Τι σημαίνει το φιλί της μάνας για το μωρό; Ούτε που φαντάζεστε…

Τι σημαίνει το φιλί της μάνας για το μωρό; Ούτε που φαντάζεστε...

Τι είναι αυτό που μας κάνει να θέλουμε να φιλάμε διαρκώς τα μωρά μας; Η συγκλονιστική μυρωδιά στο νεογέννητο κεφαλάκι τους; Τα ζουμπηχτά τους μαγουλάκια και οι λαχταριστές γαμπίτσες τους; Η συγκίνηση που νιώθουμε γι’αυτά, όταν τρέχουν κατά πάνω μας για να μας αγκαλιάσουν; Η ευλογία όταν κοιμούνται τα βράδια ήσυχα στα κρεβατάκια τους; Σίγουρα είναι όλα τα παραπάνω, ωστόσο, υπάρχει και μια… ανοσολογική εξήγηση στην τρυφερή μας αυτή συνήθεια, την οποία περιγράφει σε ανάρτησή του στο Facebook ο Δρ. Γιάννης Πρασσάς, Μοριακός Βιολόγος, Βιοχημικός. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τορόντο, Mount Sinai Hospital.

Εκτός από τα αντισώματα που κυκλοφορούν στο αίμα μας (οι χειροπέδες-γάμμα που λέγαμε, IgGs), στο σώμα μας έχουμε και ένα άλλο είδος από αντισώματα, τις χειροπέδες-άλφα (IgAs). Οι τελευταίες, δεν κυκλοφορούν στο αίμα μας όπως οι πρώτες, άλλα βρίσκονται απλωμένες σε μεγάλη ποσότητα πάνω σε όλες τις επιφάνειες με βλεννογόνο στο σώμα μας (στόμα, μύτη, πνευμονία, στομάχι, έντερο κτλ). Αν τις ξεδιπλώσουμε, θα δούμε ότι κάθε άνθρωπος έχει στο σώμα του περίπου 400 τετραγωνικά μετρά τέτοιων επιφανειών, όποτε εξηγείται εύκολα γιατί οι χειροπέδες-άλφα είναι οι πιο πολυπληθείς. Ουσιαστικά οι χειροπέδες αυτές βρίσκονται εκεί σε ρόλο τελωνειακών, που περιμένουν στα επικίνδυνα σημεία εισόδου για να γραπώσουν κάποιο παθογόνο και να μη του επιτρέψουν να μπει βαθύτερα μέσα στους ιστούς μας. Στο έντερά μας π.χ. έχουμε πολλές τέτοιες χειροπέδες-τελωνειακούς για ευνοήτους λόγους, για να μπορούν να αποβάλουν διαρκώς ύποπτα βακτήρια (σημείωση-ίου: περίπου 30% της μάζας των κοπράνων είναι δεσμευμένα βακτήρια).

Και που κολλάνε όλα αυτά με τα φιλιά; Περίμενε, θα πάμε κι εκεί.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τους πολύ πρώτους μήνες ζωής το βρέφος δεν έχει τρόπο να κάνει δικές τους χειροπέδες, όποτε μέσα από τον ομφάλιο λώρο παίρνει κάποιες από τις χειροπέδες-γάμμα της μαμάς (αντίστοιχα με τα μονοκλωνικά φάρμακα των ήμερων μας). Άλλα αυτό δεν είναι αρκετό. Όπως ξέρουμε τα μωρά βάζουν τα πάντα στο στόμα τους, οπότε χρειάζονται έξτρα χειροπέδες-άλφα. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, ειδικά εργοστάσια παράγωγης χειροπέδων-άλφα της μαμάς, πηγαίνουν στο στήθος και αρχίζουν την μαζική παράγωγη η οποία περνάει στο μητρικό γάλα και από κει στο εντεράκι και το στομάχι του μωρού (προστατεύοντας από τυχόν ανεπιθύμητες διάρροιες). Με τον τρόπο αυτό ένα μεγάλο μέρος των χειροπέδων-άλφα της μαμάς περνάει στο μωρό.

Άλλα, πού ξέρουμε ότι η μαμά έχει όλες τις χειροπέδες-άλφα ενάντια στα παθογόνα από τα οποία θα κινδυνεύει το μωρό; Εκεί, λοιπόν, έρχεται η θεωρία του φιλιού (ή του γλυψίματος που κάνουν τα περισσότερα ζώα-μαμάδες στα παιδιά τους). Υπάρχει η υπόθεση ότι με τα απανωτά φιλιά η μαμά παίρνει διαρκώς τυχαία δείγματα από τα βακτήρια που είναι στο δέρμα του παιδιού και έτσι ενημερώνει ουσιαστικά τα εργοστάσια παράγωγης που είναι στο στήθος της για να παράξουν συγκεκριμένες χειροπέδες για τα υπό εξέταση βακτήρια.

Εντάξει, αυτά θέλουν εργαστηριακή απόδειξη και σίγουρα μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μας κάνουν να θέλουμε να φιλάμε τα παιδιά μας, άλλα αυτός θα μπορούσε να είναι ένας από τους πιο βαθιά γραμμένους στο εξελικτικό ανοσολογικό μας βιβλίο.”

Με έμπνευση από το: How the Immune System Works, by L. Sompayrac

πηγή κεντρική φωτο: giraffeall.blogspot.com

Διαβάστε ακόμα:

Missing Child Alert: 15χρονη εξαφανίστηκε από την οικία της – Μήπως έχετε δει αυτό το κορίτσι;

Κύπρος: Επιστρέφουν υποχρεωτικά οι μάσκες για άτομα άνω των 12 ετών

Σκούτερ από 14 ετών και σε δρόμους αλλά με όριο ταχύτητας: Τι ψηφίζει η Ολομέλεια