25η Μαρτίου: Η συμβολή της Κύπρου στην Ελληνική Επανάσταση

Η 25η μέρα του Μαρτίου είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την ελληνική ιστορία και την ορθόδοξη πίστη.

Κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου τιμάται και γιορτάζεται ο ξεσηκωμός των υπόδουλων Ελλήνων κατά του Τούρκου δυνάστη για ελευθερία και αυτοδιάθεση, καθώς και το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Πολλά λέγονται και γράφονται για εκείνες τις ημέρες, τον αγώνα των Ελλήνων, τη στάση των Τούρκων και τα όσα συνέβησαν εν γένει τα 400 χρόνια υποδούλωσης της Ελλάδας από τους Οθωμανούς.

Εκείνο που δεν αμφισβητείται είναι η συνεισφορά της Κύπρου στην εθνική επανάσταση του 1821, η οποία τιμάται και από τον απανταχού ελληνισμό.

Αν και αρκετά από τα στοιχεία για τη συμμετοχή της Κύπρου στην ελληνική επανάσταση είναι  άγνωστα σε πολλούς, υπάρχουν πολύ σημαντικές πληροφορίες που καλό είναι να γνωρίζουμε.

Η Φιλική Εταιρεία και η Κύπρος

Η Κύπρος, λέγεται ότι, δεν ανήκε στις περιοχές όπου προγραμματιζόταν εξέγερση την άνοιξη του 1821. Οι επιτελείς της «Φιλικής Εταιρείας» υπολόγιζαν μόνο σε οικονομική βοήθεια της Κύπρου, αναγνωρίζοντας ότι οι γεωγραφικές συνθήκες καθιστούσαν καταδικασμένη εκ των προτέρων κάθε προσπάθεια για ένοπλη δράση.

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης απέστειλε και επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Κυπριανό τον Οκτώβριο του 1820, στην οποία αναφέρεται στην υπεσχημένη βοήθεια του Κύπριου ιεράρχη για την σύσταση σχολείου στην Πελοπόννησο. Η Φιλική Εταιρεία βρήκε πρόσφορο έδαφος εξάπλωσης στην Λάρνακα το κατεξοχήν αστικό κέντρο του νησιού με πολλούς εμπόρους, κυρίως επτανήσιους.

Οι Κύπριοι ήρωες

Κύπριοι αγωνιστές πήραν μέρος σε διάφορες μάχες και φάσεις της Επανάστασης, στην Πελοπόννησο, την Αττική, την Ανατολική Ελλάδα και σε ναυτικές επιχειρήσεις. Ακόμη και στις πρώτες συγκρούσεις των επαναστατών με τον τουρκικό στρατό στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες, στο σώμα του Αλέξανδρου Υψηλάντη ή αλλού. Ο αριθμός των αγωνιστών του 1821 είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια, εξαιτίας κυρίως της καταγραφής των ονομάτων τους (συνήθως με το τοπικό Κύπριος ή Κυπριώτης ή το πατρώνυμο και όχι με επίθετα) όμως, σίγουρα, ήταν μερικές εκατοντάδες.

Στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών βρίσκεται σήμερα μια παλαιά λευκή σημαία με ένα γαλάζιο σταυρό. Έχει την εξής επιγραφή: «ΣΗΜΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΙ ΠΑΤΡΗΣ ΚΗΠΡΟΥ». Κάτω από αυτό το λάβαρο έπεσαν αρκετοί Κύπριοι εθελοντές στον Μεγάλο Αγώνα του Γένους.

Ο ξεσηκωμός του 1821 είχε παγκόσμια πολιτική διάσταση. Η Ελλάς ευτύχησε να αποκτήσει την ελευθερία της, μετά από αγώνες και θυσίες. Η Κύπρος όμως πέρασε από την οθωμανική κατοχή στην αγγλική κυριαρχία. Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα των αλύτρωτων Ελλήνων της Κύπρου για Ένωση με την Ελλάδα, που ποτέ δεν εισακούσθηκαν, μέχρι το 1960 όπου με τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου δόθηκε ανεξαρτησία στην Κύπρο.

Διαβάστε επίσης

Φτιάξτε εύκολα κροκέτες μπακαλιάρου για τα παιδιά

Πάμε για περπάτημα σε ένα υπέροχο μονοπάτι;