10 πράγματα που πρέπει να κάνεις με το παιδί σου πριν ξεκινήσει παιδικό σταθμό

Ο καιρός περνά γρήγορα. Το γνωρίζετε και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα γι’ αυτό. Το συνειδητοποιείτε, όμως, πολύ περισσότερο όταν αποκτάτε παιδιά.

Πόσο πιο γρήγορα κυλούν οι μέρες, οι μήνες και τα χρόνια μαζί τους. Όλα γίνονται σε δευτερόλεπτα και από την μια στιγμή στην άλλη από  μικρά μωρά που μένουν πολλές ώρες στο σπίτι πρέπει να πάνε στο σχολείο. Και είναι δύσκολο να περάσετε πολύ χρόνο μαζί τους, γι’ αυτό εκμεταλλευτείτε όλες τις στιγμές που έχετε πριν εκείνα χρειαστεί να φύγουν από κοντά σας.

Ορίστε 10 πράγματα τα οποία πρέπει να έχετε κάνει με τα παιδιά σας πριν αυτά ξεκινήσουν το σχολείο, το νηπιαγωγείο ή τον παιδικό σταθμό.

  1. Βγείτε για φαγητό οι δυο σας: Μια ξεχωριστή βόλτα για φαγητό θα σας χαρίσει απίστευτη χαρά. Ακόμα και αν πάτε απλώς για ένα πικνίκ.
  2. Διαβάστε ακόμα ένα παραμύθι: Πόσες φορές σας έχει ζητήσει να διαβάσετε ένα «τελευταίο» παραμύθι; Κάντε το! Μην δυσανασχετείτε. Το παιδί σας, απλώς, θέλει λίγο ακόμα χρόνο μαζί σας.
  3. Αφήστε στην άκρη το κινητό: Και το tablet και τον υπολογιστή. Σίγουρα η φωτογραφία που κοιτάζετε τώρα είναι πανέμορφη και το video με το γλυκό λαχταριστό, αλλά είναι πιο σημαντικά από μισή ώρα ουσιαστικής ενασχόλησης με το παιδί σας;
  4. Πηγαίνετε στις κούνιες: Στην παιδική χαρά της γειτονιάς. Δεν κοστίζει τίποτα, είναι διασκεδαστική και χάνει την αίγλη της – συνήθως – στα πρώτα χρόνια του δημοτικού.
  5. Επισκεφθείτε το μουσείο που πάντα θέλατε: Ή κάντε την βόλτα που σκεφτόσασταν εδώ και καιρό. Απαντήστε στις ερωτήσεις τους και ρωτήστε τα και εσείς όσα θέλετε να μάθετε.
  6. Εξασκηθείτε στην διαδρομή για το σχολείο: Ακόμα και σχολικό να μεταφέρει το παιδί καθημερινά, αφήστε το να βλέπει πώς γίνεται η παραλαβή άλλων παιδιών. Δείξτε του πώς θα πηγαίνει στο σχολείο και αν πηγαίνει ως εκεί με τα πόδια κάντε μαζί αυτή την διαδρομή. Μπορεί έτσι να μειώσετε το άγχος και των δυο σας.
  7. Μείνετε ξύπνιοι ως αργά: Και κοιτάξτε τον ουρανό ή παρακολουθήστε την αγαπημένη σας ταινία. Αφήστε τα παιδιά να εκφράσουν τις απορίες τους για όσα βλέπουν και ακούστε όσα έχουν να σας ρωτήσουν.
  8. Μιλήστε για τα όνειρα και τις ελπίδες τους: Και τους φόβους τους. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά είναι απίστευτα ειλικρινή. Όταν τους κάνετε συγκεκριμένες ερωτήσεις, όπως «τι σε τρομάζει περισσότερο;» ή «τι σε κάνει πολύ ευτυχισμένο;» μπορείτε να μάθετε πολλά. Η ειλικρίνειά τους θα σας αποζημιώσει.
  9. Φερθείτε ευγενικά: Και μάθετε στο παιδί σας να κάνει το ίδιο. Εξασκηθείτε στην ευγένεια. Δεν θα το βοηθήσετε μόνο στο σχολείο, αλλά και σε όλη του την ζωή. Μάθετε στα παιδιά πώς να αντιμετωπίζουν τους αγενείς και επιθετικούς ανθρώπους, αλλά και πώς να φέρονται με σεβασμό.
  10. Κρατήστε τα σαν να ήταν ακόμα πολύ μωρά: Αν σας το επιτρέπουν μην διστάσετε. Ακόμα και αν ο καιρός για το σχολείο αργεί, αυτή η κίνηση θα σας συγκινήσει πολύ…

Πηγή: mom.me.com