Το 42% των γυναικών στην Κύπρο ασχολούνται με την επιστήμη – Πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης!

Το 2018, υπήρχαν περίπου 15 εκατομμύρια επιστήμονες και μηχανικοί στην ΕΕ, 59% άνδρες και 41% γυναίκες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα των Γυναικών και των Κοριτσιών στην Επιστήμη.

Η Κύπρος κατατάσσεται πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ με 42% και η Ελλάδα ακολουθεί το μέσο όρο με 39%, μαζί με την Τσεχία και τη Σλοβακία (από 39%), μετά από τη Γαλλία (40%) και τη Ρουμανία (41%).

Σε ποιες χώρες εμφανίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό;

Οι άνδρες εκπροσωπούνται περισσότερο στον κατασκευαστικό κλάδο (το 79% των επιστημόνων και των μηχανικών στον κατασκευαστικό κλάδο ήταν άνδρες), ενώ το ποσοστό των φύλων στον τομέα των υπηρεσιών ήταν πιο ισορροπημένο (54% άνδρες και 46% γυναίκες).

Διαβάστε ακόμη: Lucy Wills: Κάθε μαμά πρέπει να γνωρίσει τη γυναίκα που τιμά σήμερα η Google

Ωστόσο, σε τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ, η πλειονότητα των επιστημόνων και μηχανικών ήταν γυναίκες: Λιθουανία (57% γυναίκες), Βουλγαρία και Λετονία (από 52%) και Δανία (51%).

Λιγότερο από το ένα τρίτο των επιστημόνων και μηχανικών ήταν γυναίκες στη Φινλανδία (29%), την Ουγγαρία (30%), το Λουξεμβούργο (31%) και τη Γερμανία (33%).