Τρίχα έστειλε 5 μηνών μωρό στο νοσοκομείο: Μία μαμά προειδοποιεί για κάτι απλό, αλλά επικίνδυνο

Μία τρίχα ήταν ικανή να στείλει το 5 μηνών μωράκι της στα επείγοντα. Μία μαμά από το Μισούρι προειδοποιεί άλλους γονείς να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα για ένα σπάνιο σύνδρομο που ονομάζεται Σύνδρομο Αιμοστατικής Περιέλιξης Τρίχας.

Όπως ανέφερε η μητέρα σε ανάρτησή της, ο 5 μηνών γιος της άρχισε να αναπτύσσει το σύνδρομο στις 22 Ιανουαρίου και έσπευσε στον παιδίατρο, ο οποίος την παρέπεμψε σε νοσοκομείο Παίδων. 

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που δεν ήξερα ότι θα αντιμετώπιζα μία τέτοια κατάσταση, παρά το γεγονός, ότι είμαι μαμά τριών παιδιών», ανέφερε η μητέρα.

«Δεν είχα δει ποτέ κάτι τέτοιο, τόσο στα δικά μου παιδιά, όσο και σε φίλων ή συγγενών. Δεν ήξερα καν πόσο τρομακτικό θα μπορούσε να είναι», συμπλήρωσε.

Για την μητέρα, ο εφιάλτης άρχισε, όταν μαζί με τον σύζυγό της, παρατήρησαν, ότι ένα από τα δαχτυλάκια του μωρού ήταν λίγο περισσότερο ροζ από τα υπόλοιπα. Δεν δώσαμε πολύ σημασία εκείνο το βράδυ, γιατί δεν φαινόταν να τον ενοχλεί», είπε η μαμά.

Όμως, μερικές μέρες μετά το δαχτυλάκι του παιδιού άρχισε να αλλάζει πάλι χρώμα. «Μέσα σε δύο μέρες άρχισε να κοκκινίζει και είδαμε μία γραμμή περίπου στη μέση του δακτύλου του», είπε η μητέρα.

Τότε ήταν που αποφάσισαν να πάνε το παιδί στο γιατρό, ο οποίος πρώτος τους είπε για το συγκεκριμένο σύνδρομο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σύνδρομο αιμοστατικής περιστροφής τρίχας συμβαίνει, όταν ένα κομμάτι τρίχας ή άλλου υλικού, όπως ύφασμα, τυλίγεται γύρω από ένα σημείο του σώματος. Συνήθως είναι δάχτυλο χεριού ή ποδιού, ενώ μπορεί να συμβεί και στα γεννητικά όργανα. Συχνότερα συμβαίνει σε μωρά κάτω από έξι μηνών, κυρίως στα δάχτυλα του ποδιού και τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται επέμβαση.

Στην περίπτωση του μικρού Λόγκαν το ιατρικό προσωπικό χρειάστηκε περίπου 40 λεπτά προσπαθώντας να αφαιρέσουν την τρίχα που είχε τυλιχτεί στο τρίτο δάχτυλο του δεξιού ποδιού του. Χρησιμοποίησαν όποιο εργαλείο είχαν μαζί τους, μέχρι και μεγεθυντικό φακό για να μπορέσουν να την εντοπίσουν. Ωστόσο, κατάφεραν να αφαιρέσουν ένα μικρό κομμάτι.

Η οικογένεια επέστρεψε στο σπίτι και παρακολουθούσε την κατάσταση του παιδιού. «Μέσα σε λίγες ώρες αφότου επιστρέψαμε από το νοσοκομείο, το δάχτυλο άρχισε να πρήζεται και να γίνεται μωβ στο πίσω μέρος του. Έτσι, ανησυχήσαμε ξανά και τρέξαμε στο πλησιέστερο κέντρο υγείας. Εκείνοι μας έστειλαν αμέσως στα επείγοντα», συνέχισε η μητέρα.

Το παιδί έμεινε μέσα όλη τη νύχτα και το επόμενο πρωί το δάχτυλό του δεν είχε αρχίσει να βελτιώνεται. Το επόμενο βήμα ήταν η χειρουργική επέμβαση, ως επιλογή θεραπείας. 

«Σοκαρίστηκα λίγο εκείνη τη στιγμή. Δεν ήξερα τη να σκεφτώ γιατί δεν έμοιαζε να ενοχλεί κάτι το παιδί. Και όταν πήγαμε στον παιδίατρο και μας είπε για την τρίχα θεώρησα ότι θα ήταν κάτι απλό και θα γινόταν στο ιατρείο του.  Θεωρώ ότι λίγοι ξέρουν για αυτό το πρόβλημα και τη σοβαρότητά του», εξομολογήθηκε.

Τι είναι αυτό το σύνδρομο

Το «Σύνδρομο Αιμοστατικής Περιέλιξης Τρίχας» προκαλείται από τη περίσφιξη ενός άκρου του βρέφους (δακτύλων, γεννητικών οργάνων) από μία τρίχα, η οποία αν δεν αφαιρεθεί έγκαιρα μπορεί να προκαλέσει ισχαιμία, νέκρωση έως και ακρωτηριασμό του άκρου.

Μπορεί να εμφανιστεί κάποια ερυθρότητα και πρήξιμο ενός δακτύλου στα χέρια και τα πόδια των ποδιών και μερικές φορές τα γεννητικά όργανα. Πιο συχνά στο πέος στα αρσενικά ή τα χείλη στις γυναίκες.

Μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα ή λίγη αιμορραγία με την πάροδο του χρόνου. Αν είναι εκεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, το σημείο μπορεί να γίνει μωβ, κάτι που σημαίνει ότι η κυκλοφορία του αίματος δεν ήταν σωστή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης:

Μαθητές ετοιμάζονται να εκτοξεύουν μικροδορυφόρο στο Διάστημα!

“Οι γιατροί αγνοούσαν τις επίπονες περιόδους μου μέχρι που άρχισα να… φτύνω αίμα”: Νέα μαμά αποκαλύπτει

6χρονη που αγνοείτο από το 2019 βρέθηκε ζωντανή μέσα σε… σκάλα