Πώς θα γιορτάσει η Κύπρος τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 παρουσίασε σήμερα Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

«Σκιάζει τον ορίζοντα στις μέρες μας η πανδημία και στην προσπάθειά μας να αμυνθούμε και να προστατεύσουμε την υγεία αναγκαζόμαστε να καταφύγουμε σε εντελώς αντικοινωνικούς περιορισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Προδρόμου.

«Εντούτοις, μέσα από το ζοφερό περιβάλλον αναβλύζει φέτος το μέγα φως της επετείου των 200 χρόνων από την εθνεγερσία και την παλιγγενεσία.
1821-2021: 200 χρόνια από τη μεγάλη εκείνη επανάσταση που όχι μόνο χάρισε στην Ελλάδα την ελευθερία και την υπόσταση ενός ανεξάρτητου κράτους, αλλά ενέγραψε ξανά τον Ελληνισμό μέσα στη χορεία των σύγχρονων ευρωπαϊκών εθνών. Η Επανάσταση που ξεκίνησε το 1821 υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά γεγονότα στην εποχή εκείνη. Θα γιορτάσουμε φέτος τα 200 χρόνια από τη μεγάλη Επανάσταση και την παλιγγενεσία. Και ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα δώσουμε έμφαση τόσο στην κυπριακή διάσταση της εθνεγερσίας, όσο και στο πνευματικό περιεχόμενο και τα ιδεολογικά προαπαιτούμενα, δηλαδή τον νεοελληνικό διαφωτισμό», πρόσθεσε

Ήδη το Υπουργικό Συμβούλιο είχε ορίσει μια Συμβουλευτική Επιτροπή, με σκοπό να διοργανωθούν οι πρέπουσες εκδηλώσεις για τη μεγάλη αυτή επέτειο.

Είναι ήδη έτοιμος ο Ιστότοπος της Επιτροπής και των εκδηλώσεων και μέσω του Ιστότοπου www.kypros1821.gov.cy θα ενημερώνεται το ευρύτερο κοινό.

Ως λογότυπο των εκδηλώσεων έχουμε επιλέξει να χρησιμοποιήσουμε την εμβληματική σημαία των Κυπρίων Αγωνιστών που συμμετείχαν σε διακριτή φάλαγγα στις επαναστατικές επιχειρήσεις, την ελληνική σημαία της κυπριακής ελευθερίας, η οποία φυλάσσεται στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα. Χρησιμοποιείται ακόμα και το λογότυπο που υιοθέτησε η Επιτροπή για τους εορτασμούς των 200χρονων από την Κύπρο.

Πώς θα γίνουν οι εκδηλώσεις

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε προκαταρκτικά ένας αριθμός εκδηλώσεων.

Ο προγραμματισμός αυτός θα προσαρμοστεί, βέβαια, στη συνέχεια αναλόγως και των ευρύτερων υγειονομικών συνθηκών και των όσων θα ισχύουν ως μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Έχουμε κινηθεί στη βάση των εισηγήσεων της Συμβουλευτικής Επιτροπής -που θα ήταν καλά να τους είχαμε όλους εδώ σήμερα, αλλά δυστυχώς τα μέτρα υγειονομικής προστασίας το αποτρέπουν. Στην Επιτροπή, εκτός του Καθηγητή κ. Γεωργίου Μπαμπινιώτη, συμμετέχουν ο μεγάλος ποιητής μας και ακαδημαϊκός κ. Κυριάκος Χαραλαμπίδης, οι Καθηγητές Πανεπιστημίου κ.κ. Πέτρος Παπαπολυβίου και Γιώργος Γεωργής, η Καθηγήτρια Μουσικός και Ακαδημαϊκός κα Ελένη Μουζάλα, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος και Μουσείου Πιερίδη, κ. Δημήτρης Πιερίδης, και ο Πρύτανης, Καθηγητής κ. Γιώργος Δημοσθένους, όπως επίσης συμμετείχε για κάποιο χρονικό διάστημα και η Εκπαιδευτικός κα Κίκα Ολυμπίου. Απευθύνω τις ευχαριστίες μου σε όλους. Όπως και στην Επιθεωρήτρια κα Ειρήνη Παρασκευά-Ροδοσθένους, η οποία έχει τη Γραμματεία της Επιτροπής», ανέφερε ο κ.Προδρόμου.

