Το μάθημα ρομποτικής θα ενταχθεί στα Δημοτικά Σχολεία

Η εφαρμογή της ενότητας των Ψηφιακών Τεχνολογιών στη Δημοτική Εκπαίδευση είναι στους άμεσους σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός Κώστας Χαμπιαούρης, και πρόσθεσε ότι η ενότητα θα περιλαμβάνει Ψηφιακές Δεξιότητες, Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, Υπολογιστική Σκέψη και Ρομποτική.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, η αναφορά του Υπουργού έγινε κατά τη διάρκεια της Υπουργικής Διάσκεψης Κορυφής για την καινοτομία MENA (Middle East and North Africa) Innovation 2018, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο από τις 29 μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Προστίθεται ότι η Υπουργική Διάσκεψη Κορυφής MENA Innovation 2018 ήταν αφιερωμένη στην καινοτομία των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση και στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων. Η Σύνοδος Κορυφής διοργανώνεται από τα Υπουργεία Παιδείας και Τεχνικής Εκπαίδευσης, Επικοινωνιών και Πληροφορικής και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Επιστημονικής Έρευνας της Αιγύπτου.

Τα σχέδια του Υπουργείο Παιδείας για το μάθημα της Ρομποτικής

«Σε ερώτηση για τους μελλοντικούς σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου στον τομέα των Ψηφιακών Δεξιοτήτων για τους μαθητές Δημοτικής Εκπαίδευσης, ο κ. Χαμπιαούρης ανέφερε ότι στους άμεσους σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας είναι η εφαρμογή της ενότητας των Ψηφιακών Τεχνολογιών και στη Δημοτική Εκπαίδευση» αναφέρεται. Προστίθεται ότι η ενότητα θα περιλαμβάνει Ψηφιακές Δεξιότητες, Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, Υπολογιστική Σκέψη και Ρομποτική, με τον Υπουργό να αναδεικνύει, επίσης, τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί και τη συνεχή κατάρτισή τους στην ένταξη των Νέων Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση.

Γιατί η ρομποτική πρέπει να μπει στα κυπριακά σχολεία;

Η εκπαιδευτική ρομποτική αποτελεί έναν καινοτόμο τομέα μάθησης, στον οποίο οι μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων μαθαίνουν να προσεγγίζουν τις Θετικές Επιστήμες μέσα από το παιχνίδι και τον πειραματισμό. Όπως έχει αποδειχθεί έχει θετικές επιπτώσεις στη γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού και συνδυάζει τη μάθηση με το παιχνίδι. Με τον τρόπο αυτό μετατρέπεται η εκπαίδευση σε μία άκρως διασκεδαστική δραστηριότητα. Πρόκειται για μια εκπαιδευτική δραστηριότητα που πραγματοποιείται με την ενεργή συμμετοχή των μαθητών, οι οποίοι δουλεύουν σε ομάδες χρησιμοποιώντας ένα εκπαιδευτικό πακέτο Lego Mind Storms που περιέχει επεξεργαστή (μυαλό), αισθητήρες (αισθήσεις) ως εισόδους της κατασκευής, κινητήρες ως εξόδους και δομικά στοιχεία για την ολοκλήρωση της κατασκευής. Στη συνέχεια οι μαθητές προγραμματίζουν την κατασκευή τους (ρομπότ) σε μια απλή γλώσσα προγραμματισμού -ειδικά σχεδιασμένη για μαθητές- ώστε να πραγματοποιήσει μια συγκεκριμένη ενέργεια. Έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν, να προγραμματίσουν και να επιβεβαιώσουν άμεσα τα αποτελέσματά τους, ενώ παράλληλα έχουν δουλέψει συλλογικά έχοντας ο καθένας τον ρόλο του μέσα στην ομάδα