Εαρινή ισημερία: Είστε βέβαιοι πως ξέρετε τι ακριβώς σημαίνει;

Εαρινή ισημερία: Είστε βέβαιοι πως ξέρετε τι ακριβώς σημαίνει;

Εαρινή ισημερία λαμβάνει χώρα από σήμερα 20 Μαρτίου και έτσι αρχίζει τυπικά (αστρονομικά τουλάχιστον) στην Κύπρο, και σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, η Άνοιξη 2023.

Η μέρα από την εαερινή ισημερία και μετά μεγαλώνει συνεχώς σε βάρος της νύχτας και έως το θερινό ηλιοστάσιο, το οποίο θα λάβει χώρα στις 21 Ιουνίου και θα ορίσει την έναρξη του Καλοκαιριού.

Για μια ακόμη χρονιά φέτος θα συνεχιστεί η ανεπαίσθητη συρρίκνωση της διάρκειας της Άνοιξης, η οποία θα είναι πιο σύντομη κατά σχεδόν ένα λεπτό της ώρας σε σχέση με πέρυσι.

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, η Άνοιξη μικραίνει στο βόρειο ημισφαίριο και ό,τι χάνει, το κερδίζει σε διάρκεια το καλοκαίρι. Αντίστοιχα, κατά μισό λεπτό ετησίως μειώνεται και ο χειμώνας, αυξάνοντας το φθινόπωρο.

Οι ονομασίες εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία αφορούν την εύκρατη ζώνη του βόρειου ημισφαιρίου καθώς στις αντίστοιχες ημερομηνίες στο νότιο ημισφαίριο υπάρχουν οι αντίθετες εποχές, ενώ στις δύο πολικές και την τροπική ζώνη δεν υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση εποχών.

Σύμφωνα με το National Geographic , οι ισημερίες υπολογίζονται με βάση την τροχιά της Γης γύρω από τον ήλιο, ενώ ο λόγος που δεν πραγματοποιούνται κάθε χρονιά την ίδια ημέρα, οφείλεται στο Γρηγοριανό ημερολόγιο. Με βάση το ημερολόγιο αυτό, η διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους είναι στις 365,2425 ημέρες.

Στην πραγματικότητα, το Γρηγοριανό Ημερολόγιο επινοήθηκε για να αντικαταστήσει το Ιουλιανό, με αφορμή την εαρινή ισημερία. Ειδικότερα, με βάση το Ιουλιανό Ημερολόγιο, η εαρινή ισημερία μετατοπιζόταν κατά μία μέρα κάθε 128 χρόνια, γεγονός μη επιθυμητό. Ως εκ τούτου, αντικαταστάθηκε από το Γρηγοριανό, σύμφωνα με το οποίο η εαρινή ισημερία μετατοπίζεται μόλις μία ημέρα κάθε 3.300 χρόνια.

Πότε αλλάζει η ώρα

Η αλλαγή των ρολογιών στη θερινή ώρα, θα πραγματοποιηθεί όπως πάντα τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου.

Το 2021 υπήρχε η πεποίθηση πως θα σταματήσουμε να ρυθμίζουμε τα ρολόγια μας ανάλογα με τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα, ωστόσο οι σχετικές συζητήσεις της ΕΕ δεν οδήγησαν πουθενά.

Φέτος, η τελευταία Κυριακή του μήνα είναι στις 26 Μαρτίου 2023. Εκείνη την ημέρα οι δείκτες των ρολογιών θα πάνε μία ώρα μπροστά. Σ

υγκεκριμένα, στις 3:00 το ξημέρωμα θα πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια ώστε να δείχνουν 4:00.

Διαβάστε ακόμα:

Ένα μεγάλο μπράβο στους γονείς που δεν πιέζουν τα παιδιά τους να είναι τέλεια

Κορίτσια στη χορωδία του μοναστηριού Montserrat για πρώτη φορά στα 700 χρόνια της ιστορίας του

«Από τη ζωή μας ως γονείς είμαι ευγνώμων που σου κρατώ το χέρι»: Αυτά τα λόγια αξίζει να ακούσε κάθε σύζυγος