Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας Κύπρου για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους για την Άντρη Αντωνίου

H Άντρη Αντωνίου τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας Κύπρου για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους για το έργο της με τίτλο Φωτογραφίες σε μαύρο φόντο!

Πρόκειται για μια ιστορία που καταπιάνεται με ένα πολύ τολμηρό και δυστυχώς πολύ επίκαιρο θέμα, τη σεξουαλική κακοποίηση μιας προέφηβης. Η πολυβραβευμένη συγγραφέας το δουλεύει εξαίρετα, με το μοναδικό αφηγηματικό χάρισμα που διαθέτει. Με καταβυθίσεις και αναδύσεις στο είναι της ηρωίδας, με σκοτεινές και φωτεινές στιγμές, σκιές και ρωγμές, αναμνήσεις ζοφερές και προσπάθειες ανασύνταξης. Ένα αληθινό όσο και αρμονικό μυθιστόρημα.

Ζούμε μέρες που σοκαρισμένοι παρακολουθούμε καθημερινά φρικιαστικές υποθέσεις που αφορούν βιασμούς και κακοποιήσεις ανηλίκων και οι καταγγελίες που γίνονται γνωστές αυξάνονται δραματικά.

Η κριτική επιτροπή των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας Κύπρου στρέφει με τον τρόπο της, με αυτή την τολμηρή βράβευση, το φως της δημοσιότητας σ’ ένα θέμα που μας αφορά όλους.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Πριν τα οχτώ μου χρόνια, ονειρευόμουν συχνά πως ήμουν αυτό το σχεδόν διάφανο κορίτσι που στεκόταν στην άκρη της γης μ’ ένα ζευγάρι λευκές φτερούγες στην πλάτη. Πριν τα οχτώ μου χρόνια, δεν έπεφτα σε γκρεμούς.

Η Αμαλία περνάει πολλά χρόνια της ζωής της ως νεκροζώντανη, μην μπορώντας να χαρεί τίποτα, βουλιάζοντας όλο και περισσότερο στο μαύρο σκοτάδι του νου της. Στα δεκαέξι της πια χρόνια, την ηλικία στην οποία βρίσκεται όταν ξεκινάει η ιστορία, δυο γεγονότα θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στον αγώνα της να κρατηθεί στη ζωή. Το ένα είναι η γνωριμία της με ένα μικρό αγόρι, τον Ορφέα, και τη μητέρα του. Το άλλο είναι η ενασχόλησή της με τη φωτογραφική τέχνη και η διοχέτευση των συναισθημάτων της σε αυτή.

Τι έχει συμβεί στην Αμαλία; H μητέρα της Αμαλίας, έχοντας ζήσει μια δύσκολη παιδική ηλικία και έναν αποτυχημένο γάμο με έναν αλκοολικό άντρα —τον πατέρα της Αμαλίας— ρίχνει όλες τις ελπίδες της για μια καλύτερη ζωή στον νέο της σύντροφο. Ο νέος της σύντροφος πληροί όλες τις προϋποθέσεις του ιδανικού συντρόφου ή έτσι επιλέγει εκείνη να τον βλέπει. Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν παιδεραστή ο οποίος βιάζει την Αμαλία από τα 8 της χρόνια μέχρι τα 16.

Πώς προχωράς όταν η ουλή έχει γίνει μέρος του εαυτού σου; Όταν η άνοιξη δε λέει να ακολουθήσει τον αέναο χειμώνα σου; Όταν το να ξεχάσεις δε φαίνεται και δε γίνεται να είναι επιλογή;

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Άντρη Αντωνίου γεννήθηκε στην Κύπρο το 1980. Αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου και εργάζεται ως δασκάλα. Έχει τιμηθεί τρεις φορές με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας Κύπρου για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους και έχει βραβευτεί τρεις φορές από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Βιβλία της έχουν συμπεριληφθεί στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου Κύπρου και Ελλάδας, των Λογοτεχνικών Βραβείων του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης και των Βραβείων του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το 2017 το όνομά της συμπεριελήφθη στη λίστα των «Aarhus39», μια λίστα 39 νέων Ευρωπαίων υποσχόμενων συγγραφέων.

Κυκλοφορούν τα βιβλία της: Μπελαδομαγνήτης (Εκδόσεις Ψυχογιός, 2012), Πηνελόπη (Εκδόσεις Ψυχογιός, 2013), Καρδιά πάνω σε ρόδες (Εκδόσεις Ψυχογιός, 2016), Το καλοκαίρι που μεγάλωσα (Εκδόσεις Κέδρος, 2017), Από τους τέσσερις ο τέταρτος (Εκδόσεις Ψυχογιός, 2017), Βοήθεια! (Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2017), Πού πήγε το γέλιο σου, Ορσαλία; (Εκδόσεις Πατάκη, 2018), Ζωή ανάποδα (Εκδόσεις Πατάκη, 2018), Εβδομηντάχρονη ετών 10 (Εκδόσεις Ψυχογιός, 2018) και Πώς να μη σας ερωτευτεί ο κολλητός σας (Εκδόσεις Πατάκη, 2019).

Διαβάστε ακόμα:

Συγκίνηση: Νύφη μεταφράζει στον σύζυγό της τα λόγια του παπά στη νοηματική

Δρ. Μαίρη Χαραλάμπους Παπαμιλτιάδη: Στην διεύθυνση του ΚΟΑ με γνώμονα τα ιδεώδη του αθλητισμού

Χριστιάνα Αριστοτέλους: Δείτε πώς γιόρτασε το Halloween με τα παιδιά της!