Tι σημαίνει να είσαι μαμά – αμύγδαλο: Μία ιστορία που αξίζει να διαβάσουμε όλοι μας

Tι σημαίνει να είσαι μαμά - αμύγδαλο: Μία ιστορία που αξίζει να διαβάσουμε όλοι μας

Έχετε ακούσει ποτέ τη φράση «μαμά – αμύγδαλο»; Αν όχι, τότε αξίζει να διαβάσετε την ιστορία αυτής της γυναίκας, η οποία λόγω των διατροφικών εμμονών της μητέρας της ανέπτυξε διατοφικές διαταραχές

Εκείνη χρησιμοποίησε το «λάθος» της μητέρας της, για να γίνει ένα καλύτερο πρότυπο για τα δικά της παιδιά και όπως φαίνεται, μάλλον το πέτυχε.

«Έπειτα από κάθε εορταστικό δείπνο ή διακοπές, πάντα έβλεπα τη μητέρα μου να πηγαίνει γυμναστήριο, κολυμβητήριο και να γυμνάζεται μέχρι να χάσει κάθε θερμίδα που κατανάλωσε. Μερικές φορές, μάλιστα, πήγαινε από πριν, έτσι ώστε να έχει περιθώριο να φάει και να πιει.

Εάν έτρωγε μία μέρα junk food, την επόμενη θα έτρωγε μόνο λαχανικά. Έπινε μανιωδώς λίτρα νερού, όταν έτρωγε αλμυρές τροφές, έτσι ώστε να μειώσει το πρήξιμο. Μεγαλώνοντας, έλεγε, πως οι γυναίκες θα πρέπει να παραμένουν αδύνατες και νέες και να μην παραμελούν τον εαυτό τους, ειδικά μετά τον γάμο και τα παιδιά.

Ω ναι! Η μητέρα μου ήταν «μαμά αμύγδαλο». Και μήπως αυτό ήταν που ευθυνόταν για τις διατροφικές διαταραχές μου; Ναι!

Όμως, λίγα χρόνια αφότου συνήλθα, έμαθα να μην της ρίχνω τις ευθύνες. Δεν είναι δική μου ευθύνει να της αλλάξω τις πεποιθήσεις που έχουν να κάνουν με την κουλτούρα της διατροφής και την «χοντροφοβία». Κι εδώ, όμως, θα σας πω πώς να βάζω όρια και συνεχίζω ως μαμά που τρέφεται σωστά, διδάσκοντας στα παιδιά μου, να αγαπούν το σώμα τους.

Δεν βάζω ταμπέλες «καλό» – «κακό» στα φαγητά

Η μητέρα μου διαχώριζε τις τροφές σε δύο κατηγορίες: υγιεινές και ανθυγιεινές. Πατατάκια, σοκολάτες, γλυκά, τηγανητές πατάτες ή οτιδήποτε άλλο από εστιατόρια τα θεωρούσε κακά και θα έπρεπε να αποφεύγονται, όσο το δυνατόν. Και αν τα κατανάλωνε, πίστευε, ότι έπρεπε να κάνει πολλή γυμναστική για να κάψει τις θερμίδες ή να ισορροπήσει την «κακή» μέρα με μία «καλή», καταναλώνοντας πολύ νερό και καθαρές τροφές, όπως φρούτα και λαχαναικά.

Στο σπίτι μας δεν βάζουμε τέτοιες ταμπέλες, απλά τις αποκαλούμε τροφές για «μερικές φορές». Μιλάμε για το πώς μας κάνει να νιώθουμε, όταν τρώμε διαφορετικές τροφές. Αγκαλιάζουμε κάθε τύπο φαγητού. Δεν περιορίζουμε την διατροφή ή απαγορεύω λιχουδιές. Απλά συζητάμε για τα διαφορετικά συστατικά και αρώματα, αυτά που μας αρέσουν ή όχι και γιατί και τι ακριβώς προκαλεί στο σώμα μας.

