Τραυλισμός: Πότε εμφανίζεται, ποια τα σημάδια του και πώς αντιμετωπίζεται

Ο τραυλισμός ορίζεται ως η διαταραχή στη ροή της ομιλίας, η οποία χαρακτηρίζεται από επαναλήψεις, επιμηκύνσεις και μπλοκαρίσματα.

Η λογοπαθολόγος-λογοθεραπεύτρια, Άντρη Χαραλάμπους, εξηγεί ποια είναι τα σημάδια του τραυλισμού και τι πρέπει να κάνουν γονείς και εκπαιδευτικοί για να βοηθήσουν το παιδί.

Πώς παρουσιάζεται ο τραυλισμός

Σημάδια τραυλισμού παρουσιάζονται γύρω στα 2, 2 ½, 3, 3 ½, χρόνια, ως φυσιολογικό στάδιο της εξέλιξης των παιδιών, όπως το μπουσούλισμα.

  • Παρουσιάζεται κάποιες μέρες, κάποιες ώρες, σε κάποια περιβάλλοντα, με ορισμένους συνομιλητές. Η έντασή του μπορεί να αυξομειωθεί.
  • Τα παιδιά που τραυλίζουν συχνά νιώθουν ντροπή και άγχος όταν πρέπει να μιλήσουν.
  • Η εμφάνιση τραυλισμού σχετίζεται κυρίως με νευρολογικά ή ψυχολογικά αίτια. Υπό πίεση, η εμφάνισή του εντείνεται.

Μία μέθοδος αντιμετώπισης που εφαρμόζεται με επιτυχία είναι εκείνη που εστιάζει στο ήδη υπάρχον λεξιλόγιο του ατόμου, το οποίο και χρησιμοποιεί άνετα.

Επίσης, υπάρχει και η υιοθέτηση τεχνικών ομιλίας που δεν εξαφανίζουν μεν το πρόβλημα αλλά το αμβλύνουν αισθητά.

Ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης του τραυλισμού είναι μέσω του τραγουδιού, αφού πρόκειται για μια λειτουργία που ενεργοποιεί το δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου. Όπως είναι γνωστό, άλλωστε, όταν το ένα εγκεφαλικό ημισφαίριο δεν λειτουργεί σωστά, το άλλο αναλαμβάνει να καλύψει το κενό.

Αν και η λογοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά τα παιδιά, οι γονείς, οι φίλοι και οι δάσκαλοί καλούνται να συμμετέχουν ώστε να βοηθήσουν το παιδί με οδηγίες που θα δίνονται από τον θεραπευτή!

Χρήσιμη Συμβουλή:

Μην πείτε στο παιδί

  • Πάρε το χρόνο σου
  • Μιλά πιο αργά
  • Πάρε μια ανάσα

Αλλά συνεχίστε κανονικά τη συζήτηση όπως θα κάνατε με ένα οποιοδήποτε άλλο άτομο.