«Πρόσθετα από τις εκδηλώσεις που προγραμματίστηκαν άμεσα από την ίδια την Επιτροπή μας, έχουμε συμπεριλάβει στο πρόγραμμα των εορτασμών και ορισμένες εκδηλώσεις που διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, όπως επίσης και εκδηλώσεις που οργανώνονται από διάφορους κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς, οι οποίες θα τεθούν υπό την αιγίδα της Επιτροπής», συνέχισε.

Επίκεντρο των εορτασμών θα είναι βεβαίως η ίδια η 25η Μαρτίου. Στην κεντρική εκδήλωση εκτός από τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρέσβυ της Ελλάδος στην Κύπρο, κύριος ομιλητής θα είναι ο πολύ γνωστός Καθηγητής κυπριακής καταγωγής και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Πασχάλης Κιτρομηλίδης.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει, επίσης, μουσικό πρόγραμμα που δημιουργεί ειδικά για την εκδήλωση η κα Ελένη Μουζάλα και ο κ. Μαρίνος Πουργούρης, με κείμενα του ποιητή μας του Κυριάκου Χαραλαμπίδη και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου. Ένα ειδικό ντοκιμαντέρ, που δημιουργεί ο σκηνοθέτης κ. Μιχάλης Γεωργιάδης σε συνεργασία με τους καθηγητές Π. Παπαπολυβίου και Γ. Γεωργή, θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

Λόγω των υγειονομικών συνθηκών που φαίνεται να ισχύουν σε αυτή την περίοδο, η εκδήλωση αυτή προβλέπεται να διεξαχθεί την ημέρα της επετείου διαδικτυακά και με τηλεοπτική μετάδοση και να επαναληφθεί με φυσική παρουσία και με κοινό στις 8 Ιουλίου 2021.

Κατά την περίοδο αυτή του Μαρτίου προγραμματίζονται και ορισμένες άλλες παρεμφερείς εκδηλώσεις, όπως ειδικές συναυλίες από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Κύπρου, απονομή των βραβείων των μαθητικών διαγωνισμών για τα 200χρονα, έκδοση ειδικής αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων κ.ά.

-Όλες οι εκδηλώσεις θα αναπρογραμματίζονται στη βάση των εκάστοτε υγειονομικών συνθηκών.

Ένας δεύτερος πόλος εορτασμών προγραμματίζεται τον Ιούλιο, με την ευκαιρία της επετείου του μαρτυρίου του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού. Θα τονισθεί βεβαίως και η κυπριακή διάσταση της εθνικής επανάστασης με τα «Ιουλιανά».

Ο εθνομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός

Οι κύριες εκδηλώσεις θα γίνουν σε συνεργασία με τον Δήμο Στροβόλου, λόγω της καταγωγής του εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου και με την ευκαιρία θα τιμηθεί βεβαίως και θα αναδειχθεί και το έργο του μεγάλου εθνικού ποιητή , Βασίλη Μιχαηλίδη. Στις εκδηλώσεις του Ιουλίου συμπεριλαμβάνονται και τα εγκαίνια του Μουσείου του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, συναυλίες, συνέδρια και άλλα, όπως, επίσης, και μια εκδήλωση επικεντρωμένη στην Κρύπτη που βρίσκεται κάτω από το Παγκύπριο Γυμνάσιο, με θέμα τη Φιλική Εταιρεία στην Κύπρο.

«Για τον εορτασμό των 200χρονων θα συνεργαστούμε και με μια σειρά από πολιτιστικούς φορείς, Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πανεπιστήμια και ιδιώτες. Συνέδρια, συναυλίες, εκδόσεις κ.ά. τίθενται υπό την αιγίδα της Επιτροπής και συμπεριλαμβάνονται στις εκδηλώσεις», κατέληξε ο υπουργός.