Τα παιδιά μου καταλαβαίνουν, ότι είναι ΟΚ να τρώμε επεξεργασμένες τροφές μία φορά στο τόσο, επειδή είναι νόστιμες. Όμως, τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα είναι στη βασική μας διατροφή, καθώς δίνουν αρκετή ενέργεια κατά τη διάρκεια της μέρας και έχουν τα κατάλληλα στοιχεία για γερά οστά και μύες.

Μιλάω θετικά για το σώμα μου

Όταν ήμουν παιδί, έβλεπα τη μητέρα μου να μην φορά αμάνικα τοπ. Δεν της άρεσαν τα μπράτσα της. Τότε άρχισε να «χτυπιέται» στη γυμναστική, κατά την εφηβεία μου, και τότε ήταν που πια το αποδέχθηκε. Συχνά μας έδειχνε ένα παραδοσιακό κινέζικο φόρεμα, το οποίο είχε κορσέ και έδειχνε το στήθος της μικρότερο. Τώρα εγώ στέκομαι στον καθρέφτη μετά το μπάνιο και συχνά νιώθω λίγο άβολα με την κυταρίττιδα στους μηρούς μου. Όμως, κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να μην περάσω τις ανασφάλειές μου στα παιδιά μου. Τους λέω πόσο εκπληκτικά είναι τα σώματά μας, πώς οι δυνατοί μας μύες μπορούν μας βοηθούν να πηγαίνουμε από το ένα σημείο στο άλλο ή πώς τα μπράτσα μας μάς επιτρέπουν να σκαρφαλώνουμε, να σπρώχνουμε, να τραβάμε κλπ. Δίνω έμφαση στους λόγους που πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας.

Προσπαθώ να είμαι ένα καλό πρότυπο

Όταν τρώω burger ή τηγανητά, δεν μιλάω για το πόσο λίπος ή θερμίδες πρέπει να κάψω μετά. Και ειλικιρνά, δεν με νοιάζει καθώς το έχω ευχαριστηθεί. Λέω πόσο το χάρηκα που έφαγα ένα τέτοιο φαγητό, κυρίως όταν είναι λιχουδιά. Μαγειρεύω εγώ όλα μας τα γεύματα και είμαι σίγουρη, ότι είναι θρεπτικά και νόστιμα. Δεν σερβίρω μπρόκολο στον ατμό και στήθος κοτόπουλο στο σπίτι μας.

Γεμίζω το πιάτο μου με λαχανικά, όχι επειδή πρέπει, αλλά επειδή μου αρέσουν να τα τρώω. Και αυτό το μοιράζομαι με τα παιδιά μου. Κάνω συχνά γιόγκα ή γυμναστική με αντιστάσεις μπροστά στα παιδιά μου. Μετά την άσκηση τούς λέω πόσο όμορφα νιώθω να βάζω προκλήσεις στον σώμα μου και να το κρατάω δυνατό. Κι αυτή είναι η αλήθεια. Η άσκηση δεν είναι μόνο καλή για εμάς, αλλά μας βοηθά και να μαθαίνουμε το σώμα μας και να νιώθουμε όμορφα με αυτό.

Εν τέλει, δεν θα πω ότι είμαι αγνώμων προς τη μητέρα μου ή θα κρίνω τον τρόπο ανατροφής. Ήταν ένα πολύ καλό πρότυπο από πολλές απόψεις στην παιδική μου ηλικία. Είχε ως προτεραιότητα την υγεία και την ευεξία, όπως εκείνη πίστευε. Δυστυχώς, όμως, αυτές οι απόψεις της είχαν επιπτώσεις στην δική μου αυτοπεποίθηση και εικόνα του σώματος.

Όμως, τώρα είμαι εγώ μαμά, και με αυτά που εγώ έμαθα αλλάζω την ιστορία της δικής μου οικογένειας».

Πηγή: Cafemom

Διαβάστε επίσης:

«Τέρατα» έριξαν θειϊκό οξύ σε μικρό σκυλάκι – Δίνει μάχη με πολύ σοβαρά εγκαύματα

Εαρινή ισημερία: Είστε βέβαιοι πως ξέρετε τι ακριβώς σημαίνει;

Δολοφονία 12χρονης: Οι συμμαθήτριές της τη μαχαίρωσαν 32 φορές με λίμα νυχιών!