Το ενός έτους μωρό της κατάπιε μια μπαταρία και τώρα εκείνη προειδοποιεί τους άλλους γονείς

Μία μητέρα από την πόλη Ινδιάνα των ΗΠΑ, της οποίας το μωρό κατάπιε μια μπαταρία – “κουμπί”, περιγράφει τι ακριβώς συνέβη με την ελπίδα να προειδοποιήσει τους άλλους γονείς για τους κινδύνους που βρίσκονται μέσα στο σπίτι.

Η μπαταρία που ήταν περίπου ίση σε μέγεθος με ένα μικρό κέρμα, αφαιρέθηκε χειρουργικά από το μωρό στο τέλος Σεπτεμβρίου, αφού οι γονείς εξήγησαν ότι το παιδί την είχε καταπιεί δύο εβδομάδες πριν.

“Μου έδωσαν τη μπαταρία και ξέσπασα σε κλάματα”, είπε η μητέρα. “Ξέρω πόσο επικίνδυνο είναι να καταπιεί ένα μωράκι μπαταρία. Δεν μπορούσα να σκεφτώ ότι θα συμβεί σε εμάς. Προσέχω πάρα πολύ όταν πρόκειται για τέτοια αντικείμενα”, συνέχισε σε δηλώσεις στο Good Morning America.

Διαβάστε ακόμη: Δύο ανατριχιαστικές φωτογραφίες δείχνουν τι θα συμβεί στο παιδί αν καταπιεί μπαταρία

Πώς κατάλαβε ότι κάτι άσχημο συνέβαινε

“To μωρό έτρωγε κανονικά, κοιμόταν, έπαιζε, γελούσε μέχρι που μια μέρα αντιλήφθηκα ότι η αναπνοή του δεν ήταν σωστή. Εκείνη την ημέρα η συμπεριφορά του ήταν πιο… ληθαργική. Πήραμε τον αδερφό του από το σχολείο και όλα τα έκανε πολύ πιο αργά και κατέληξε να κοιμάται στο αυτοκίνητο”, εξήγησε η μητέρα.

Η γυναίκα συνεχίζει λέγοντας πως όταν γύρισαν σπίτι ο γιος της πήγε στο δωμάτιο. Λίγο αργότερα εκείνη άκουσε έναν περίεργο θόρυβο και όταν πήγε στο δωμάτιο είδε αφρούς να βγαίνουν από το στόμα του γιου της.

“Αμέσως τρέξαμε στο νοσοκομείο και αφού του έκαναν τεστ για τον κορωνοϊό προχώρησαν στις ακτινογραφίες. Ήμουν σχεδόν σίγουρη ότι δεν ήταν μπαταρία. Δεν έχουμε στο σπίτι κανένα ρολόι ή καμία συσκευή που να περιέχει μπαταρίες σε αυτό το μέγεθος.

Η επέμβαση κράτησε μόλις 30 λεπτά, αλλά οι αναισθησιολόγοι δυσκολεύτηκαν, καθώς η μπαταρία είχε προκαλέσει τρύπα στον οισοφάγο και ένα μικρό πρήξιμο. Το ενός έτους μωρό νοσηλεύτηκε για περίπου 2 εβδομάδες.

Οι γιατροί θεωρούν ότι όλα θα πάνε καλά τώρα, αλλά παρακολουθούν το μωρό για τυχόν πληγές και γδαρσίματα στον οισοφάγο, που μπορεί να προκλήθηκαν από το αντικείμενο.

Διαβάστε επίσης: Γονείς, προσοχή! Η τρομακτική ιστορία ενός μικρού παιδιού που κατάπιε μπαταρία πρέπει να μας αφυπνίσει

Η προειδοποίηση προς τους γονείς

Το μωρό στο νοσοκομείο (πηγή: goodmorningamerica.com)

Η μητέρα έψαξε τον συριακό αριθμό της μπαταρίας και ανακάλυψε ότι ήταν από κάποιο ρολόι. Αφού εκείνη δεν έχει κανένα στο σπίτι της, υποθέτει ότι τη βρήκε σε κάποιο φιλικό σπίτι και προειδοποιεί τους γονείς:

Να είστε πάντα σε επιφυλακή, ειδικά με τα πιο μικρά παιδιά. Κινούνται πολύ γρήγορα. Ακόμα κι αν πιστεύεις ότι τα παρακολουθείς και τα προσέχεις, πρέπει να θυμάσαι ότι κινούνται γρηγορότερα από εσένα. Προειδοποιείστε και τους συγγενείς ή τους φίλους όταν επισκέπτεστε κάποιο φιλικό σπίτι ή προσέχουν άλλοι τα παιδιά σας. Πείτε τους ότι το παιδί σας μπορεί να τρώει τα πάντα ή να ανεβαίνει σε ψηλά σημεία. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή”.

Όσο για την περιπέτεια που πέρασε η ίδια και ο γιος της, σημειώνει: Ήταν μια τραυματική εμπειρία. Έβλεπα τον γιο μου με τον αναπνευστήρα και τα ιατρικά καλώδια. Δεν ήταν ο εαυτός του. Είναι μια τρομακτική κατάσταση για το παιδί και τους γονείς”.

Η μπαταρία που κατάπιε το μωρό (πηγή: www.goodmorningamerica.com)

Σιωπηλός κίνδυνος η κατάποση μπαταρίας

Η κατάποση των μπαταριών κουμπιών συχνά δεν εντοπίζεται εύκολα για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων:

  • Η κατάποση μπαταριών, ιδιαίτερα από τα μικρά παιδιά, δεν είναι πάντα εμφανής.
  • Η κατάποση μπαταρίας δεν έχει ειδικά συμπτώματα και συχνά εμφανίζει τα ίδια συμπτώματα με αυτά της γρίπης.
  • Η κατάποση κομβιόσχημης μπαταρίας μπορεί να εκληφθεί ως κέρμα.

Τι να κάνετε αν το παιδί καταπιεί μπαταρία – κουμπί και πώς να το προστατεύσετε

  • Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει καταπιεί μπαταρία απευθυνθείτε αμέσως σε γιατρό και προτιμότερο είναι να πάτε αμέσως στο νοσοκομείο.
  • Μην αφήνετε το παιδί να φάει ή να πιει και μην προκαλείτε εμετό.
  • Ελέγξτε εάν οι συσκευές ή τα προϊόντα με μπαταρίες- κουμπιά έχουν σχεδιαστεί ώστε να αποφεύγεται η εύκολη πρόσβαση στο μέρος που βρίσκεται η μπαταρία
  • Κρατήστε τα τηλεχειριστήρια, τα βοηθήματα και άλλα ηλεκτρονικά μακριά από τα παιδιά, αν η μπαταρία δεν κλείνει με βίδα για να εξασφαλίσει τη μη προσβασιμότητα. Για περισσότερη ασφάλεια κλείστε με ταινία τα καπάκια των συσκευών αυτών.

πηγή φωτογραφιών – πληροφορίες: goodmorningamerica.com