες που ίσως γίνουν έξω από το σχολείο, αλλά και από την ώρα που σχολάμε.

Να προσέχει τα πράγματά του

Αυτό είναι σχετικά δύσκολο, αλλά μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί βάζοντας πάνω στα πράγματά του ετικέτες με το όνομά του, για να μην χάνει και μπερδεύει τίποτα. Πολύ συχνά δάσκαλοι και νηπιαγωγοί ακούμε για μολύβια, γόμες, γάντια, τετράδια, ακόμα και μπουφάν που χάθηκαν. Ξεκινήστε, λοιπόν, με τις ετικέτες, αλλά – κυρίως – μιλάτε συχνά στο παιδί για τη σημασία της προσοχής των δικών του αντικειμένων. Μπορείτε να εξασκείστε ζητώντας από το μικρό σας να βάζει στη θέση του αντικείμενα ή παιχνίδια που χρησιμοποιεί, όταν πια δεν τα χρειάζεται, όπως τα παιχνίδια του.

Να κοιμάται καλά

Τα περισσότερα παιδιά σήμερα είναι πολύ κουρασμένα από μικρή ηλικία. Και πώς να μην είναι άλλωστε όταν οι δραστηριότητές τους είναι τόσες πολλές. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να κοιμούνται σωστά το βράδυ. Προσπαθήστε, λοιπόν, όσο γίνεται να βάζετε τα παιδιά για ύπνο μια λογική ώρα. Είναι ο μόνος τρόπος για να καταφέρουν να αποδώσουν σωστά στα απαιτητικά τους προγράμματα.

Να χρησιμοποιεί την τουαλέτα

Τα περισσότερα παιδιά που πάνε νηπιαγωγείο ξέρουν να χρησιμοποιούν την τουαλέτα. Υπάρχουν και εκείνα, όμως, που δεν τα καταφέρνουν πάρα πολύ καλά. Ωστόσο, η γνώση αυτή είναι καίριας σημασίας, αφού και το παιδί νιώθει πιο ανεξάρτητο και αποφεύγονται μολύνσεις και ουρολοιμώξεις – που είναι αρκετά συχνές στα μικρά παιδιά. Σίγουρα, οι δάσκαλοι θα βοηθήσουμε, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο…

Να παραμένει μακριά σας για πολλή ώρα

Το να φύγει ένα παιδί μακριά από τους γονείς του για πρώτη φορά είναι αρκετά δύσκολο και μπορεί να του προκαλέσει μεγάλο άγχος. Το να παρακολουθούν, λοιπόν, τα παιδιά μια δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνει εσάς έστω και για λίγο είναι πολύ σημαντικό και για την ομαλή μετάβασή τους στο σχολείο. Να θυμάστε μόνο ότι στα παιδιά οι μέρες στο νηπιαγωγείο φαντάζουν στην αρχή τεράστιες, γι’ αυτό και τους λείπει τόσο το σπίτι τους. Είναι μια μεγάλη αλλαγή που θα πάρει χρόνο, για αυτό να έχετε υπομονή.

Να πηγαίνει στο… νηπιαγωγείο

Όχι δεν θα το αφήσετε να έρθει μόνο του, αλλά εξασκηθείτε μαζί στη διαδρομή, έτσι ώστε να νιώθει οικεία κάθε πρωί με αυτήν – είτε πηγαίνετε μαζί στο νηπιαγωγείο είτε έρχεται με το σχολικό λεωφορείο. Θα αποφύγετε και τα πολλά κλάματα με αυτόν τον τρόπο!

Να περνάει καλά

Και στο νηπιαγωγείο και στο σπίτι και σε κάθε δραστηριότητα. Στην ηλικία του δεν πρέπει να αγχώνεται ή να φοβάται. Πρέπει να γελά! Εσείς είστε εκείνοι που θα του δείξετε πώς να περνά καλά, ακόμα και όταν βρίσκεται μακριά σας. Εκείνο που λατρεύω στη δουλειά μου είναι το να βλέπω μικρά παιδιά να μεγαλώνουν και κυρίως… να γελούν και το νηπιαγωγείο είναι ο χώρος που θα το κάνει!

πηγή: scarymommy.com