Τι σημαίνουν τα ονόματα των 4 μεγάλων κυπριακών πόλεων; Ο Γ. Μπαμπινιώτης απαντά

Τι σημαίνουν τα ονόματα των 4 μεγάλων κυπριακών πόλεων; Ο Γ. Μπαμπινιώτης απαντά

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου λεξικού κυρίων Ονομάτων του καθηγητή Γιώργου Μπαμπινιώτη, ο ίδιος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή Πρωτοσελίδο, στην οποία μοιράστηκε ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Ο κ. Μπαμπινιώτης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην «καταγωγή» των πόλεων της Ελεύθερης Κύπρου, δηλαδή στο τι σημαίνει το κάθε όνομα:

Λευκωσία

Λευκή ουσία, ουσία σημαίνει περιουσία είναι η κτηματική περιουσία, ίσως και από το χρώμα του κτήματος επειδή ήταν έτοιμο για θερισμό. Από το λευκή ουσία είναι και το Nicosia που πέρασε από τα γαλλικά και πάει πίσω στο «Λευκουσία».

Λάρνακα

Λάρναξ, οστεοφυλάκιο. Η Λάρναξ της Λάρνακος. Στην κυπριακή διάλεκτο το λαρνάτζιη σημαίνει κοίλωμα γης ή βαθούλωμα του εδάφους, χωράφι με αυλάκια από υποχώρηση του εδάφους. Η αρχική σημασία έγινε με την έννοια του βαθουλώματος.

Λεμεσός

Η Λεμεσός πρέπει να είναι από το Νέμεσις. Νέμεσος. Ή ανάμεσος, η πόλη που βρισκόταν ανάμεσα σε δυο αρχαίες πόλεις, την Αμαθούντα και το Κούρειο.

Πάφος

Από το Παλαίπαφος, ελληνιστικό τοπωνύμιο. Χρησιμοποιήθηκε επειδή η αρχαία πόλη είχε καταστραφεί από σεισμό. Η δημοφιλής σύνδεση με το αρχαίο αφρός και με το όνομα Αφροδίτη είναι παρετυμολογική. Δεν έχει σχέση με την Αφροδίτη αλλά με το Παλαίπαφος.

Δείτε περισσότερα στο παρακάτω βίντεο:

Διαβάστε ακόμα:

Γνωστή ηθοποιός τραγουδά στο νεογέννητό της ένα παραδοσιακό τραγούδι κι εκείνο νανουρίζεται (βίντεο)

Η σοκαριστική αυτοκτονία μίας μαμάς σε παιδική χαρά είναι ένα «καμπανάκι» που πρέπει να μας ξυπνήσει

Γούρι 2022: Φόρεσε το «ρόδι της ζωής» και χάρισε πολλά παιδικά χαμόγελα